Kolumni: Ammutaanko 2024 olympialaisissa?

Kolumni: Ammutaanko 2024 olympialaisissa?

ISSF:n maaliskuinen päätös pudottaa pois maailmancupeista kolme lajia pois (25m urheilupistooli, 25m olympiapistooli ja 50m kiväärin 3x40ls) on ISSF:n ennakointia vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

Joka päivä syntyy uusia urheilulajeja, osassa tulee hiki ja osassa kaukosäädin jumittaa. Kaikki uudet lajit haluavat pääsääntöisesti esiintyä olympialaisissa ja paineet niin sanottuja vanhoja lajeja kohtaan kasvavat. ISSF reagoi jo neljä vuotta sitten asiaan. Silloin pudotettiin pois 50m pistooli ja 50m kiväärin makuu, vedoten kansainvälisen olympiakomitean paineeseen tasapuolistaa naisten ja miesten lajit. ISSF onnistui tehtävässään pitää ammunta olympialajina karsimalla osan pois ja muuttaen laukausmäärät samoiksi miesten ja naisten lajeissa.

Osallistujamäärää pudotettiin myös rajusti ampujien osalta. Koska ammunnassa ei ole alkusarjoja, kuten esimerkiksi yleisurheilussa, pääsevät nyt tuleviin olympialaisiin urheilijat, jotka jokainen ovat voittaneet jotain suurta. Lähes kaikilla on oikeasti mahdollisuus päästä finaaliin yleisurheilijoiden jäädessä alkueriin ja matkatessa takasin kotimaihinsa.

Nyt ISSF:n tekemä päätös aivan varmasti varmistaa ammunnan mukanaolon Pariisissa 2024, mutta todella rampana. Kun nykyiset ja tulevat olympia-areenat rakennetaan vain kyseistä tapahtumaa varten ja puretaan tapahtuman jälkeen, tulee tästä päätöksestä suuri säästö kisajärjestäjille, koska 50m rataa ei tarvitse rakentaa ja ampujien määrää voidaan jälleen leikata rajusti.

Kotimaassa tämä jälleen aiheuttaa rahanjaossa uuden kastijaon. Kun jo nyt entiset olympialajit 25m ja 300m ovat olleet niin sanotussa velipuolen asemassa, liittyvät niiden joukkoon kaikki pistoolin ja kiväärin ulkolajit. EM- ja MM-tasolla kilpaillaan, mutta niiden tuloksia ei jatkossa tarvitse huomioida mitenkään opetusministeriön eikä olympiakomitean rahanjaossa.

Virkavalta, joka on jo tehnyt ammunnan harrastamisesta lähes mahdotonta, pääsee lajien epätasa-arvostamisen jälkeen asettamaan 25m ja 50m lajit sellaiseen koriin, ettei niistä tarvitse välittää ja lupien saanti tulee jatkossa vaikeutumaan.

                    Yskikää, älkää ampuko    Marko Leppä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *