Kymen Sanomat: Ilma-aseiden EM-kisat Lohjalla peruuntuivat – Aleksi Lepän tiketti Tokioon entistäkin tiukemmassa

Kymen Sanomat: Ilma-aseiden EM-kisat Lohjalla peruuntuivat – Aleksi Lepän tiketti Tokioon entistäkin tiukemmassa

Etusivu - Kymen Sanomat

Julkaistu 11.1.2021 14:35

Ilma-aseiden EM-kisat Lohjalla peruuntuivat – Aleksi Lepän tiketti Tokioon entistäkin tiukemmassa

Viimeiset olympiapaikat jaetaan nyt ruutiaseiden EM-kisoissa Kroatiassa.

Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä oli käytännössä varmistanut paikkansa EM-kotikisoihin. Hän voitti viikonloppuna kahdesti EM-näyttökilpailun ja ampui sunnuntaina 60 laukauksella täydet 60 kymppiä.
Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä oli käytännössä varmistanut paikkansa EM-kotikisoihin. Hän voitti viikonloppuna kahdesti EM-näyttökilpailun ja ampui sunnuntaina 60 laukauksella täydet 60 kymppiä.

Ilma-aseiden Euroopan-mestaruuksista ei ammuta helmi-maaliskuun vaihteessa Lohjalla. EM-isännät päättivät kisojen peruuntumisesta maanantaiaamun kokouksessaan koronavirustilanteen vuoksi.

– Nämä viimeaikaiset uutiset viruksen muunnoksista olivat ne, jotka lopullisesti ratkaisivat tämän pohdinnan. Joulukuussa, kun tuli positiivista viestiä rokotusten alkamisesta, olimme vielä sitä mieltä, että kisat voitaisiin pitää, EM-kisojen haminalainen johtaja Marko Leppä sanoi.

Lepän mukaan “kaikki järkisyyt” puolsivat kisojen perumista.

– Meillä oli suunnitelmat ns. kisakuplan rakentamisesta, mutta vaikka se olisi saatu pitäväksi, 900 ampujaa 40–50 maasta Lohjalle olisi silti ollut iso riski.

EM-kisat oli määrä ampua Lohjan Kisakalliossa 26. helmikuuta–8. maaliskuuta. Perumispäätös merkitsee myös helmikuussa samassa paikassa pidettäväksi aiottujen SM-kisojen ja para-EM-kisojen peruuntumista.

Aleksi Leppä liittyi “Kuudensadan kerhoon”

EM-kisoissa oli myös määrä jakaa kuusi olympiapaikkaa Tokioon. Kahta kivääripaikkaa tavoittelemaan oli lähdössä myös Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä.

EM-pomo Marko Lepän poika voitti viikonloppuna molemmat EM-näyttökilpailut ja ampui sunnuntain kisassa kaikki 60 laukaustaan kymppiin.

900 ampujaa 40–50 maasta Lohjalle olisi ollut iso riski. — Marko Leppä

– Hyvin harvinainen saavutus se on. Ennen Aleksia viisi suomalaista oli ampunut täydet 600 pistettä 300 metrin matkalta ja vain Juha Hirvi makuulta pienoiskiväärillä ja Henri Häkkinen ilmakiväärillä, poikaansa valmentava Marko Leppä sanoi.

Ammunnassa kirjataan nykyisin tulokset desimaalien tarkkuudella, ja Lepän kuusisatanen jäi hänen voittotuloksensa 627,5 alle piiloon.

– Nyt Aleksi vaihtaa saman tien painopisteen pienoiskivääriin ja alkaa keskittyä ruutiaseiden EM-kisoihin. Siellä on jaossa viimeiset olympiapaikat.

Ruutiaseiden Euroopan-mestaruuksista on määrä kilpailla Kroatian Osijekissa touko-kesäkuun vaihteessa.

“Jonkin verran taloudellista tappiota”

Lohjan EM-isännyyden peruuntuminen aiheuttaa Marko Lepän mukaan Ampumaurheiluliitolle “jonkin verran” taloudellisia tappioita.

– Tappiota tulee, mutta tuskin kovin mittavasti. Kaikki tärkeimmät hankinnat oli määrä tilata tänään, mutta niitä ei nyt sitten tilata.

– Onhan tätä parin vuoden ajan valmisteltu, joten jonkin verran kuluja on kertynyt. Mutta jos nyt olisimme näyttäneet vihreää valoa ja joutuneet tekemään perumispäätöksen myöhemmin, tappiot olisivat olleet ihan toista luokkaa, Leppä sanoo.

Suomessa on viimeksi käyty ammunnan EM-kisat vuonna 2012 Vierumäellä.

AIHEET

Jukka Lehtoranta

JUKKA LEHTORANTA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *