Kymen Sanomat: Aleksi Lepän vaakakuppi on kallistumassa Tokioon – ”Niin paljon on jo uhrannut, että tuntuisi tyhmältä lopettaa tavallaan kesken”

Kymen Sanomat: Aleksi Lepän vaakakuppi on kallistumassa Tokioon – ”Niin paljon on jo uhrannut, että tuntuisi tyhmältä lopettaa tavallaan kesken”

Etusivu - Kymen Sanomat

Julkaistu 27.9.2020 21:30TILAAJALLE

Aleksi Lepän vaakakuppi on kallistumassa Tokioon – ”Niin paljon on jo uhrannut, että tuntuisi tyhmältä lopettaa tavallaan kesken”

Haminalainen kivääriampuja ei halua luopua leipälajistaan, vaikka upseerin urakin houkuttaisi.

Marko ja Aleksi Leppä puulaakipesisturnauksessa Vallikentällä.
Marko ja Aleksi Leppä puulaakipesisturnauksessa Vallikentällä.

Tämä näky ei ehkä toistu: Marko ja Aleksi Leppä pesäpallovarusteissa.

Yleensä kaksikon tapaa Kokkokallion ampumaradalla. Viikonloppuna heidät bongasi puulaakiturnauksessa Vallikentällä.

– En ole varmaan 10 vuoteen ollenkaan pelannut pesistä, Aleksi Leppä varoitteli.

Turhaan. Puulaakiturnauksen pronssijoukkueessa Leppä yllätti itsensä lyömällä kaksi ja tuomalla yhden juoksun. Aiempia muistoja on kotitalon viereiseltä kentältä, jonne kerääntyi naapuruston lapsia pelaamaan.

– Koulussa tuli myös pelattua ja kävin pesiskoulussakin. Mutta en ole ikinä varsinaisesti harrastanut pesistä.

Kivääriampujan varsinainen leipälaji on ollut kuukauden verran tauolla.

– En ole ampunut laukaustakaan syyskuussa.

Valmistautuminen arvokisavuoteen alkaa lokakuussa.

Maapaikat jaossa Tokioon

Helmikuussa olympiapaikkoja on jaossa ilma-aseiden EM-kilpailussa Kisakalliossa Lohjalla. Toukokuussa jaetaan pienoiskiväärin viimeiset maapaikat Kroatian EM-kisoissa. Ainakin nämä kisat ovat Lepän kalenterissa, sillä hän tavoittelee kisalippua Tokion olympialaisiin.

– Sinne pääsee vain 30 urheilijaa per laji. Taso maailmassa on niin kova, että paljon hyviä ampujia jää pois. Euroopasta jo pääseminen olympialaisiin on tosi kova juttu. Tavallaan sitä peilaten pitää tehdä ratkaisuja elämässä, Leppä sanoo.

Ne ratkaisut koskevat uraa Puolustusvoimissa. Jatkaako opiskelua kadettikoulussa vai jatkaako täysillä urheiluun? Vai yhdistääkö molemmat, kuten tähän asti?

Jos Tokio olisi ollut nyt, niin periaatteessa olisi voinut opiskella pari vuotta kadettikoulussa ja sitten ehtinyt treenata vielä 2024 kisoihin. — Aleksi Leppä

Leppä on hakenut jatkoa liikunta-aliupseerin virkaan. Se mahdollistaisi sekä panostamisen huippu-urheiluun että työskentelyn Puolustusvoimille.

– Ei ole varmaa, saanko sen paikan.

Yksi vaihtoehto olisi palata takaisin opiskelemaan kadettikouluun ja unohtaa olympialaiset. Tämä suunta ei vaikuta todennäköiseltä, vaikka Leppä sanoo, että asiat ovat vielä auki. Hän antaa vähintäänkin ymmärtää, että ammuntakortti katsotaan kunnolla läpi.

– Viimeiset 10 vuotta on tehty todella intensiivisesti töitä ammunnan eteen. Niin paljon on jo uhrannut, että tuntuisi tyhmältä lopettaa tavallaan kesken.

Esimerkiksi lukion vanhojen tanssit jäivät haminalaiselta aikoinaan välistä EM-kisojen takia. Nyt vaakakupissa on upseerin ura.

– Totta kai olisi hienoa valmistua kadettikoulusta. Mutta sitten taas ehkä enemmän harmittaisi, jos ammunta jäisi.

Kunto oli kova, kisat katosivat

Tätä pohdintaa ei tarvitsisi tehdä, jos Tokion kisat olisi pidetty ajallaan viime heinä-elokuussa.

– Jos Tokio olisi ollut nyt, niin periaatteessa olisi voinut opiskella pari vuotta kadettikoulussa ja sitten ehtinyt treenata vielä 2024 kisoihin.

Tokion kisojen siirtäminen vuodella pisti nämä ajatukset romukoppaan. Urheilu-uraa puoltaa sekin, että tämä vuosi jäi tyngäksi. Leppä oli alkuvuodesta huippukunnossa. Sitten korona tyhjensi kisakalenterin kuukausiksi.

– Koko kevään ammunta oli tosi hyvää. Jäi harmittamaan, ettei sitä päässyt ulosmittaamaan mihinkään kilpailuun.

Rajoitusten höllennyttyä jalometallia irtosi esimerkiksi SM-kisoista. Mutta kuka tietää mitä olisi tapahtunut ilman pandemiaa. Lepän mukaan yksi suurin syy ampumaurheilun jatkamiseen on kehitys. Tulokset alkavat olla ja ovatkin maailman huippua. Todisteena tästä on kaksi maailmanmestaruutta syksyltä 2018.

– On nähnyt, miten paljon on kehittynyt, kun on päässyt ammattimaisesti harjoittelemaan. En olisi ikinä uskonut, että näin paljon voi kehittyä parissa vuodessa.

Aleksi Leppä

s. 2.9.1994

Edustaa Haminan Ampumaseuraa.

Valmentaja isä Marko Leppä.

Kaksinkertainen kiväärilajien maailmanmestari.

Sotilaiden MM-kisoista kaksi hopeaa.

EM-kisoissa parhaimmillaan viides.

Useita Suomen mestaruuksia.

Valittu kahdesti vuoden kivääriampujaksi Suomessa.

Valittu seitsemän kertaa peräkkäin Haminan vuoden urheilijaksi (2013-2019)

Opiskelee kadettikoulussa Santahaminassa.

AIHEET

Pekka Kimpanpää

PEKKA KIMPANPÄÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *