Kymen Sanomat: ”Näen liiton toiminnassa ison johtajuusvajeen” — Haminalainen valmentaja Marko Leppä lyttää ampumaurheilun maajoukkuevalinnat

Kymen Sanomat: ”Näen liiton toiminnassa ison johtajuusvajeen” — Haminalainen valmentaja Marko Leppä lyttää ampumaurheilun maajoukkuevalinnat

Julkaistu 22.10.2019 21:27TILAAJALLE

”Näen liiton toiminnassa ison johtajuusvajeen” — Haminalainen valmentaja Marko Leppä lyttää ampumaurheilun maajoukkuevalinnat

Leppä ihmettelee miksi viisi SM-kultaa ampunut urheilija jäi ilman maajoukkuepaikkaa. Liiton mukaan valintakriteerit eivät kaikilla täyttyneet.

Ampumaurheilluiiton maajoukkuevalinnat närästävät haminalaista valmentaja Marko Leppää. Arkistokuvassa Aleksi Leppä MM-kisoissa 2018.
Ampumaurheilluiiton maajoukkuevalinnat närästävät haminalaista valmentaja Marko Leppää. Arkistokuvassa Aleksi Leppä MM-kisoissa 2018.

Haminalainen ampumavalmentaja Marko Leppä kritisoi Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) maajoukkuevalintoja. Lepän mukaan valinnoissa näkyy lyhytnäköinen politiikka, joka unohtaa nuoret urheilijat. Leppä purki tuntojaan omaa nimeään kantavan valmennustiimin verkkosivuilla maanantaina.

— Suomen Ampumaurheiluliitto haluaa varmistaa kivääriammunnan alasajon. Naurettava maajoukkuekikkailu sai tänään kruunun, kun SAL julkaisi maajoukkueryhmien kokoonpanot. Kiväärillä perinteisesti on panostettu nuoriin, mutta nyt asia hoidetaan yhdellä laadukkaalla tytöllä ja pojalla. Tälläkö rakennetaan tulevaisuutta, Leppä kirjoittaa leppa.fi -sivustolla.

Yleensä en viitsi näitä riepotella, mutta mitta on tullut täyteen. — Marko Leppä

Valinnoissa Leppää kismittää erityisesti Lauri Syrjän, 16, ja Inka Havukaisen, 22, sivuuttamiset. Leppä valmentaa henkilökohtaisesti molempia. Lepän valmennustalliin kuuluvat myös Annika Sihvonen, 26, ja poika Aleksi Leppä, 25.

— Lauri on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin parin-kolmen vuoden aikana. Tänä vuonna hän ampui viisi SM-kultaa, joista kaksi SE-lukemilla. Sitten tällaista kaveria ei oteta mukaan maajoukkueeseen. Se tuntuu surkealta, jos nuoriin ei tahdota satsata, Leppä sanoo Kymen Sanomille.

Hänen mukaan lyhytnäköinen toiminta näkyy erityisesti Havukaisen kohdalla.

— Inkaa pompotellaan suurin piirtein joka toinen vuosi sisään ja ulos maajoukkueesta. Ei se kovin pitkäjänteiseltä toiminnalla vaikuta, Leppää sanoo.

Annika Sihvonen on tällä hetkellä niin kiireinen opiskelujen takia, että hänen kohdallaan maajoukkue ei tule kysymykseen. Vuosi sitten kaksi MM-kultaa ampunut Aleksi Leppä valittiin kiväärin A-maajoukkueeseen vuodelle 2020.

“Mitta on tullut täyteen”

Leppä sanoo purkauksen taustalla olevan myös turhautumista liiton toimintaan. Hänen mielestä urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat tekevät ison työn urheilijoiden kehittämiseksi, mutta liitossa hommat hoidetaan niin sanotusti ”vasemmalla kädellä”.

— Näen liiton toiminnassa ison johtajuusvajeen. Urheilijoita viedään huonoilla eväillä eteenpäin, Leppä tiivistää.

Hän nostaa huonosta johtamisesta esimerkiksi syyskuun Italian EM-kisojen ilmoittaumissählingin. Liitto teki alustavat ilmoittautumiset, muttei vahvistanut niitä ajoissa. Asian piti olla kunnossa jälki-ilmoittautumisten myötä.

Toisin kävi: liiton mukaan tieto ei kulkeutunutkaan eteenpäin kisajärjestäjien organisaatiossa. Mokan takia Suomi ei saanut kaikkia osallistujia mukaan kilpailuihin. Lepän mukaan jälki-ilmoittautumisista koitui myös ylimääräisiä kustannuksia urheilijoille.

Leppä kirjoittaa valmennustiimin verkkosivuilla harkitsevansa vakavasti yhteistyön jatkamista liiton kanssa. Hän toteaa, ettei odota yhteistyön ainakaan paranevan kirjoittelun myötä. Hän haluaa silti sanoa asiat ”niin kuin ne ovat”.

— Yleensä en viitsi näitä riepotella, mutta mitta on tullut täyteen. En voi peitellä toisten jälkiä. Kukaan ei ota vastuuta.

Ampumaurheiluliitto on valinnut Lepän kahdesti vuoden valmentajaksi (2013 ja 2018). Hänet on valittu myös vuoden sotilasvalmentajaksi 2011, jolloin hän toimi Puolustusvoimien Urheilukoulussa luotilajien valmentajana. Leppä ei tällä hetkellä ole valmennussuhteessa liittoon.

“Tuloskeskiarvo liian alhainen”

Ampumaurheiluliiton valmennuksen johtaja Per-Ole Lindell on tietoinen Lepän kirjoituksesta. Hän näkee sen kohdistuvan nimenomaan kiväärilajien nuorten maajoukkueeseen, johon valittiin Riku Koskela ja Viivi Kemppi.

— Yleensä nuorten maajoukkueessa minimi on ollut kolme ampujaa. Nyt muut eivät täyttäneet valintakriteerejä. Heillä tuloskeskiarvo on liian alhainen. Totta kai haluaisimme, että nuoria ampujia olisi enemmän, mutta joka vuosi heitä ei riitä, Lindell perustelee.

Lindellin mukaan maajoukkueen ulkopuolelle jääneille nuorille pyritään räätälöimään ”lisäpaketti”, jonka turvin he pystyvät kiertämään kisoja ja mahdollisesti nousemaan myöhemmin maajoukkueeseen.

Marko Lepän kirjoituksesta voi saada käsityksen, että nuorten urheilijoiden vähyys johtuisi osin liiton taloudellisesta tilanteesta. Lindell kiistää tämän.

— Tietenkin valmennus tahtoisi enemmän rahaa, mutta taloudellinen tilanne ei ole niin tiukka. Budjettimme on ollut suurin piirtein samalla tasolla viimeiset kolme vuotta.

Lindell myöntää, että liiton toiminnassa painottuu olympiapaikan metsästys Tokion ensi vuoden kisoihin.

— Siinä esimerkiksi Aleksi Leppä on ykkös- tai kakkosurheilijan roolissa.

Suomi on saavuttanut maapaikan miesten skeetissa ja naisten trapissa, muttei kivääri- tai pistoolilajeissa.

Lindell ymmärtää sen, että maajoukkuevalinnat herättävät aina keskustelua. Hän kuitenkin painottaa, että valinnoissa näkyy liiton lajivalmentajien asiantuntemus.

— Ei voi sanoa, etteivätkö he olisi tilanteen tasalla.

AIHEET

Pekka Kimpanpää

PEKKA KIMPANPÄÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *