Reimari: Aleksi Lepän olympiaunelman osoite on PARIISI

Reimari: Aleksi Lepän olympiaunelman osoite on PARIISI

 Keskiviikko 1. kesäkuuta 20227

JORMA HAAPAMÄKI

Ampuja Aleksi Leppä palkittiin lauantaina jo yhdeksännen kerran Haminan parhaana urheilijana! Jatkoa voi hyvinkin olla vielä tulossa, sillä mies on 27-vuotiaana ampujaksi ihanteellisessa iässä.

– Uraa aion jatkaa joka tapauksessa Pariisissa 2024 pidettäviin olympiakisoihin saakka. Sinne tähtään har-joituksissa huippukuntoni. Mitä tapahtuu Pariisin jälkeen, se selviää aikanaan, sanoo Aleksi. Aleksin tavoitteena olivat jo Tokion olympiakisat 2021, mutta kisoihin selviytyminen jäi yhtä laukausta vajaaksi. Nyt hän menee päivä päivältä urheilun ehdoilla. Työpaikka hänellä on Puolustusvoimissa urheilukoulussa.

– Välillä muiden valmentamista, välillä muita töitä, mutta kun edessä ovat kilpailut tai ammuntaleiri, sil-loin työt jäävät. – Päätyöni on ammunnan edustustasolla ja sen mukaan hahmottuu kaikki muu tekeminen. Kun panostaminen urheilu-uraan on totaalista, silloin urheilu menee kaiken muun edelle. 2019 Aleksi aloitti opinnot Kadettikoulussa eli nykyisessä maanpuolustuskorkeakoulussa, mutta urheilu-uran, leireilyn ja kilpailemisen sovittaminen opiskelun oheen osoittautui mahdottomaksi.

– Oli valittava joko koulu tai urheilu. Valitsimme panostamisen urheiluun ja Tokion kisoihin. Opiskelemaan ehtii myöhemminkin. Isän ja valmentajan roolit ottavat välillä tiukastikin yhteen, sanoo Aleksi isä, tukija manageri Marko Leppä. Ammunnasta ei tullut sattumalta Aleksin urheilulaji. Isä Marko oli nuorempana kovan kansallisen tason pistooliampuja ja oman uran jälkeen hän on työskennellyt pitkät tovit Suomen Ampumaurheiluliiton palveluksessa pistoolilajien valmentajana. Aleksin ase on kuitenkin pitkäpiippuinen.

– Kun otin pikku-Aleksin mukaan radalle ja hän halusi ampua, niin kivääri oli luontevin valinta. Sillä opettaminen tapahtuu helpommin kuin pistoolilla. Aloittelija voi helposti ampua kiväärillä tuelta heti opetuksen saatuaan, kertoo Marko. – Pistooli vaatii erilaisen pystytuen tai sitten pitovoimaa, jota harvoin aloittelijalla on. Vaikka minun omalaji olikin pistooli, valmensin ammatikseni Puolustusvoimien Urheilukoulussa pistoolia, kivääriä ja liikkuvaa maalia 15 vuotta. Kaikki on lähtenyt kotijoukoista:

– Tietenkin perhetaustastani on ollut valtava apu. Ohjausta on ollut aina tarjolla ja kaikenlaista tukea myös henkisellä puolella, arvioi Aleksi. Nyt katseet ovat tiukasti Pariisissa, jonne edustuspaikkojen jakaminen käynnistyy jo tänä vuonna. Mestaruus MM- ja EM-kisoista on takuuvarma pääsylippu myös Pariisiin, EM:stä lajin kahdelle parhaalle, MM:stä neljälle parhaalle. EM-titteleistä ammutaan Puolan Wroclavissa 5.–18.9., maailmanmestaruuksista Kairossa 12.–25.10.

– Jollei mestaruutta voita, arvokilpailuissa on oltava kuitenkin kova ja olympiasaumoja ampuja voi paran-taa myös menestymällä maailmancupeissa. Vastikään Aleksi ampui Unkarissa huipputuloksen, 3 x 20 laukauksella syntyi tulos 595, uusi SE-tulos, jolla Aleksi oli maailmancupin alkukilpailun ykkönen. Hän aikoo pysyä Pariisin polulla jatkossakin.– Ammunta on herkkä laji,on luotettava omaan tekemiseen ja keskityttävä huolella. Vasta kisapaikalla kuitenkin selviää, onko päivästä tulossa hyvä. Kehon rentous ja mielenlaatu, ne ovat monimutkaisia asioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *