HS: Venäläismiljardööri raivostui vaali­tappiostaan – perui lupaamansa palkintorahat kesken suurkisan

HS: Venäläismiljardööri raivostui vaali­tappiostaan – perui lupaamansa palkintorahat kesken suurkisan

Urheilu|Ammunta

Venäläismiljardööri raivostui vaali­tappiostaan – perui lupaamansa palkintorahat kesken suurkisan

Vladimir Lisinin lähdöllä Kansainvälisen ampuma­urheiluliiton johtotehtävistä oli odottamattomat seuraukset.

Vladimir Lisin pani rahahanat kiinni, kun hänet savustettiin ulos Kansainvälisen ampumaurheiluliiton johdosta.

Vladimir Lisin pani rahahanat kiinni, kun hänet savustettiin ulos Kansainvälisen ampumaurheiluliiton johdosta. KUVA: SERGEI KARPUHIN / REUTERS

Antti Salmensaari

22:29

AMPUMAURHEILUSSA kuohuu, kun italialainen Luciano Rossi voitti Kansainvälisen ampumaurheiluliiton ISSF:n puheenjohtajasta äänestettäessä venäläisen Vladimir Lisinin yhdeksällä äänellä.

Seuraukset ovat karut, sillä kattojärjestön aiempi puheenjohtaja Lisin on yhtäkkiä vetäytynyt lupauksistaan.

Äänestys uudesta puheenjohtajasta tehtiin joulukuussa kesken arvostetun President’s Cup -kilpailun, johon Lisin oli luvannut omista taskuistaan hurjan noin 800 000 euron palkintopotin.

Puheenjohtajaäänestyksen jälkeen oligarkki vetäytyi rahoineen pois, ja urheilijoita uhkaa jääminen tyhjin käsin. Lisinin yllätystemppu jätti ISSF:n uuden johdon keljuun tilanteeseen.

”Urheilijoiden ei pitäisi kärsiä. Puheenjohtaja Rossi yrittää taata, että he saavat rahansa”, uusi pääsihteeri Willi Grill totesi Insidethegames-sivustolle.

”Tämä osoittaa, miten paljon venäläiset lopulta välittivät lajistamme”, Grill tuhahti.

Lisinin vetäytyminen on aiheuttanut huolta myös kansallisissa lajiliitoissa.

”Olisi vain ollut parempi, jos Lisin olisi ollut kunnollinen ja hoitanut työnsä puheenjohtajana asiallisesti loppuun ja maksanut lupaamansa rahat”, Tanskan liiton pomo Linda Andersson sanoi BT:lle.

TERÄSTEOLLISUUDELLA vaurastunut Lisin, 66, on yksi Venäjän ja koko maailman rikkaimmista miehistä. Forbes arvioi huhtikuussa hänen omaisuuden arvokseen 17 miljardia euroa. Ukrainan sota on iskenyt hänen varoihinsa rajusti, sillä Forbesin mukaan vuonna 2021 hän oli vielä yli seitsemän miljardia rikkaampi.

Lisinin tausta on hyytävä. Insidethegamesin mukaan oligarkin väitetään toimittaneen terästä Venäjän armeijalle Ukrainan sotaa ja Venäjän ydinaseohjelmaa varten.

Jotkut ISSF:n jäsenmaista vaativat Lisiniä väistymään kattojärjestön puheenjohtajan paikalta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan. Lisin kieltäytyi väistymästä pestistä.

Joulukuun kokouksesta hänen kerrotaan poistuneen välittömästi kun Rossin voittotulos julkistettiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *