Kymen Sanomat: Haminalaisen ammuntatuomari Marko Lepän mitta tuli täyteen Puolan EM-kisojen selkkauksen jälkeen – ”Tämä on nyt nähty”

Kymen Sanomat: Haminalaisen ammuntatuomari Marko Lepän mitta tuli täyteen Puolan EM-kisojen selkkauksen jälkeen – ”Tämä on nyt nähty”

Haminalaisen ammuntatuomari Marko Lepän mitta tuli täyteen Puolan EM-kisojen selkkauksen jälkeen – ”Tämä on nyt nähty”

Marko Leppä (keskellä) toimi viimeisen kerran tuomaritehtävissä syyskuussa Lissabonissa Euroopan cupin finaalissa. DOMINGOS RODRIQUES

Marko Leppä lopettaa lähes 20-vuotisen toimintansa tuomarointitehtävissä. Syynä on Suomen joukkueen ja EM-tuomariston välinen outo tapaus.

Lassi Kalin

Tänään 19:56

Lassi Kalin

Haminalainen Marko Leppä päätti lähes 20 vuotta kestäneen toimintansa Euroopan Ampumaurheiluliiton tuomaritoiminnassa.

Leppä ehti toimia 70 kisassa eri tuomarointitehtävissä.

– Hirveän mielenkiintoista tämä on ollut kaikella tavalla, ja olen saanut paljon ystäviä ympäri maailmaa, Leppä toteaa.

Syy Lepän äkilliseen tuomaritoiminnan päättämiseen on syyskuussa Puolan EM-kisoissa tapahtunut selkkaus Suomen joukkueen ja kisan tuomariston välillä.

Tuomaristo totesi Suomen joukkueen käyttämän kiväärihihnan laittomaksi minuutti ennen 50 metrin kivääriammunnan loppukilpailun ampumista. Ainoana suomalaisena loppukilpailuun edennyt Aleksi Leppä jätti tuomariston päätöksen myötä kisan kokonaan ampumatta.

– Puolan kohtelun jälkeen aloin miettiä, kannattaako tähän käyttää niin paljon aikaa ja energiaa. Näihin hommiin menee vuodesta vähintään lähes kaksi kuukautta, Leppä kertoo.

Marko Leppä toimi vielä EM-kisojen jälkeen Lissabonissa Euroopan cupin finaalissa teknisenä delegaattina, mutta päätös lopettamisesta tapahtui heti EM-kisojen jälkeen.

Minä olen harkintani tehnyt ja tullut siihen tulokseen, että tämä on nyt nähty.

Marko Leppä

– Minulla on sellainen tyyli, että hoidan luvatut asiat, Leppä kertoo.

Puolan kohtelulla Leppä tarkoittaa tuomariston toimintaa, joka aiheutti Lepässä hihnan hylkäämistäkin enemmän närää.

– Minulle käytännössä käännettiin selkä, kun yritin asiaa selvittää. Minut on opetettu siihen, että kilpailun juryn tehtävä on neuvoa ja avustaa urheilijoita ja valmentajia ja vastata siitä, että toiminta on oikeata. Minun annettiin ymmärtää, että kanssani ei tästä asiasta keskustella. Suhtautuminen minuun oli todella kylmäkiskoista, Leppä sanoo.

Tuomaristoa on Lepän mukaan ohjeistettu, että Puolan tapauksen kaltaisiin tilanteisiin kuuluisi puuttua jo harjoituksissa ennen kisaa.

– Urheilijaa ei kuuluisi enää tällaisesta asiasta häiritä kisan aikana. Aleksi oli ehtinyt kilpailemaan hihnalla karsintakilpailussa ja sitten toisessa kisassa tulee jury päälle, Leppä kertoo.

Tuomaristo oli tarkastanut hihnan ennen kisoja ja hyväksynyt sen. Sekoilun myötä Aleksi Lepältä ei mennyt pilalle pelkästään yksi EM-kisojen kilpailu.

– Aleksi menetti kisan rankingpisteet, ja vaarassa on myös pääsy European Gamesiin ja pitkällä tähtäimellä olympialaiset. Yksi asia vaikuttaa moneen asiaan, Marko Leppä sanoo.

Hyväksytty, hylätty, hyväksytty…

Suomen joukkue on ampunut Puolassa hylätyllä hihnalla kuuden vuoden ajan. Yksilökilpailun loppukilpailun jälkeen suomalaiset saivat luvan kilpailla hihnalla joukkuekilpailussa. Suomen joukkue on myös saanut vahvistuksen, että hihnaa voi käyttää Kairossa tällä viikolla alkaneissa MM-kisoissa.

– Sääntö on hyvin huonosti kirjattu sääntöihin. Edellisenä päivänä hihna oli hyväksytty, seuraavana päivänä hylätty ja taas seuraavana päivänä hyväksytty. Tämä ei mene mitenkään minun oikeustajuuni, Leppä sanoo.

– Siellä oli monia muita, joilla hihna oli ihan samalla tavalla. Jostain syystä tämä kaikki kuitenkin kohdistui suomalaisiin urheilijoihin.

Leppä toivoo Puolan tapauksen tuovan selvyyttä sääntöön hihnan käytöstä.

– Mitään ei saa enää takaisin, mutta se hyvä puoli tässä on, että nyt joudutaan oikeasti miettimään, miten sääntö sääntöihin kirjataan.

Lepän oli tarkoitus toimia ammunnan toimihenkilönä Pariisin olympialaisissa pistooliradalla. Päätöksen myötä Leppää tuskin nähdään sielläkään.

– Minä tein nyt tällaisen ratkaisun. Katsotaan pöyhäiseekö tämä yhtään mitään. Tukea on kyllä tullut, ja on pyydetty harkitsemaan tätä useampaan kertaan. Minä olen harkintani tehnyt ja tullut siihen tulokseen, että tämä on nyt nähty. Tietysti toivoisin, että liitto tarkastelisi Puolassa toimineen juryn toimintaa ja ottaisi siitä opikseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *