MTV uutiset: Tokion olympiavoittajaa syytetään sääntöhuijauksesta – suomalaistuomari kertoo tv-katsojien näkevän rikkeen jopa virkailijoita tarkemmin: ”Se on vähän komplisoitu juttu”

MTV uutiset: Tokion olympiavoittajaa syytetään sääntöhuijauksesta – suomalaistuomari kertoo tv-katsojien näkevän rikkeen jopa virkailijoita tarkemmin: ”Se on vähän komplisoitu juttu”

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image-42.png

Norjan joukkueen esittämä kova kritiikki Tokion olympialaisissa kaksi kultaa ilmakivääriammunnassa voittaneen Qian Yangin ampuma-asentoa kohtaan on tuttu ilmiö kansainvälisiä tuomaritehtäviä hoitaneelle Mikko Taussille. Virheen tutkiminen on hänen mukaansa kuitenkin varsin hankalaa.

LUE MYÖS: Tokiossa kytee kohu: norjalaiset syyttävät olympiavoittajaa sääntöhuijauksesta – paljastaako tämä kuva vilpin?

Qian Yang on voittanut Tokiossa jo kaksi olympiakultaa. Naisten 10 metrin ilmakiväärin lisäksi hän voitti parinsa Haoran Yangin kanssa kultaa sekajoukkueiden 10 metrin ilmakiväärissä.

Norjan maajoukkuevalmentaja Espen Berg-Knutsen ja maan yleisradioyhtiön NRK:n asiantuntija Ola Lunde näkivät Qianin rikkovan ammunnassaan sääntöjä kahdellakin tapaa. Norjalaisten mukaan ampujan vasen ja oikea käsi ovat tähtäysasennossa keskenään kosketuksissa, minkä lisäksi kiinalaisen nenä on kontaktissa aseen tähtäinlaitteeseen.

Kansainvälisissä kisoissa tuomaroinut ja olympiakelpoisuuden kivääriammunnassa omaava Mikko Taussi tietää, mistä kritiikissä on kyse.

– Jos urheilija toimii virheellisesti, siitä voi saada hyötyä, koska silloinhan siitä tulee uusi aistimuspiste asentoon, mutta ei se mikään ratkaiseva etu ole kuitenkaan, Taussi kertoo käsien pitämisestä aivan kiinni toisissaan.

Nenän oleminen kontaktissa diopteriin eli tähtäinlaitteeseen on Taussin mukaan samalla tapaa virhe, josta tuomarit toisinaan huomauttelevat ampujia harjoituksissa ja kisoissa.

– Siitä tulee myös samanlainen kontaktipinta, joka lisää aistimusta. Myös silmäetäisyys takatähtäimeen on paremmin kontrolloitavissa.

– Yleensä ohje on, että harjoituksissa ne käydään hyvin tarkasti läpi ja huomautetaan, että tätä asiaa tarkkaillaan häneltä kilpailun aikana. Sitten tavallaan on huomautettu jo se, jolloin se on oikeudenmukaisempaa, Taussi sanoo.

– Olen monesti sanonut huipuille, että kyllä he pärjäävät, vaikka eivät rikkoisikaan sääntöjä, mutta urheilija hakee itselleen aina parasta vaihtoehtoa, hän lisää.

Yleisimmin tuomarit kohdistavat palautteensa juuri käsien olemiseen kosketuksissa toisiinsa tai aseen tukeutumisesta vasemman käden puolella ampujan takkiin.

Kiinan Qian Yangin ammuntaotteet saattavat joutua tarkempaan syyniin. 

Tuomareiden toiminta rajoitettua isoissa kisoissa

Taussin mukaan Qianin ammunnassa on mahdollisesti tapahtunut sääntöjenvastaisuuksia, mutta on toinen asia, kuinka helposti virhe on todennettavissa. Kisapaikalla oleva tuomari näkee olympialaisten kaltaisissa suurkisoissa ampujan asennon yksityiskohdat jopa tv-katsojaa heikommin.

– Hankaluuden tekee se, että tuomarin on aika vaikea käydä katsomassa sitä, koskeeko käsi toiseen vai ei. Se vaatisi tarkan kulman ja se taas sen, että menisi olkapäälle katsomaan.

– Finaalissa tulee oma hankaluutensa siitä, että tuomarin katselukulma on eri kuin televisiointikulma. Periaatteessa tuomari ei välttämättä näe sitä omasta suunnastaan, jolloin hän ei tietysti voi mennä puuttumaan tällaiseen. Televisiosta voi taas tulla sellainen lähikuva, josta koko maailma näkee sen, Taussi toteaa.

Kansainvälinen ampumaurheiluliitto ISSF on antanut tuomareille ohjeistuksen, jonka mukaan finaaleja ammuttaessa tuomarien on pysyteltävä sivussa ja olemaan häiritsemättä ampujia. Tämän takia tuomarit joutuvat tekemään kompromisseja kilpailun sujuvuuden ja pilkulleen sääntöjen noudattamisen välillä.

– Se on vähän komplisoitu juttu, että jos aiot sataprosenttisesti hoitaa tuomaritehtävän, sinun pitäisi kiertää koko ajan tarkkailemassa ampujaa metrin päässä. Siitä saattaisivat urheilijatkin pahastua, mutta myös tv-katsojat ja mahdollisesti paikalla olevat katsojat, että tuomari häärii siinä heidän edessään.

– Tästä on keskusteltu Euroopan liitossa ja maailmanliitossa, että tulisi erillinen videotuomari, joka pystyisi seuraamaan tv-lähetystä tai jotain erityistä kuvalähetettä, Taussi taustoittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *