Iltalehti: Venäläisiltä härski temppu – Suomen vaatimus ei mennyt läpi: ”Edessä myrskyisä kokous”

Iltalehti: Venäläisiltä härski temppu – Suomen vaatimus ei mennyt läpi: ”Edessä myrskyisä kokous”

Venäläisiltä härski temppu – Suomen vaatimus ei mennyt läpi: ”Edessä myrskyisä kokous”

Euroopan ampumaurheiluliiton kokouksesta on tulossa myrskyisä tapahtuma, koska Suomi vaatii puheenjohtajaa koskevaa luottamusäänestystä.

Ampumaurheilun ympärillä kuhisee. IMAGO SPORT

Tekijän kuva

Harri Hepojärvi

Tänään klo 9:45

Lauantaina Bakussa pidettävän Euroopan ampumaurheiluliiton (ESC) yleiskokouksen esityslistalla ei ole liiton puheenjohtajaa, venäläistaustaista Alexander Ratneria koskevaa luottamusäänestystä, vaikka Suomen ampumaurheiluliitto (SAL) sitä vaati.

Yli puolet Euroopan liiton jäsenmaista tuki Suomen vaatimusta, mutta ESC:n puheenjohtajisto Ratnerin johdolla hylkäsi aloitteen.

Suomi pyysi tämän jälkeen vielä urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen (CAS) tukea vaatimukselleen, mutta esityslista pysyi ennallaan.

– CAS ei pystynyt päättämään asiaa näin nopeasti, joten siltä ei tule ohjausta kokouksen kulkuun, SAL:n puheenjohtaja Vesa Nissinen kertoi liiton tiedotteessa.

Bakuun lähtee myös Suomen ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Anne Laurila. Laurilan arvioin mukaan odotettavissa on ”myrskyisä kokous”.

Pettymys

CAS:n päätös oli suomalaisille pettymys, sillä esimerkiksi sveitsiläinen urheilu- ja yhdistyslakiin erikoistunut asianajaja kertoi SAL:lle, että ESC:n puheenjohtajistolla olisi ollut velvollisuus ottaa luottamusäänestys mukaan yleiskokouksen esityslistalle.

– ESC:n hallituksen yritys estää mahdollisesti ei-toivottu äänestystulos estämällä asianmukaisesti pyydetty äänestys on räikeä ja vakava demokratian perusperiaatteiden loukkaus ja jäsenten demokraattisten oikeuksien suora heikennys, asianajaja arvioi.

Suomalaiset eivät ole silti heittäneet pyyhettä kehään.

SAL kertoo nyt tiedotteessaan, että se aikoo kerätä ennen ESC:n varsinaista kokousta uudestaan vähintään puolet jäsenmaista puolelleen ja vaatia paikan päällä Bakussa ylimääräistä kokousta, jossa äänestettäisiin puheenjohtajan luottamuksesta.

– Todennäköisesti kokouksia tarvitaan kaksi, sillä ensin pitää selvittää, saako nykyjohto luottamuksen vai ei. Ehdokkaita mahdolliseen uuteen hallitukseen ja puheenjohtajaksi ei oikein pääse värväämään ennen sitä, Nissinen ja Laurila kommentoivat tiedotteessa.

Ratner on käärmeissään suomalaisten toimista. Hän uhkasi asianajajansa välityksellä haastaa SAL:n oikeuteen kunnianloukkaustyyppisillä perusteilla sen jälkeen, kun SAL oli toimittanut pyynnön luottamusäänestyksen lisäämisestä yleiskokouksen asialistalle.

Härskiä peliä

SAL haluaa järjestää luottamusäänestyksen, koska Nissisen mukaan Ratner on tehnyt sellaisia virheitä, joista ”Suomessa pääsisi välittömästi syytteeseen”.

Kansainvälinen ampumaurheiluliiton (ISSF) pääsihteerinä toimiessaan Ratner esimerkiksi tuki liiton puheenjohtajakisassa venäläistä oligarkkia Vladimir Lisiniä.

Ratner kirjoitti kirjeen, jossa hän ylisti omaa ehdokastaan ja mollasi ala-arvoisesti toista kandidaattia, italialaista Luciano Rossia.

– Eihän palkallisena toimihenkilönä voi valita puolia. Silloin pitää olla neutraali toimija, Nissinen kommentoi Ratnerin toimintaa elokuussa Iltalehdelle.

Kun Rossi tästä huolimatta valittiin puheenjohtajaksi, Ratner jätti pääsihteerin pallin välittömästi eikä luovuttanut tehtäväänsä asianmukaisesti seuraajalleen.

– Ratner ei kunnioita minkäänlaisia pelisääntöjä, mutta sehän on venäläisille tyypillistä. He eivät paljoa nakkaa meidän demokraattisista säännöistä, vaan tekevät mitä haluavat, Nissinen totesi Iltalehdelle elokuussa.

Lisäksi Ratnerin valtakaudella Euroopan kisoissa on ammuttu erilaisilla säännöillä, mitä ISSF on edellyttänyt.

Vesa Nissinen on pistänyt kovan kovaa vastaan. AATU HEIKKONEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *