Verkkouutiset: Upseeriliitot vastustavat lyijyammusrajoituksia: Vaarantavat maanpuolustusta

Verkkouutiset: Upseeriliitot vastustavat lyijyammusrajoituksia: Vaarantavat maanpuolustusta

Live stream: Seuraa Verkkouutisten talousseminaaria – verkkouutiset.fi

Upseeriliitot vastustavat lyijyammusrajoituksia: Vaarantavat maanpuolustusta

ILKKA AHTOKIVI | 24.03.2021 | 12:28

EU:ssa on tällä hetkellä meneillään kaksi lyijyammusten rajoitusehdotusta.

Upseeriliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto vastustavat EU:n lyijyammuskieltoa. Erityisesti mahdollinen lyijyn kieltäminen luotiaseissa vaarantaisi järjestöjen mukaan maanpuolustusta.

Lyijyhauleja koskeva rajoitus astui voimaan jo 15. helmikuuta. Toinen prosessi eli ns. totaalilyijykieltorajoitus tarkoittaisi toteutuessaan rajoituksia lyijyn käytöstä myös luodeissa sekä muun muassa kalastuspainoissa.

Mahdollinen lyijyn kieltäminen luotiaseissa on maanpuolustuksen kannalta suurempi ongelma kuin lyijyhaulien kielto.

– Lyijyammuskielto ei todennäköisesti koske Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ampumatoimintaan, koska näiden organisaatioiden ampumatoiminta omilla radoillaan rajattaneen kiellon ulkopuolelle. Lyijyammusrajoituksilla olisi kuitenkin toteutuessaan todella suuria vaikutuksia maanpuolustukselle, toteaa Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita.

– Reserviläisten ampumataidolla ja harjoittelulla on keskeinen kansallisen puolustuskyvyn merkitys, Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Aaro Mäkelä korostaa.

Reserviläisten ampumataidon ylläpitoon eivät harvat kertausharjoitukset riitä.

– Myös ammattisotilaat harjoittelevat ammuntaa paljon vapaa-aikanaan, Viita lisää.

Reserviläisten monipuolinen ampumatoiminta tapahtuu pääosin ympäristöluvan mukaisilla ampumaradoilla. Radoilla lyijyn talteenotto on järjestetty ja lyijyn haittavaikutukset on minimoitu.

Lyijylle ei toistaiseksi ole todellisia korvaavia vaihtoehtoja ampumaurheilun ja reserviläisten ampumaharjoittelun laukausmäärillä. Vaihtoehtomateriaalit ovat merkittävästi kalliimpia ja osaan asekalustosta ei voida käyttää korvaavia materiaaleja rakenteellisestikaan. Kupari on raaka-aineena noin kolme kertaa kalliimpaa kuin lyijy. Edullisten harjoitusluotien valmistaminen ei kerta kaikkiaan ole mahdollista.

Ampumaratojen lyijykielto vaikuttaisi kaikkiin ampumaratoja käyttäviin ryhmiin, joita ovat muun muassa reserviläiset, viranomaiset, urheiluampujat, mutta myös Suomen yli 300 000 metsästäjää. Kaiken kaikkiaan aseenhallussapitolupia on noin 650 000 henkilöllä.

Vähimmäismuutoksina Upseeriliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto edellyttävät, että ampumatoiminta ympäristöluvan omaavilla ampumaradoilla rajataan mahdollisten lyijyrajoitusten ulkopuolelle.

Lisäksi kansallisen puolustuksen perustein lyijyrajoitusten ulkopuolelle tulee rajata Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sekä reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöjen ampumatoiminta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *