Karjalainen: Kiteeläinen maajoukkueampuja Inka Havukainen, 25, lopettaa urheilu-uransa – huippu-urheilun sovittaminen sairaanhoitajan työhön osoittautui mahdottomaksi

Karjalainen: Kiteeläinen maajoukkueampuja Inka Havukainen, 25, lopettaa urheilu-uransa – huippu-urheilun sovittaminen sairaanhoitajan työhön osoittautui mahdottomaksi

Kiteeläinen maajoukkueampuja Inka Havukainen, 25, lopettaa urheilu-uransa – huippu-urheilun sovittaminen sairaanhoitajan työhön osoittautui mahdottomaksi

Kivääriampuja Inka Havukainen on kuulunut Suomen edustusampujiin. Kuva vuodelta 2017.

Kivääriampuja Inka Havukainen on kuulunut Suomen edustusampujiin. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Jouni Turunen

12:49

Petri HaapalaJAA

Kiteeläinen edustusampuja Inka Havukainen on päättänyt lopettaa ampumaurheilun. Sairaanhoitajana työskentelevä kivääriampuja puntaroi uransa jatkoa syksyn aikana, ja lopulta kävi selväksi, ettei työtä terveydenhoitoalalla voi yhdistää huippu-urheilun vaatimuksiin.

– Puhuimme asiasta valmentajani kanssa ensimmäisen kerran toukokuussa ja mietimme, mitä muutoksia pitäisi tehdä, jos haluaisin olla huipulla, Havukainen kertoo tiedotteessa.

Tuntuu, että en pysty kolmivuorotyön ohessa keskittymään lajiin niin paljon kuin se vaatisi.

Inka Havukainen

– Töiden määrä ja kokonaiskuormitus nousivat esiin. Tuntuu, että en pysty kolmivuorotyön ohessa keskittymään lajiin niin paljon kuin se vaatisi. Lopettamispäätös tuli syksyn aikana pitkän harkinnan jälkeen.

ENSI VIIKOLLA 26 vuotta täyttävä Havukainen olisi valittu juuri päättyneisiin MM-kilpailuihin ampumaan 50 metrin kiväärin 3×20 laukauksen asentokilpailuissa. Suomen Ampumaurheiluliitto julkaisi valinnat niin myöhään, ettei Havukainen enää pystynyt vaihtamaan työvuorojaan. Työvuorot olivat jo valmiina, ja alan työtaistelu vaikeutti myös tilannetta.

– Kokonaisuus oli hankala ja päätös piti tehdä muutamassa päivässä. Se oli kuitenkin minun oma päätökseni, työnantajaa en voi moittia, Havukainen sanoo.

– Työvuorot oli jo suunniteltu, ja minun olisi pitänyt saada yhteensä viisi viikkoa vapaata. Olisi ollut taloudellisestikin ajatellen vaikeata olla viisi viikkoa poissa töistä. Ja onhan minulla työntekijänä velvollisuus ilmoittaa ajoissa asioista.

HAVUKAINEN SIJOITTUI tänä vuonna Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa neljänneksi. Hän voitti myös Suomen mestaruuden Simpeleen Hahlon joukkueen riveissä.

Kiteeläisampujaa vuodesta 2014 lähtien valmentanut Marko Leppä ymmärtää hyvin suojattinsa päätöksen.

– Työ terveydenhoitoalalla korona-aikana ja sen yhdistäminen huippu-urheilijan harjoitteluun ja kilpailuun ei ollut mitenkään mahdollista. Inka on tunnollinen työssään ja urheilussa. Ei ollut mahdollista tehdä molempia siten, että hän olisi vielä pystynyt kehittämään itseään urheilijana. Työ toi haasteita kilpailumatkoille pääsemiseen, emmekä pystyneet ratkaisemaan niitä, Leppä selvittää tiedotteessa.

– Inka on hieno urheilija, ja on ollut mukava valmentaa häntä.

HAVUKAINEN KUULUI Suomen Ampumaurheiluliiton maajoukkueryhmään vuosina 2016–2017 ja vuodesta 2019 lähtien. Hän edusti Suomea PM-kisoissa vuosina 2018 ja 2022. Havukainen oli helmikuussa mukana ampumassa Simpeleen Hahlon kymmenen metrin Suomen ennätystä.

Urheilullinen Havukainen palkittiin myös pesäpalloilussa Itä-Suomen parhaana C-tyttönä 2012.

– 17 vuoden aikana on tullut mahtavia kokemuksia, joita voin muistella myöhemmin. Pettymykset ovat myös kasvattaneet minua. Olen saanut ampumaurheilun kautta paljon ystäviä, joiden kanssa varmasti tulen olemaan tekemisissä. Haluan kiittää valmentajaa, tiimiä, seuroja, sponsoreita ja perhettä, Havukainen sanoo.

Muokattu 3.11.2022 kello 13.40: Täsmennetty Havukaisen kommentteja MM-kisareissuun ja työvuoroihin liittyen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *