Sääntömuutokset ISSF-sääntöihin vuosille 2017-2020

Sääntömuutokset ISSF-sääntöihin vuosille 2017-2020

Finaalisäännöt

10m kivääri ja 50m kiväärin makuukilpailu. Finaalin 3 laukauksen sarjat muuttuvat 5 laukauksen sarjoiksi, joiden ampuma-aika on 250 sekuntia ilmakiväärillä tai 150 sekuntia makuuasennossa. Finaalit sisältävät siis 24 laukausta.

Muut sääntömuutokset

Jos ampuja hylätään jossain vaiheessa kilpailuaan (karsintakilpailu, peruskilpailu, finaali), niin hänen kaikki tulokset täytyy hylätä ja poistaa järjestelmästä.

Lataaminen katsotaan tapahtuneeksi, kun panos, luoti tai patruunoita (tai luoteja, esim kansallinen ilmaolympiapistooli) sisältävä lipas koskettaa asetta. Aseen saa ladata vasta LATAA-komennon jälkeen. [tämä sääntö on ollut voimassa ISSF:n erillisen ohjeen mukaan jo vuonna 2016].

Musiikki ja kommentointi vaaditaan finaaleissa. Musiikkia pitäisi myös käyttää karsinta- ja peruskilpailujen aikana, jos mahdollista.

Ampujat eivät saa käyttää ääntä vahvistavia kuulosuojaimia (aktiivikuulosuojaimet) ampumapaikalla. Toimitsijoille aktiivikuulosuojaimien käyttö on sallittu.

Urheilijat eivät saa käyttää matkapuhelimia eikä muitakaan kädessä tai ranteessa pidettäviä yhteydenpitolaitteita (radiopuhelimia) suorituspaikalla.

Äänetön ja eleellinen (ei puhuttu) valmentaminen on jatkossa sallittu kaikissa lajeissa.

Kiväärissä ja pistoolissa ampuja ei saa käyttää sivusuojalappuja/näköesteitä. Ainoastaan 30 mm leveää etusuojalappua voidaan käyttää. Kivääriammunnassa voidaan käyttää takatähtäimen ulkopuolelle tai sisälle kiinnitettyä yksittäistä näön korjauslasia.

Ilmakiväärin perälevyn aiemmin määritelty alimmainen kohta (220 mm) suhteessa piipun keskilinjaan ei ole enää voimassa. Näin ollen perälevyn alimmaista kohtaa ei enää rajoiteta. Uutena sääntönä määritetään, että ilmakiväärin perän mikään osa perälevyn ja kahvan (molemmat poisluettuna) välillä ei saa olla alempana kuin 140mm piipun keskilinjasta. Lisäksi ilmakiväärin etutukin alin kohta saa jatkossa olla 120mm alempana kuin piipun keskilinja (ennen 90mm).

Ilmakiväärin perälevyn mikään kohta ei saa ulottua yli 30mm mitattuna perän keskilinjasta. [tästä julkaistaneen tarkentava piirros, jossa tarkennetaan mittaustapaa; mitataanko ulottuvuus perästä (butt-stock) vai peräkappaleesta (butt-plate carrier)]

Pienoiskiväärin perän mikään osa perälevyn ja kahvan (molemmat poisluettuna) välillä ei saa olla alempana kuin 140mm piipun keskilinjasta. Aseen perästä alaspäin tai sivulle suuntautuvat laitteet [painot] ovat kiellettyjä.

Kivääriin kiinnitettävät painot, poisluettuna piippuun kiinnitettävät, on oltava aseen tukin luontaisten ulkomittojen rajoissa (painot eivät saa törröttää ulos tukin ulkopinnasta). Kivääriin ei saa kiinnittää lisäpainoja teippaamalla. [tämä sääntö on ollut voimassa ISSF:n erillisen ohjeen mukaan jo vuonna 2016].

Kiväärin vaatetussääntöihin ei tule muutoksia, mutta jälkitarkastuksissa ollaan jatkossakin erityisen tarkkoja jäykkyyden ja paksuuden osalta.

Kiväärin etutuki (bipod) ei saa olla kiinni aseessa kilpailun aikana.

Pistoolin tähtäimissä ei saa käyttää kuituoptiikkaa (esim. valokuitu) eikä heijastavia, värillisiä tähtäimiä.

Pistooliampuja saa käyttää ”pistoolin lepuutustukea” pöydällä (vast) harjoituksien, peruskilpailun ja finaalin aikana, kunhan pöydän ja tuen korkein kohta ei ylitä yhtä metriä mitattuna ampumapaikan lattiasta.


Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *