HS: Olympiakomitea ei tulkitse rajoitusten koskevan lasten harrastuksia tai ammattiurheilua: ”Kun alle 12-vuotiaat saavat leikkiä, niin he saavat myös harrastaa”

HS: Olympiakomitea ei tulkitse rajoitusten koskevan lasten harrastuksia tai ammattiurheilua: ”Kun alle 12-vuotiaat saavat leikkiä, niin he saavat myös harrastaa”

Uutiset | HS.fi

Urheilu|Rajoitukset

Olympiakomitea ei tulkitse rajoitusten koskevan lasten harrastuksia tai ammattiurheilua: ”Kun alle 12-vuotiaat saavat leikkiä, niin he saavat myös harrastaa”

Olympiakomitean tulkinta liikkumisrajoituksia koskevasta lakiesityksestä on, että ammattiurheilu ja lasten harrastustoiminta jatkuu.

Liikkumisrajoituksia koskeva lakiesitys rinnastaa lasten leikkimisen ja harrastamisen. Alle 12-vuotiaiden jalkapallotreenit voisivat Olympiakomitean tulkinnan mukaan jatkua.
Liikkumisrajoituksia koskeva lakiesitys rinnastaa lasten leikkimisen ja harrastamisen. Alle 12-vuotiaiden jalkapallotreenit voisivat Olympiakomitean tulkinnan mukaan jatkua.­KUVA: MIKA RANTA/HS

Lotta Loikkanen HS11:32

HALLITUS on julkaissut esitysluonnoksen liikkumisrajoituksista, jotka koskisivat Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Kauniaisia ja Turkua.

Luonnoksessa esitetään, että kodin tai siihen rinnastettavan asuinpaikan pihapiiristä poistuminen olisi kiellettyä, paitsi poikkeussyistä. Ehdotus sisältää lukuisia poikkeuksia.

Esimerkiksi kuntoilutarkoituksissa ulkoilu olisi sallittua perhepiirissä tai enintään kahden muun henkilön kanssa. Sallittua olisi myös vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneen lapsen ulkoilu ja leikkiminen ulkona yhdessä muiden lasten kanssa.

Ulkoilun tarkoitusta ei ole rajattu. Lapset voisivat siten ulkoilla esimerkiksi harrastustoimintaan liittyen.

”Meidän tulkinnassa sen täytyy tarkoittaa sitä, että kun alle 12-vuotiaat saavat leikkiä, niin he saavat myös harrastaa”, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

Esityksen antaminen on vielä epävarmaa ja lopullinen muoto vaatii Salosen mukaan hiomista.

”Jos tämä esitys annetaan, niin siellä täytyy selventävällä tulkinnalla huomioida se, että alle 12-vuotiaat saisivat harrastaa ja näin ollen myös lapsen kuljettaminen harrastukseen mahdollistetaan.”

LAKIESITYS onkin herättänyt huolta siitä, miten lapset voi viedä harrastuksiin. Tämä poikkeusliikkuminen tulisi kirjata ylös.

”Se täytyy kirjata niin, että vanhempien tai lähiomaisen välttämättömäksi liikkumiseksi katsotaan alle 12-vuotiaan kuljettaminen harrastustoimintaan.”

Jotta lapsille voidaan toimintaa pyörittää, myös vapaaehtoisten valmentajien tulisi päästä kulkemaan harjoituksiin.

Salonen muistuttaa pääministeri Sanna Marinin todenneen, että kun sunnuntaina päättyvä sulkujakso on ohi, lapsia ja nuoria ei enää rajoituksilla kuriteta.

”Toivomme todellakin, että jos esitys annetaan, lain jatkokäsittelyssä valiokunnassa ja eduskunnassa huomioidaan selventävällä kirjauksella se, että kun alle 12-vuotiaat voivat käydä koulua, voivat leikkiä, niin voivat myös harrastaa.”

Lasten liikkumisen voi tulkita lakiesityksessä jatkuvan, mutta esitys lähtee siitä, että yli 12-vuotiaiden harrastustoimintaa ei järjestettäisi.

ESITYKSESSÄ liikkuminen on sallittua virka- tai työsuhteeseen liittyvien työtehtävien hoitamiseksi tai yritystoiminnan harjoittamiseksi. Ammattiurheilijoihin esityksen ei Olympiakomitean tulkinnan mukaan pitäisi vaikuttaa.

”Siihen täytyy sisällyttää se sama poikkeus, joka on väliaikaisessa tartuntatautilain muutoksessakin eli ammattiurheilun harjoittaminen katsotaan välttämättömäksi liikkumiseksi.”

Ammattiurheilu on Salosen mukaan verrattavissa esityksessä mainittuihin työtehtävien hoitamiseen.

”Meillä on Tokioon tähtäävät urheilijat ja meillä on ammattiurheilijat. Esimerkiksi jalkapallon SM-liigan joukkue ei voi pelata palloa etänä.”

Myös Liigassa lakiesitystä tulkitaan niin ettei se vaikuttaisi ammattiurheiluun.

”Lakiesityksessä on poikkeuksena mainittu työtehtävien hoitaminen, joten välittömiä vaikutuksia ammattiurheilijoiden mahdollisuuteen harjoittaa ammattiaan ei olisi”, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi toteaa.

U20-sarjan osalta Kallioniemi ei ole varma lakiesityksen vaikutuksista. Pääkaupunkiseudulla joukkueiden toiminta on jo pitkään ollut keskeytyksessä, mutta myös Turku kuuluu esityksen liikkumisrajoitusten piiriin.

LIIKUNTA- ja urheilukentän viesti on selkeä: alle 12-vuotiaden harrastustoiminnan tulisi jatkua, harrastuksiin kyyditseminen olisi mahdollistettava ja ammattimaisen urheilun liikkuminen tulisi sallia.

Lain etenemisen aikataulusta ei ole tarkempaa tietoa, vain se, että laki pyritään saamaan voimaan pian. Esitysluonnoksen mukaisesti se olisi voimassa 14. toukokuuta saakka.

Liikkumisrajoituksista säädettäisiin kuitenkin vain kolmeksi viikoksi kerrallaan.

Ennen eduskunnan käsittelyä luonnos odottaa hallituspuolueiden eduskuntaryhmien hyväksyntää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.