Kymen Sanomat: Onko legendassa HP:n pesäpalloilijoiden ”Bermudan kolmiosta” perää? – KymLin palkitsema seura-aktiivi Markku Uuttu vastaa

Kymen Sanomat: Onko legendassa HP:n pesäpalloilijoiden ”Bermudan kolmiosta” perää? – KymLin palkitsema seura-aktiivi Markku Uuttu vastaa

Julkaistu 31.1.2020 20:56Muokattu 31.1.2020 21:22

Onko legendassa HP:n pesäpalloilijoiden ”Bermudan kolmiosta” perää? – KymLin palkitsema seura-aktiivi Markku Uuttu vastaa

Teemu Pukille satoi lisää palkintoja Kymenlaakson urheilugaalassa Kouvolassa. Lue tästä kaikki palkitut.

Markku Uuttu ehti hoitaa erilaisia huoltohommia HP:ssa yli 30 vuoden ajan ennen kuin viime syksynä vetäytyi miesten joukkueen johtajan paikalta "eläkkeelle".
Markku Uuttu ehti hoitaa erilaisia huoltohommia HP:ssa yli 30 vuoden ajan ennen kuin viime syksynä vetäytyi miesten joukkueen johtajan paikalta ”eläkkeelle”.

Ihan kaikki ei ole Markku Uutulla täsmällisessä muistissa ensimmäisestä kokemuksesta Haminan Palloilijoiden pesäpallojoukkueen huoltotehtävissä.

– Raasu taisi olla pelinjohtajana. Pelaamassa olivat ainakin taikuri Harjama ja Jyrki ”Koukku” Mattila. Olikohan Hydekin silloin? Uuttu pohtii.

Muistojen lievän hämärtymisen voi suoda anteeksi, sillä Uutun, 63, ensimmäisestä huoltopestistä on yli 30 vuotta. Sen jälkeen pelaajia ja pelinjohtajia on tullut ja mennyt ja edustusjoukkuekin välillä lopetettu, mutta Uuttu on – paria pientä paussia lukuun ottamatta – pysynyt.

Hän astui syrjään HP:n joukkueenjohtajan paikalta vasta viime syksynä päättyneen kauden jälkeen. Perjantaina Kymenlaakson Liikunta palkitsi Uutun Kouvolassa Vuoden seura-aktiivina.

– En pääse paikalle, koska on muita jo aiemmin sovittuja velvollisuuksia, hän pahoitteli aiemmin päivällä.

Pesty pesäpallo voi näyttää ihan uudelta

Uuttu on itse pelannut pesäpalloa vain juniorina. Hän menestyi tekniikkakilpailuissa, mutta ”sitten tuli muita kuvioita ja pelaaminen jäi”.

– Taisi olla Toikan Reko (Reijo), joka sitten vuosien jälkeen pyysi huoltohommiin. Joku oli keksinyt, että saattaisin olla sattuva mies HP:n tarpeisiin.

Uuttu teki työuransa Puolustusvoimien palveluksessa ja pääsi eläkkeelle 49-vuotiaana. Oloneuvoksena on ollut aikaa olla mukana seuratyössä, ja Uuttu sanoo viihtyneensä.

– Hauskaa hommaahan tämä on ollut, vaikka joskus on vähän pinnaa kiristänytkin. Lehmän hermoista on paljon apua.

Joukkueenjohtaja ja huoltajakin ovat Uutun mielestä aina kahden tulen välissä, kun toisella puolella on seuran rahastonhoitaja ja toisella puolella pelaajat.

– Joskus pelaajat ovat sanoneet, että onpa paskoja palloja – hommaa Uuttu uusia! Silloin on ollut vaikea selittää, että kun ei ole niin ei ole. Mutta ei me koskaan olla kynsin ja hampain tapeltu.

Uuttu myöntää välillä vähän huijanneensakin.

– Joskus kun on ollut oikein likaisia palloja, olen niitä huolella pessyt ja vienyt sitten uusina takaisin kentälle. Ja avot…

Markku Uuttu aloitti aikoinaan HP:n miesten joukkueessa huoltajana, mutta sai vuosia sitten ylennyksen joukkueenjohtajaksi. "Hommat säilyivät suunnilleen samana, mutta sain avuksi toisen miehen", Uuttu kertoo.
Markku Uuttu aloitti aikoinaan HP:n miesten joukkueessa huoltajana, mutta sai vuosia sitten ylennyksen joukkueenjohtajaksi. ”Hommat säilyivät suunnilleen samana, mutta sain avuksi toisen miehen”, Uuttu kertoo.

”Bermudan kolmio” vei tuloskunnon?

Joskus kun on ollut oikein likaisia palloja, olen niitä huolella pessyt ja vienyt sitten uusina takaisin kentälle. Ja avot… — Markku Uuttu

Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa on kuulemma joskus sanonut, että Elomarkkinat, Tattoo ja Kotkan Meripäivät ovat HP:n pelaajille sellainen vapaa-ajallinen ”Bermudan kolmio”, että niiden jälkeen kannattaa panna rahat likoon HP:n vastustajien puolesta. Oliko vetovinkissä perää?

– Kyllähän urheilijoiden on aina pitänyt välillä päästellä höyryjä, mutta ei se minun aikanani ole koskaan kovin raisua ollut, Uuttu sanoo.

– Voi olla, että silloin viimeisimmän mestaruuden (1974) jälkeisinä vuosina oli kosteampaa, mutta huono minun on sanoa, kun en varmasti tiedä. Nykyiset pelaajat ovat joka tapauksessa hyvin fiksua porukkaa.

Veli-Matti Hyönä (oikealla) nousee huoltajan paikalta HP:n miesten joukkueenjohtajaksi nyt kun Markku Uuttu jää syrjään.
Veli-Matti Hyönä (oikealla) nousee huoltajan paikalta HP:n miesten joukkueenjohtajaksi nyt kun Markku Uuttu jää syrjään.

Pimeä voitto Kankaanpäästä parasta, sopupeliskandaali pahinta

Uuttu on toiminut lähes kaikki HP-vuotensa miesten edustusjoukkueen kanssa. Vain yksi kausi (2007) meni naisten edustusjoukkueen kanssa Superpesiksessä. Haminasta on pitkä matka lähes kaikkialle muualle pesäpallo-Suomeen, mutta Uuttu ei ole bussissa vietettyjä kilometrejä laskenut.

– Kai niitä reilut 10 000 kilometriä tulee per kausi. Sen kun kertoo suunnilleen 20:lla, niin tuleehan siitä iso luku tulokseksi.

Parhaita muistoja vuosien varrelta ovat miesten joukkueen kaksi nousua Superiin, ensin vuonna 1995 ja sitten 2017.

– Silloin ensimmäisellä kerralla pelattiin ratkaiseva ottelu Vallikentällä Kankaanpäätä vastaan. Se kesti ja kesti ja viimein oli niin pimeää, että eihän siellä kukaan tainnut enää palloa nähdä. Kankaanpää vaati pelin keskeyttämistä, mutta loppuun se pelattiin ja me noustiin.

Huonointa muistoa ei palkitun konkarin tarvitse kauaa miettiä. Elokuun 13. päivä vuonna 1998 on tahra, joka ei pesäpallon eikä HP:n historiasta vieläkään ole kokonaan pyyhkiytynyt.

– Niin, se sopupelihomma. Kyllähän se suohon veti koko lajin vähäksi aikaa, Uuttu myöntää.

– Toivottavasti sellaista ei tule toista kertaa. Eikä olisi tarvinnut tulla sitä ensimmäistäkään.

Teemu Pukille lisää suitsutusta

Vuoden 2019 parhaana urheilijana KymLi palkitsi – yllätys, yllätys, Teemu Pukin. Vuoden suomalaisurheilijan palkinnon kaksi viikkoa sitten pokannut kotkalaisjalkapalloilija voitti myös KymLin, Kymen Sanomien ja Kouvolan Sanomien järjestämän yleisöäänestyksen sekä Kymenlaakson urheilutoimittajat ry:n palkinnon vuoden sykähdyttävimmästä urheiluteosta.

Pukki ei ollut paikalla vaan keskittymässä Norwichin huomiseen valioliigaotteluun Newcastlea vastaan.

Vuoden joukkueena palkittiin naisten koripallomestaruutta juhlinut Peli-Karhut ja Vuoden valmentajana palkittiin moukarinheittäjä Krista Tervon valmentaja Jukka Vihtonen. Vuoden nuori urheilija on kouvolalainen golfaaja Krista Junkkari.

Kymenlaakson urheilugaalassa jaettiin pitkä rivi palkintoja.
Kymenlaakson urheilugaalassa jaettiin pitkä rivi palkintoja.

Palkitut

Kymenlaakson urheilugaalassa palkitut:

Vuoden…

Urheilija: Teemu Pukki (jalkapallo)

Sykähdyttävin urheiluteko (Kymenlaakson urheilutoimittajien valinta): Teemu Pukin läpimurto kansainväliseen kuuluisuuteen. Kunniamaininta viisi henkilökohtaista SM-kultaa voittaneelle ampuja Aleksi Lepälle.

Yleisön suosikki (nettiäänestys): Teemu Pukki

Nuori urheilija: Krista Junkkari (golf)

Joukkue: Peli-Karhut (koripallo)

Valmentaja: Jukka Vihtonen (yu)

Seuratoimihenkilö: Heikki Kyyrönen (Kouvolan Suunnistajat)

Nuorisourheilun vetäjä: Kai Kepsu (Valkealan Kajo)

Nuorisourheiluseura: KooKoo jäätaiturit (taitoluistelu)

Vammaisurheilija: Jani Töyrylä (yu)

Kuntoliikkuja: Leena Paronen (Virolahti)

Liikuntateko: Petteri Koski / EKA, vanhempien valmennusoppi

Liikuttava kumppani: Kymen Seudun Osuuskauppa

Seura-aktiivi: Markku Uuttu (HP)

Terveysliikuttaja: Sirkku Pusa ja Johanna Partanen / Lavis

Elämänura: Tarmo Kulmala

Lasten liikuttaja: Ekholmintien päiväkoti, Kouvola

Jokeri-palkinto: Heli Vaija / EHYT ry.

Kuntien liikuttajat: Hamina: Säpinä Seniorit, Iitti: KymiRing Running Day, Kotka: Kotka Skate, Kouvola: Palomäen portaat, Miehikkälä: Petri Oikarinen, Pyhtää: Hannele Paavola, Virolahti: Virolahden Sammon jalkapallojaosto.

AIHEET

Jukka Lehtoranta

JUKKA LEHTORANTA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *