Reimari: Teemu jätti jälkeen mukavat muistot

Reimari: Teemu jätti jälkeen mukavat muistot

Teemu jätti jälkeen mukavat muistot

7.12.2021  |  Jorma Haapamäki

Ilmapistoolikilpailun joukkuekilpailun kultamitalistit vas. Seppo Saarenpää, Teemu Anttila. Seppo Mäkinen ja Paavo Palokangas. Kuvassa myös kaksi palkintojenjaon toimihenkilöä.

Rento, huoleton, huumorintajuinen, elämänmyönteinen, seurallinen ja aina luotettava. Nämä luonnehdinnat sopivat naulankantaan lokakuussa menehtyneeseen Teemu Anttilaan.

Ampujana maailmanmestaruuteen yltänyt mies oli myös huolehtiva koti-isä, jolla oli aina aikaa perheelleen, vaimolleen, lapsilleen ja lastenlapsilleen. Kun Teemu läksi kalaretkilleen, aina oli tyttärille Tarulle ja Teijalle ja myöhemmin tyttären lapsille tilaa auton takapenkillä.

– Perheelle isä ja pappa oli turvallinen tuki monessa asiassa, Teemun tietopankista löytyivät opit luonnon ihmeistä. Hän oli huolehtiva isä, jolle lapset ja lapsenlapset oli tärkeitä, muistelee esikoistytär Taru.

Ystäville Teemu oli aina virkistävä ilopilleri ja seuramies. Antaa ystävien kertoa omista kokemuksestaan!

Ystävyys Heimo Rikkisen kanssa kesti yli 60 vuotta.

– Iloinen, sanavalmis ja avulias. Pikku remonteissa maalarina ja tapettimestarina hän oli ammattimiesten tasoa, sanoi Rikkinen.

Jari Kolmela ystävystyi Teemuun saariston kalastushommissa. Rakennusalan yrittäjänä yhteys löytyi heti saariston rakennustyömaallakin, Teemu oli osaava ja innokas rakentaja.

– Teemun vaimon sukutilalla Leerviikissä Kuorsalossa olin auttamassa isommissa rakennusporukoissa. Lohi­loukuille Teemu oli aina valmis lähtemään mukaan, kun kaveria tarvitsin.

– Saariston elämä meitä yhdisti eikä 20 vuoden ikäero merkinnyt mitään, muisteli Kolmela eli kaikille kavereille Kolkku.

Teemun ja Timo Hankian ystävyys ja sitten myös työtoveruus Puolustusvoimien palveluksessa alkoi jo 1960-luvulla.

– Teemu työskenteli taisteluvälineiden huoltoupseerina, minulla oli omat työni. Vapaa-aikana olimme yhdessä erilaisissa pikku rakennusprojekteissa sekä kalastamassa ja metsästämässä. Meitä yhdisti ruoanlaitto, josta Teemulla oli erikoisia versioita mausta tinkimättä.

Pitkä-Kotkassa kaksikko sai kunnian valmistaa kunnan ja armeijan herroista koostuneelle vierasjoukolle lohisopan. Soppa saatiin valmiiksi ja vieraat olivat jo paikalla valmiina aterialle, kun Teemu nappasi rannalta löytämänsä karahkan, jonka palavana työnsi soppapataan.

Maasotakoulun sotilaspappi Juuso Sikiö siunasi Teemu Anttilan.

– Herkullinen soppa sai lopulta nimen Jeltsinkeitto ja palava karahka antoi sille eksoottisen savun maun!

– Kun Kolkku toi ampumansa hylkeen rantaan, alkoi hyljekestien valmistelu. Teemu mestaroi oivallisen aterian ja pitopöytä katettiin Kolkun venevajaan, kertoi Hankia.

Teemu Anttila saavutti ammunnassa MM-kultaa Soulissa 1978. Suomella oli kisoissa kivikova pistoolikolmikko Paavo PalokangasSeppo Mäkinen ja Seppo Saarenpää, mutta ilmapistoolin joukkuekisaan tarvittiin vielä neljäs lenkki. Siihen rooliin napattiin ihan eri lajin mies – Teemu.

– Ei Teemulla ollut mukana edes ilmapistoolia, sillä hän oli olympia-ammunnan taituri. Korealaisneitonen lainasi Teemulle aseensa. Teemu olikin lopulta juuri riittävän hyvä ja joukkueemme nappasi MM-kultaa, muisteli Palokangas, joka voitti ilmapistoolilla myös henkilökohtaisen kullan.

– Teemu oli joukkueemme ilopilleri, joka piti porukan hereillä erikoisilla aforismeillään ja tietokilpailukysymyksillään!

Haminalaiselle Marko Lepälle Teemu oli työkaveri mutta erityisesti esikuva ampujana. Huumorin monitoimimies yllätti Falunin ystävyyskaupunkireissulla Lepän ja muun HAS:n ampujaporukan.

– Teemu oli vinkannut ruotsalaisille isännillemme, että Haminan joukkue haluaisi nauttia hapansilakoista. Kun illan isäntä sitten päivällispöydässä purkin avasi, sietämätön haju jäykisti koko porukkamme ja ensimmäisenä ulos ryntäsi Kauno Suurnäkki sprintterin lailla. Sinä iltana Kaunoa ei enää näkynyt, naureskeli Leppä Teemun oivalluksia.

Teemun huippuvuodet olivat jo ohi, kun nuori Tuomas Strömberg nousi ampujana maan mestariluokkaan. Teemu oli tovin hänen sekä myös HAS:n menestyksekkään kolmikon Kari LakkaPetri Federley ja Tuomas Strömberg valmentajanakin.

– Teemun valtava arsenaali kaskuja jää elämään hänen jälkeensäkin. Koskaan emme voineet olla varmoja Teemun kysymysten tarkoituksista ja useimmiten menimme miinaan, muisteli Strömberg hymyillen.

Teemu Anttila sai näyttävät sotilashautajaiset. Leirikankaan kappelissa Teemua oli saattamassa iso joukko ystäviä ja sukulaisia sekä myös joukkue sinibaretteja, sillä virkauransa lomassa Teemu ehti rauhanturvatehtäviin Libanoniin ja Makedoniaan yhteensä 1,5 vuodeksi.

Kunnianlaukaukset olivat osa harrasta seremoniaa. Yhden sotilaan ase oli kuitenkin jäänyt sarjatulelle ja hänen kolme laukausta tulivat pikatahtiin. Tilaisuuden jälkeen moni Teemun aseveli hymyili sisäänpäin: tuonkin jäynän se veijari vielä järjesti siunatuksi lopuksi!

Teemu Anttila 1948 – 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *