YLE: Kilpa-ampuja Essi Heiskasen, 20, tulokset hipovat maailman kärkeä – elämäntavaksi kasvanut harrastus sai alkunsa lapsuuden uintireissulta

YLE: Kilpa-ampuja Essi Heiskasen, 20, tulokset hipovat maailman kärkeä – elämäntavaksi kasvanut harrastus sai alkunsa lapsuuden uintireissulta

Kilpa-ampuja Essi Heiskasen, 20, tulokset hipovat maailman kärkeä – elämäntavaksi kasvanut harrastus sai alkunsa lapsuuden uintireissulta

Viime vuonna Heiskanen voitti muun muassa kolme henkilökohtaista suomenmestaruutta sekä kaksi Pohjoismaiden mestaruutta. Ilmakiväärin MM-kilpailuista kotiintuomisiksi oli joukkuepronssia.

Esikatselukuva

TARJA NYYSSÖNEN

4.2. 23:30Jaa

Essi Heiskanen avaa rutinoituneesti ison matkalaukun ja alkaa purkaa treenikamppeita savonlinnalaisen ampumaradan lattialle. Kassista nousevat jäykät ampujan housut sekä takki, toisen silmän eteen hän laittaa suojalapun ja otsalle lipan.

– Teen aina asiat samalla tavalla radalle tullessa. Puen aina ensin vasemman kengän ja sitten vasta oikean. Etenkin kilpailuissa näillä rutiineilla on merkitystä omalle mielelle, Heiskanen puhelee pukiessaan.

20-vuotias Heiskanen on harrastanut ammuntaa jo yli puolet elämästään. Kilpa-ampuja hänestä tuli sattumalta, lapsuuden laji oli uinti.

– Isoveli harrasti ampumista, ja Pieksämäellä oli silloin ampumarata uimahallin alakerrassa. Kerran eräällä uintireissulla minua pyydettiin kokeilemaan ilmakivääriä. Niin uinti jäi ja siirryin ampumaradalle harrastamaan

Pieksämäen Seudun Ampujia edustava Heiskanen harjoitteli aluksi isänsä Pekan valmennuksessa. Taitojen karttuessa isä totesi, ettei hänellä ole enää annettavaa lahjakkaalle tyttärelleen.

2017 Heiskasen valmentajaksi valikoitui Jukka Salonen, jolla on kokemusta niin kilpaurheilusta kuin valmentamisestakin.

– Jukka on 300 metrin kivääriammunnan maailmanmestari. Luotan hänen taitoihinsa täysin, Heiskanen sanoo.

Essi Heiskanen sekä valmentaja Jukka Salonen seisovat ampumaradalla.
Essi Heiskanen voitti viime vuonna kolme suomenmestaruutta nuorten sarjassa. Kuvassa Heiskanen valmentajansa Jukka Salosen kanssa Mikkelin SM-kisoissa heti voiton jäleen. Kuva: Marko Leppä

Yhteydenpito toisella puolella Suomea asuvaan valmentajaan on liki päivittäistä, kuten ampuminenkin tällä hetkellä.

– Treenaan ampumaradalla 4–6 kertaa viikossa. Sen lisäksi on vielä fysiikkatreenit eli lenkkiä ja kuntosalia. Tämä on elämäntapa jonka ympärille arki kiertyy.

Kaksi asetta, kolme asentoa ja tuhansia tunteja harjoittelua

Heiskanen kisailee ilmakiväärillä ja pienoiskiväärillä. Ilmakiväärillä lajina on kymmenen metrin pystyammunta, ja pienoiskiväärillä makuu-, polvi-, ja pystyammunta 50 metristä.

Vuosi rytmittyy niin, että talvikaudella kilpaillaan sisätiloissa ilma-aseella ja kesällä ulkoradoilla pienoiskiväärillä.

– Toki talvellakin pitää pienoiskiväärillä ampua, jotta siihen säilyy ote. Se on kuitenkin aivan eri laji kuin ilmakivääri.

Essi Heiskanen sisäampumaradalla, keskittymässä ilmakiväärillä ampumiseen.
Heiskanen muutti vuoden alussa Pieksämäeltä Savonlinnaan opiskelemaan. Tähän mennessä uudella kotiradalla ei ole ollut muita ampujia samaan aikaan harjoittelemassa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Heiskasella ei ole yksityiskohtaista viikko-ohjelmaa, jonka mukaan hän harjoittelee. Tietyt treenit pitää kuitenkin tehdä, jotta kehitystä tapahtuu.

Ampuminen on usein yksinäistä puurtamista. Heiskanen sanoo viettäneensä ampumaradoilla tuhansia tunteja ja tottunut olemaan ainoa ihminen radalla. Keuruulla asuva valmentaja on kuitenkin tukena puhelimen välityksellä.

– Kerron treenien jälkeen Jukalle miten meni, ja jos hän huomaa jotain korjattavaa, niin puhutaan ja muutetaan asioita.

Kaksi naista tähtää ilmakiväärillä tauluun ampumaradalla.
Pienoiskiväärillä Heiskanen ampuu kolmesta eri asennosta. Kuva on otettu viime syksynä Egyptin MM-kilpailuiden harjoituksista. Kuva: Joni Stenström

Viime vuosi oli Heiskaselle menestyksekäs. Henkilökohtaiset ennätykset rikkoutuivat ja kisamatkoilta kotiintuomisina oli muun muassa kolme henkilökohtaista suomenmestaruutta, kaksi pohjoismaiden mestaruutta ja maailmanmestaruuspronssia ilmakiväärin joukkuekisasta.

Meriitit toivat Heiskaselle Etelä-Savon vuoden urheilija 2022 -tittelin.

Essi Heiskanen on ollut Suomen maajoukkueessa mukana pari vuotta. Se on tuonut edustustehtävien lisäksi myös maajoukkueleirit.

– Siellä tulee muiden kanssa treenattua ja jaettua kokemuksia, kun tämä muuten niin yksinäistä hommaa.

Muutosten vuosi 2023

Heiskasen harjoitusympäristö ja arki muuttuivat vuoden alussa, kun hän aloitti liikunnanohjaajan opinnot Savonlinnassa. Uutta arkea hän ei tosin ole paljon ehtinyt vielä makustella, sillä alkuvuosi on rytmittynyt ampumisen mukaan.

– Ruotsissa kävin yhden kisamatkan, Virossa kävin yhden kisamatkan ja yksi viikonloppu meni Lohjalla EM- ja MM-näyttöjä antaessa.

Seuraava tähtäin on maaliskuussa Virossa pidettävissä ilmakiväärin Euroopan mestaruuskisoissa, jonne Heiskanen valittiin Suomea edustamaan tyttöjen sarjaan.

Essi Heiskanen seisoo ilmakivääriradan edessä aseen kanssa.
Essi Heiskanen ampui syksyllä Egyptissä pidetyissä ilmakiväärin MM-kilpailuissa oman ennätyksensä. Suorituksen jälken hymy oli herkässä. Kuva: Joni Stenström

Kesällä Heiskanen täyttää 21 vuotta, ja se tietää siirtymistä aikuisten sarjaan. Sarjamuutos koventaa kilpailua entisestään.

– Siellä on ampujia, jotka ovat joinakin päivinä pikkuisen parempia kuin minä. Pitää nostaa laukaisumääriä ja treenata laadukkaammin, jotta pärjää.

Kysyttäessä missä Heiskanen näkee itsensä ampujana viiden vuoden kuluttua, vastaa hän vaatimattomaan tyyliinsä, ettei ole niin pitkälle miettinyt asiaa.

– Tavoite on kehittyä vähän paremmaksi joka kausi. Arvokisoja kierrellä ja mahdollisesti saada menestystä siellä.

Haastattelun jälkeen Heiskanen jatkaa valmistautumista illan treeniin. Hän pukee paksut ampujan nahkahousut ja takin ylleen. Vasen kenkä ensin ja sitten vasta oikea. Kesken valmistautumisen hänen ilme kirkastuu.

– Viiden vuoden kuluttuahan on olympialaiset! Siellä voisin itseni nähdä kyllä ampumassa.

Ampumaurheilija Essi Heiskanen.
Essi Heiskasen seuraavat arvokisat ovat maaliskuussa, kun hän matkaa maajoukkueen kanssa EM-kisoihin Viroon. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *