Plzen Liberation on muutakin kuin vain kilpailu

Plzen Liberation on muutakin kuin vain kilpailu

Taustaa:
Tšekkoslovakian valtio perustettiin vuonna 1918 ensimmäisen maailmansodan jälkiselvittelyissä, jolloin se irtosi Itävalta-Unkarista, jonka osana se oli aiemmin ollut.
Ensimmäisen ja toisen maailmansodan välillä Tšekkoslovakia oli yksi Euroopan rikkaimmista ja demokraattisimmista valtioista. Eräs Eurooan suosituimmista ase- ja autotehtaista sijaitsi juuri Plzenissä, jossa Skodan tehtaat tänäkin päivänä ovat.
Vuonna 1938 Saksa miehitti Tšekkoslovakian ns. Sudeettialueet, joissa asukkaat olivat saksalaistaustaisia. Plzen ei kuulunut tähän alueeseen, mutta vuotta myöhemmin, 1939 Saksa miehitti koko Tšekkoslovakian. Tämän valtauksen jälkeen Hitler antoi Slovakialle muodollisen itsenäisyyden, sillä slovakit osallistuivat Neuvostoliiton vastaiseen sotaretkeen operaatio Barbarossaan.
Sodan loppuvaiheilla vuonna 1944 Tšekkoslovakiassa kehittyi vastarintaliike, joka pyrki karkottamaan saksalaiset maasta. Kun vastarinta kiihtyi myös Slovakissa, miehitti Saksa myös sen vuonna 1944.
Toisen maailmansodan loppuvaiheille 1945 keväällä, Neuvostoliitto vapautti OSAN Tšekkoslovakiaa. Kirjoittajan ollessa koulussa, historiankirjoitus sanoi, että Neuvostoliitto vapautti Tšekkoslovakian piste. Se oli myös virallinen totuus Neuvostoliiton vaikutuspiiriin kuuluneessa Tšekkoslovakiassa, vaikka kaikki läntisen Böömin ja Plzenin asukkaat tiesivät asian oikean totuuden, mutta eivät voineet sitä ääneen sanoa.

Vapautus:
Läntisen Böömin ja Plzenin vapauttivat saksalaisista oikeasti kenraali Georg Smith PATTON Jr:n amerikkaisjoukot. Yhdysvaltain 3. armeija saapui Plzeniin Vapun jälkeen 1945. Hitlerin on sanottu sanoneen: ”Tuo hullu cowboykenraali on liittoutuneiden vaarallisin mies.” Vapautusta on juhlittu Plzenissa nyt 27 kertaa, siis heti kommunistisen Tšekkoslovakian kaaduttua ja maan muututtua Tsekin tasavallaksi. Siksi kaduilla on tämän viikon aikana ollut paljon sodanaikaisiin uniformuihin pukeutuneita Jenkkejä ja saksalaisia sekä huima määrä vanha amerikkalaista sotakalustoa.

Ampumakilpailu Plzenissä:
Perinteisesti Vapun jälkeen ammuttava kansainvälinen kilpailu on nimetty vapautuksen kunniaksi Grand Prix of Liberation. Nyt ammuttava kilpailu oli järjestyksessä 48. Vuosittain ammuttava kisa on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ammuttu Plzenissä, paitsi kerran Brnossa. Nykyään osallistujille jaettavat posliini astiat ( yleensä tee tai kahvi kupit) ovat olleet mukana 24 kertaa ja jokainen vuosi on nimikoitu erikseen.

Mielenkiintoinen tapaaminen Plzenissä:
2016 järjestin Urheilukoulun leirin Plzenissä, juuri ennen 47. kisaa. Olimme harjoittelemassa, kun paikalle saapui VIP porukkaa, kuten radan hoitaja Pavel Bitner sanoi. Olimme juuri nauttineet lounaan radan mainiossa ravintolassa, kun kyseinen seurue saapui paikalle. Seurueen kohtuu paksua amerikkaa puhuva vanhempi mies tuli kädestä tervehtimään ja vaihto kanssani muutaman sanan. Kun seurua sai lounaansa nautittua ja hyvästelivät myös minut, kysyi Pavelilta, kuka tämä jenkki oli. Bitner kertoi hänen olleen kenraali Pattonin pojan poika, joka oli nyt ensi kertaa vanhalla mantereella ja oli halunnut tulla nimenomaan tutustumaan Plzeniin ja käymään myös ampumaradalla. Harmi, ettei Bitner maininnut asiasta etukäteen, olisin saattanut ottaa selfien.
Marko Leppä

Alla linkki videoon 6.5.2017 juhlatapahtumasta Plzenin torilta:

Tässä linkki virallisen Liberation Festival Plzenin tapahtumiin:
http://slavnostisvobody.cz/en/blog/program-slavnosti-svobody-plzen-2017/


Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *