Kymen Sanomat: Tämän vuoksi menestys olympialajeissa on haminalaisampuja Aleksi Lepälle melkein elinehto – ”MM-mitalitkaan eivät painaneet mitään”

Kymen Sanomat: Tämän vuoksi menestys olympialajeissa on haminalaisampuja Aleksi Lepälle melkein elinehto – ”MM-mitalitkaan eivät painaneet mitään”

ETUSIVU » URHEILU 20:48

Tämän vuoksi menestys olympialajeissa on haminalaisampuja Aleksi Lepälle melkein elinehto – ”MM-mitalitkaan eivät painaneet mitään”

Haminan Ampumaseuran kiväärimies ampuu viikonloppuna EM-kisoissa Norjassa.

Aleksi Leppä kotimaisemissa Haminassa. JUKKA LEHTORANTA

Jukka Lehtoranta

Vuosia sitten puhelin soi aamuyöllä viiden aikaan. Sydän jätti pari lyöntiä väliin, kun pelästyin, että mitähän pahaa nyt on tapahtunut.

Ei ollut onneksi tapahtunut mitään ikävää – urheilutoimituksen innokas ammunta-avustaja vain katsoi tarpeelliseksi tuoreeltaan ilmoittaa, että Juha Hirvi on ampunut Yhdysvalloissa paikan seuraaviin olympialaisiin…

Hirvelle olympiaedustukset (kuusi kertaa) olivat lähes rutiinia, mutta tuon aamuöisen herätyksen jälkeen oli helppoa oppia ymmärtämään miksi olympiapaikka on kansainvälisellä tasolla ampuville urheilijoille niin tärkeä. Tällä hetkelläkin eteläkymenlaaksolaiset huippuampujat Aleksi Leppä (kivääri) ja Tommi Takanen (skeet) ovat järjestelleet muun elämänsä siihen malliin, että paikkaa Pariisin kisoissa 2024 olisi mahdollista uskottavasti tavoitella.

– Olympialaiset on arvostetuin kilpailu ampumapiireissä. Se on sitä maailmanlaajuisesti Australiasta Kanadaan ja kaikkialla siinä välissä, Leppä sanoo.

Loppujen lopuksi kyse on taloudellisista realiteeteista – eli rahasta.

– On pakko panostaa olympialajeihin ja menestyä niissä, jotta saisi Olympiakomitean ja Ampumaurheiluliiton tukia. Ilman niitä ei tätä olisi mahdollista tällä tasolla tehdä, Leppä myöntää.

Olympialaiset on arvostetuin kilpailu ampumapiireissä. Se on sitä maailmanlaajuisesti Australiasta Kanadaan ja kaikkialla siinä välissä.

Aleksi Leppä

Vain menestys olympialajeissa merkitsee

Leppä, 27, on paraikaa Norjan Hamarissa ilma-aseiden EM-kilpailussa. Hamarissa ei jaeta olympiapaikkoja Pariisiin, mutta kisat ovat ”erittäin tärkeät”, koska menestys olympialajin kilpailussa huippuseurassa ei jäisi tukirahojen myöntäjiltä huomaamatta.

Aleksi Lepän isä ja henkilökohtainen valmentaja Marko Leppä kertoo esimerkin:

– Kun Ale voitti 300 metrin matkoilla kaksi maailmanmestaruutta (vuonna 2018), olin varma, että seuraavana vuonna hän pääsee hyvien valmennustukien piiriin. Mutta koska 300 metrin matkoilla ei ammuta olympialaisissa, MM-mitalitkaan eivät painaneet mitään.

– Vasta kun alkoi tulla menestystä olympialajien maailmancupeissa, alkoi tulla tukeakin, Marko Leppä kertoo.

Aleksi Lepän paras maailmancup-sijoitus on neljäs Intian pienoiskiväärikilpailussa viime keväänä. Hän jäi siellä yhden sijan päähän paikasta Tokion olympialaisissa.

Aleksi Leppä muistuttaa, että olympialaiset ovat tärkeä näyteikkuna koko ampumaurheilulle – kuten kaikille muillekin vähemmän julkisuudessa oleville urheilulajeille.

– Jos haluat näkyvyyttä, se pitää tehdä olympialaisissa. Kuka oli ammuntapiirien ulkopuolella kuullut Eetu Kallioisesta ennen Tokion kisoja? Mutta hän ampui siellä hienosti, ja nyt tosi moni tietää hänet. Ja vielä useampi tietäisi, jos Eetu olisi ottanut mitalin.

Ilma-aseiden EM-kisat käydään Hamarin ”Viikinkilaivassa” eli virallisemmin olympiahallissa. MARKO LEPPÄ

Pikaluistelun olympianäyttämöllä

Hamarin EM-kisat käydään Vikingskipet-hallissa, jossa järjestettiin vuoden 1994 Lillehammerin talviolympialaisten pikaluistelukilpailut. Maailmanmestaruuksista hulppeassa ”viikinkilaivassa” luisteltiin viimeksi kolme viikkoa sitten.

Aleksi Leppä on aikuisten arvokisoissa mukana nyt kahdeksatta kertaa. Paras henkilökohtainen sijoitus on tähän mennessä 15:s.

– Tavoite ei ole päästä kisoihin – sen pitäisi olla itsestäänselvyys. Tavoite on olla mukana finaaleissa ja taistella mitaleista.

– Pienestä ne finaalipaikat ovat maailmancupissakin olleet kiinni. Mutta ei voi tyytyä tähän vaan puskea eteenpäin. Tämänhetkinen fiilis on hyvä, sillä ilmakivääri on kulkenut hyvin, Leppä sanoo.

Hän ampuu perjantaina henkilökohtaisen kilpailun, lauantaina mixed team -parikilpailun ja sunnuntaina joukkuekilpailun. Mixed team on henkilökohtaisen kilpailun tavoin myös olympiaohjelmassa.

Aleksi ja Marko Leppä suunnittelivat kevätkauden kilpailuohjelmaa joulukuussa Kokkokallion ampumaradalla Haminassa. JUKKA LEHTORANTA

Venäjän hyökkäys Ukrainaan varjona myös EM-kisoissa

Hamarin EM-kisojakin varjostaa Venäjän Ukrainassa käymä sota. Venäläiset ja valkovenäläiset ampujat on suljettu kisoista pois, katsomoissa näkyy paljon Ukrainan lippuja, ja kisapaikalla on muutenkin selvää millä puolella ammuntaväen tuki on.

Venäjä on sodan sytyttyä menettänyt myös elokuussa pidettävien ruutiaseiden EM-kisojen isännyyden. Alunperin Moskovassa piti järjestää tänä vuonna MM-kilpailut, mutta ne (Maailman antidopingtoimisto) Wada määräsi jo viime vuonna siirrettäväksi muualle venäläisten valtiojohtoisten dopingsotkujen takia.

– Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) venäläinen puheenjohtaja Vladimir Lisin pelasi sitten pelin niin, että jos MM-kisoja ei pidetä, ISSF lentää perseelleen, Marko Leppä kertoo.

Lisin on terästeollisuudessa miljardiomaisuuden hankkinut oligarkki ja yksi Venäjän rikkaimmista henkilöistä.

– Loppujen lopuksi MM-kisat siirrettiin Egyptiin ja Moskovalle annettiin EM-kisat. Mutta kun sota Ukrainassa alkoi, nekin päätettiin nopeasti siirtää muualle. Toistaiseksi ei ole tietoa minne, Leppä selvittää.

Marko Leppä on Hamarin EM-kisoissa paikan päällä Euroopan ampumaurheiluliiton ESC:n teknisen komitean jäsenenä.

Ensi vuonna Venäjällä on määrä järjestää ISSF:n kaikkien lajien MM-kisat. Ne pidettäisiin puheenjohtaja Lisinin omassa ampumaurheilukeskuksessa Moskovan liepeillä.

Pidetäänkö MM-kisat 2023 Moskovassa?

– Eipä tämä siltä näytä, Aleksi Leppä vastaa.

Isä-Leppä sanoo saman vielä selvemmin:

– Ei se musta vuodessa valkoiseksi muutu.

Aleksi Leppä ja Marko Leppä Kokkokallion radan karheissa maisemissa. JUKKA LEHTORANTA
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on leppa6.png

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.