Leppa.fi 10 vuotta. Lue juhla-artikkeli ja katso kuvat

Leppa.fi 10 vuotta. Lue juhla-artikkeli ja katso kuvat

Leppa.fi tiimi 10-vuotias

Leppa.fi valmennustiimi vietti koronan keskellä 10-vuotisjuhlaa ilman juhlaa, joka on tarkoitus pitää myöhemmin. Pienestä junnujen valmennuksesta alkanut tarina on edennyt jo omaksi brandikseen ja toiminta on monipuolistunut, mutta sen arvot ovat edelleen samat kuin 10 vuotta sitten. Jokainen tiimin urheilija on yhtä tärkeä ja kaikkia viedään eteenpäin toisissaan tasolla, jolla urheilija on.

Alku

Tiimi on perustettu 2010. Suurin ulkoinen vaikutin tiimin perustamiselle oli Jaana Parviainen, joka haluasi voimakkaasti uuden valmentajan tyttärelleen Riikalle ja Annika Sihvoselle. Pitkien neuvotteluiden jälkeen alkoi etävalmennus ja siitä toiminta käynnistyi. – Minulla on vielä tallella Jaanan 17.2.2010 lähettämä sähköposti, jonka jälkeen päätin valmennusryhmän perustamisesta, kertoo tiimin isä Marko.

Marko kokee, että Suomessa valmennuskulttuuri oli muuttunut rajusti. Ennen seuroissa oli mukana paljon entisiä ampujia ja vanhuja mestareita, jotka huolehtivat nuorten valmennuksesta. Monella seuralla oli tosi hyviä valmentajia. Nyt valtaosasta seuroja valmennus puuttuu lähes täysin.

– Kun aloitin tiimin valmentamisen, olin valmentanut jo ammatikseni Urheilukoulussa yli 6 vuotta kivääri-, pistooli- ja liikkuvan maalin ampujia. Olin suorittanut jo valmentajan erikoisammattitutkinnon (VEAT) ja kansainvälisen valmennustutkinnon (ISSF C), mutta silti kivääriradalla oli alkuun henki vanha; mitä pistooliampuja täällä tekee?, kertoo Marko. Moni eli vielä maailmassa, jossa pistooliampuja voi valmentaa vain pistooliampujia.

Alussa tiimin lähtökohtana oli kehittää ampujia kohti menestystä ja mahdollista maajoukkueuraa, kustantamalla osin ampujien kilpailumatkoja lähinnä kansainvälisiin kisoihin saamaan kovuutta. Kaikki kolme ampujaa olivat samassa asemassa. Kukaan ei ollut nuorten maajoukkueessa. Riikka ja Annika näyttivät vuotta nuoremmalle Aleksille, mitä harjoittelu on. Kun Aleksi huomaisi tyttöjen intohimoisen harjoittelun, paranivat Aleksinkin otteet nopeasti.  Kun kaikki ampujat nousivat maajoukkueeseen, tuli tarve kehittää tiimin tarjoamia palveluita, joita ampujat eivät saaneet riittävästi tai ollenkaan maajoukkuetoiminnalta. Näitä olivat mm. psyykkinen ja fyysinen valmennus. Oma asemestari loi turvaa testauksessa ja ongelmatapauksisessa.

-Leppä-tiimi oli hyvä paikka nuorelle urheilijalle harjoitella ammattimaisempaa treenaamista. Sai keskittyä harjoittelemaan ja kilpailemaan, kun joku muu hoiti niin sanotut käytännön asiat kuten leireihin ja kilpailumatkoihin liittyvät jutut, patruuna- ja luotitestauksen sekä sponsoriasioita. Ja näin sen kuuluisi olla jokaisen urheilijan kohdalla! Leppä-tiimistä sai myös sen oman joukkueen ympärille. Yksilöurheilu kun voi olla melko yksinäistä puuhaa. Yhdessä tekeminen ja me-henki tehostivat myös omaa tekemistä, eikä pieni kilpailuhenkisyyskään ollut pahitteeksi. Vertaistuki ja seura niin harjoituksissa, leireillä kuin kisamatkoilla oli korvaamatonta. Omana aikanani Leppä-tiimi oli vielä hakemassa muotoaan, eikä meillä ollut vielä käytössä fysiikkavalmentajaa tai psyykkaria. Etenkin jälkimmäinen olisi varmasti ollut itselle iso apu. Tiiviissä yhdessä tekemisessä on niin hyvät kuin huonot puolensa. Sitä näkee tiimiläisensä parhaimmillaan ja huonoimmillaan. Tällainen tekeminen vaatii niin urheilijalta kuin muilta tiimiläisiltä sekä 100% luottamusta että halua ymmärtää toista osapuolta. Liian erilaiset tavat kommunikoida johtavat helposti väärinymmärryksiin ja ristiriitoihin, muisteli Riikka Parviainen aikaansa tiimissä.

Riikka Parviainen vuodelta 2011. Riikka on valmistunut luokanopettajaksi ja työskentelee Lappeenrannassa. Kuva: Marko Leppä

Tiedon jakaminen

Leppa.fi -tiimi ei ole pelkästään omia ampujia kehittävä yhteisyö, vaan on mukana laajalti kehittämässä koko valtakunnassa tapahtuvaa ampumatoimintaa. Tästä esimerkkinä ovat mm. leiritystoiminta, josta osa on avointa kaikille ja osaan kutsutaan ampujia taitotason mukaan sekä luotitestaukset, joilla autetaan urheilijaa saavuttamaan paremmin tavoitteensa. Lisäksi Leppa.fi – tiimi on kouluttanut ammunnan valtakunnallisen yläkoululeirityksen urheilijat kaikkina neljänä vuonna, kun yläkoululeiritystä on ollut. Näissä toiminnoissa on iso rooli tiimin ampujilla. Kun tiimiläiset toimivat opettajina, tulee aiheisiin paneuduttua huolella ja samalla kehittyy myös ampujien oma osaaminen.  Tiedon vaihto on myös kansainvälistynyt. Leppa.fi leireillä tapaa myös ulkomaalaisia ampujia ja erillisillä kansainvälisillä leireillä on ollut mukana ampujia aivan maailman huipulta.

-Tiimissä oli hyvä henki ja aina sai apuja vanhemmilta tiimiläisiltä (itse kun olin tiimin junnu!). Vaikka tiimissä oloon kuului intensiivisesti kisat, leirit, treenit tai edellisten itse järjestäminen, yhteistä ja yhdistävää aikaa sekä tekemistä myös löytyi tiimi-päivinä jolloin otettiin vaan rennosti ja nautittiin yhdessä olosta tiimiläisten kesken kuka kenenkin kanssa purki ja analysoi kisojensa tai treeniensä kulkua. Hyvää tiimissä ja kokemuksessa oli nähdä millaista on urheilijan elämä, saada tukea ja apua tarvittaessa ampujilta että valmentajilta. Mahdollisuuksia saada apua oli eri osa alueilla, jotka jokainen on ihan yhtä tärkeitä ja jonka itsekin opin, ettei tämä harrastus ole pelkkää ampumista. Kehittymiseen tarvitaan tekniikan lisäksi henkistä ja fyysistä valmennusta. Tärkein oppi mitä tiimissä ollessa opin on analysoida itseään ja omaa tekemistä, mitä, miksi, miten ja mitä voin tehdä toisin. Autokouluopettaja joskus totesi, kun kysy miten omasta mielestä ajotunti meni, että sinä oot hyvä analysoimaan itseäsi. Kerroin että opin sen ampumaharrastuksen kautta, muisteli Niina Saarinen, jonka aika kuluu unelmatyössä ajamalla rekalla haketta. Vapaa-aikanaan Niina nauttii kuntosalista, valokuvauksesta, ajanvietosta perheen ja ystävien kanssa omaa moottoripyörää parannellen. Niina käy myös edelleen ampumassa silloin tällöin.

Tiimin henki oli aina hyvä ja mietityttävät asiat otettiin puheeksi. Leireily ja varusteiden huolto mahdollisuudet olivat todella hyvät, jos jotain varusteita tms tarvitsi niin kyllä hoitui. Parasta oli leireilyt Tanhuvaarassa! Oli ilo olla osa Leppä tiimiä, Kertoi Niina. Kuva: Niina Saarinen

Kilpailutoiminta

Leppa.fi järjestää kilpailumatkoja useisiin kansainvälisiin tapahtumiin vuosittain. Myös näihin tapahtumiin otetaan tiimin ulkopuolisia urheilijoita, ja heille järjestetään samanlaiset palvelut kuin tiimiläisillekin. Suureen suosioon on noussut myös Grand Prix of Leppa.fi -kilpailut, nykyään kansainväliset, joissa pyrimme kilpailun paineistamisella kehittämään kaikkia kisaan osallistuvia ampujia. Näiden kilpailuiden anti on ollut myös kovaa valuuttaa maajoukkueelle, onhan paikalla ollut Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen tutkijat, joilta urheilijat ja valmennusjohto saavat kisoista sellaista dataa, jota mistään muualta ei ole saatavissa. Näitä kisoja on jo järjestetty kuusi kertaa.

-Kuuluin leppa.fi tiimiin vuosina 2013-2015. Päällimmäisenä mieleen ovat jääneet yhteiset leirit Tanhuvaarassa ja Espanjassa sekä kilpailut Unkarissa. Yhteishenki ja tsemppaus olivat tiimin sisällä hyvää, ja koin tiimiin kuulumisen turvallisena muuten jännittävän ja ailahtelevan urheilu-uran rinnalla. Leppa.fi tiimistä ja muutenkin ampumaurheilusta on jäänyt lämpimät muistot, kertoi Katariina Laine, joka opiskelee Turun yliopistossa tietotekniikkaa nyt kolmatta vuotta ja työskentelen opintojeni ohessa Konecranesilla ohjelmistotekniikan harjoittelijana.

Koska ampumaurheilulle ei jää opiskelujen ja töiden jälkeen enää kauheasti aikaa, päätti Katariina pitää taukoa ja palata urheilun pariin heti, kun harjoittelu ja kisaaminen on taas mahdollista eli ehkäpä parin vuoden päästä valmistumisesta. Kuva: Katariina Laine

Leppa.fi nettisivut

Leppa.fi nettisivuista on tullut suosittua luettavaa ampumaurheilun harrastajien ja muuten lajia seuraavien ihmisten kesken. Sivujen suosio on kasvanut jatkuvasti. Sivujen kirjoittelun genre on laajentunut. Aluksi sivut lähinnä tiedottivat, miten tiimin omat urheilijat ovat menestyneet. Nykyään sivut toimivat nopean tiedonsaannin lähteenä, aiheena koko maailman ampumaurheilu. Nykyään sivuilta löytyvät tulokset monista niistä kansainvälisistä kisoista, joissa suomalaisurheilijat ovat mukana. Kiitokset, muistamiset sekä kritiikki kuuluvat myös aiheisiin. Lukijoille 2020 tehty kysely osoittaa, että lukijat arvostavat ajankohtaisuutta sekä nopeaa tiedonvälitystä sekä mielenkiintoisia artikkeleja.

Marko jakamassa ohjeitaan Aleksille, Annikalla ja Inkalla. Kuva: Risto Aarrekivi

Tiimi tänään

Nyt yhdettätoista vuotta jatkunut toiminta on tuonut paljon menestystä tiimille sekä sen urheilijoille. Olemme pystyneet hyvien yhteistyökumppaneiden avulla ja omalla työllä kehittämään urheilijoita heidän urallaan. Tiimi on saavuttanut olemassaolonsa aikana:

2 maailmanmestaruutta

2 kadettien maailmanmestaruutta

2 sotilaiden MM-hopeaa

7 PM-mitalia

76 Suomenmestaruutta

Lisäksi tiimin urheilijat pitävät hallussaan 17 Suomenennätystä. Tiimin kaikkiaan seitsemästä eri urheilijasta neljä on edustanut Suomea arvokilpailuissa. Nyt tiimissä ampuu neljä urheilijaa. Mukana ovat vielä Annika ja Aleksi, jotka ovat olleet alusta alkaen, sekä Inka Havukainen, mukana vuodesta 2014 ja Lauri Syrjä, mukana vuodesta 2017. Aleksi tavoittelee vielä paikkaa Tokion olympialaisiin.  Annika on pitänyt tällä kaudella matalaa profiilia keskittyen lakiopintoihinsa sekä Inka ja Lauri harjoittelevat tavoitteenaan nousu maajoukkueryhmiin.

 -Tiimi on merkinnyt mulle paljon viimeisen kolmen vuoden aikana. Henki on ollut hyvä ja on ollut hienoa harjoitella ja työskennellä näiden ihmisten kanssa samassa porukassa. Valmennus on ollut alusta lähtien opettavaa ja tehokasta, ilman tiimiä en todennäköisesti olisi päässyt kokemaan kaikkia hienoja hetkiä ammunnan parissa. Varsinkin näin nuorena ampujana olen saanut hyviä neuvoja kokeneilta tiimin ampujilta ja päässyt harjoittelemaan huippujen kanssa, kertoi Lauri Syrjä.

Mahtavat yhteistyökumppanit ja ammattimainen tekeminen ovat pitäneet huolen, että tiimi menestyy kilpa-areenoilla kotimaassa ja ulkomailla tuumii Lauri. Kuva: Risto Aarrekivi

Urheilijat

-Olen onnellisessa asemassa, kun olen päässyt valmentamaan näitä nuoria. Jokainen heistä on kuin oma lapseni. Suhtaudun heihin myös sen mukaisesti. Välillä tulee huutoa, mutta myös empatiaa. Yhden valmennettavan isä pyysi, etten veisi hänen tytärtään. Hän arvasi oikein, että teen tätä täydellä tunteella, kertoo Marko. – Kaikki nämä seitsemän urheilijaa, jotka ovat tiimissä olleet, ovat erilaisia yksilöitä. Samalla kaavalla ei voi edetä kuin yhden kanssa. Tytöt varsinkin ovat haastavia. Mun kaikki paidat ovat saaneet maistaa kajalia, kun kisan jälkeen on itketty rintaani vasten. Kun aurinko paistaa, loistaa päivä kirkkaana, mutta kun sataa, ei tahdo eteensä nähdä. kommentoi Marko naisurheilijoitaan. Tärkeintä on luottamuksen luominen ja se, että he voivat luottaa siihen, että ratkaisen kaikki ongelmat, mitä ikinä esiintyy. Tätä on valmennus parhaimmillaan, aprikoi Marko.

– Tiimissä olo on antanut minulle hyvät mahdollisuudet kehittyä kohti maailman kärkeä. Taloudellisen tuen lisäksi se on antanut minulle paikan olla oma itseni, saada onnistua ja epäonnistua sekä tuonut tiimin tuen yksilöurheilijan arkeen. Yhdessä olemme enemmän kuin yksin, myös yksilölajeissa. En usko että olisin ikinä saavuttanut urheilu-urani kohokohtia ilman tiimin tukea. Siitä saan olla ikuisesti kiitollinen Markolle, kaikille mukana olleille tiimiläisille ja tottakai meidän mahtaville yhteistyökumppaneille, kertoo Annika.

Annika valmistautumassa Salon SM-kisoihin 2019. Kuva: Risto Aarrekivi

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneiden merkitys on koko tiimin toiminnassaoloajan ollut tärkeä. Alkuun se kattoi rahoituksen kokonaan. Nykyään oman työn osuus muodostaa merkittävämmän osan, onhan toiminta laajentunut huomattavasti. Tosin Marko työskentelee nykyään täyspäiväisesti tiimin eteen. Tiimin yhteistyökumppaneilla on yksi yhteinen piirre. Ne jotka ovat lähteneen toimintaan mukaan, ovat siellä myös pystyneet, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Leppa.fi noudattaa yhteistyökumppanitoiminnassaan periaatetta, että mainostaa vain niitä tuotteita ja palveluja, joita itse käyttävät tai voisivat käyttää. Eettisyyden takia jopa muutamalle yhteistyökumppaniehdokkaalle on sanottu ei. Viime aikoina myös merkittävät kansainväliset alan yritykset ovat lähteneet toimintaan mukaan.

-Pitkään jatkunut yhteistyömme on ollut meille erittäin mieluisaa, koska olemme voineet auttaa paikkakuntalaisia urheilijoita pääsemään kohti tavoitteitaan sekä saaneet seurata kuinka heidän uransa on nousujohteisesti kehittynyt aina maailman huipulle asti. Kieltämättä, yhteistyöstämme on ollut myös meille kaupallista hyötyä. Olemme pikku hiljaa vuosien saatossa erikoistuneet myös ns. ampujienlaseihin ja saaneet sitä kautta uusia asiakkaita ympäri suomen. Aina kun meillä on ollut kysyttävää ja uutta opittavaa ampumisesta, tähtäämisestä yms. olemme voineet soittaa Leppä Teamin Markolle ja kysyä neuvoa sekä ohjeita. Tämä on ollut erittäin hyödyllistä tietoa kun olemme olleet ampumaradalla yhdessä ampujien kanssa ja miettineet minkälainen linssi ja kehys toimisi parhaiten missäkin olosuhteissa ja lajissa. Aina ongelma ei ole ollut linssissä tai ampujassa vaan vika on löytynytkin esim. aseen kahvasta. Tähän meidän ammattitaitomme ei olisi riittänyt mutta yhteistyössä Markon kanssa olemme voineet auttaa meidän asiakkaita tällaisessakin ongelmassa, kertoo Kaakon Näkökulman johtaja, optometristi Tiina Tuomisalo.

Tiina Tuomisalo yrityksessään Kaakon Näkökulmassa Haminassa. Kuva: Tiina Tuomisalo

Nyt

Korona on katkaissut pitkälle suunnitellun kauden. Ilma-asekauden viimeinen tapahtuma, SM-kilpailut jäivät ampumatta, Espanjan valmistava leiri ja perinteinen pääsiäisleiri peruuntuivat. Tärkeimpiä kansainvälisiä kisoja putoaa ohjelmista lähes päivittäin, mutta silti Leppa.fi tiimi ampuu. -Meillä on hyvä tilanne. Kaikilla urheilijoilla on henkilökohtaiset 10m ja 50m taululaitteet, sekä paikat, jossa voidaan turvallisesti harjoitella ja ylläpitää ampumakuntoa, kertoo Marko ja jatkaa, että on erittäin tärkeää olla teknisesti valmiina, kun tauti on voitettu ja kilpailutoiminta jatkuu.

-Tiimin kautta yhteiset leiritykset ja leirivuorokaudet lisääntyi. Tanhuvaarassa olemme saaneet harjoitella hyvissä puitteissa. Tiimiin yhteishenki on ollut hyvä. Tukea on saanut jokaiselta myös vaikeina hetkinä. Mahtavat sponsorit ovat tukeneet toimintaamme. Tiimi on auttanut myös taloudellisesti, saamme tukea esim. kisamatkoihin, leireihin, patruunoihin ja luoteihin. Vuosittain saamme hyvissä ajoin kisakalenterit ja kausisuunnitelmat, jotka helpottavat ajankäytön hallintaa.  Tiimin kanssa on käyty ulkomailla leireillä ja kisamatkoilla. Harjoitteluun on hankittu Scatt-harjoittelulaite ja fyysistä kuntoa testataan vuosittain. Myös sähköiset taululaitteet on hankittu jokaiselle. Tiimin toiminnassa on taustavoimat kunnossa. Valmentajamme Marko tekee paljon töitä tiimimme eteen, kertoo Inka.

Inka Salon SM-kisoissa 2019. Kuva Risto Aarrekivi.

Tulevaisuus

Tiimi, hyvin motivoituneiden urheilijoiden yhteenliittymä, hyvine tukipalveluineen sekä ammattitaitoisine ohjaajineen on se malli, jolla rakennetaan tulevaisuuden menestyjät, koska ikävä kyllä monelta seuroilta, mutta myös monelta alueilta puuttuu osaaminen ja kyky tehdä sitä työtä, jota heiltä odotetaan.  Tällainen pienen joukon motivoitunut ja aktiivinen toiminta on omiaan myös tukemaan Suomen maajoukkuetoimintaa, ja hyvin järjestettynä se pakottaa maajoukkuetoiminnan kehittämään omia toimintatapamalleja tarjotakseen parempaa, mitä tällaiset kehittyneet yhteisöt, kuten Leppa.fi tarjoaa. Hyvällä yhteistyöllä saamme koko Suomen tason nousemaan. – Aluksi mietin, olisiko tällaisella tiimitoiminnalla mahdollisuuksia myös ampumaurheilussa. Nyt en enää mieti. Tiedän, että se on yksi hyvä esimerkki, toki on muitakin vaihtoehtoja. Me olimme ensimmäinen tiimi Suomessa, nyt niitä on monia. Yhteistä näille kaikille on se, että niistä löytyvät menestyjät, summaa Marko. Leppa.fi tiimi jatkaa myös tämän olympiadin jälkeen nokka kohti Pariisia.

-Kymmenen vuotta on mennyt aika nopeasti. Muistan suunnilleen ajan, kun isä alkoi suunnitella ja kertoi että, aikoo perustaa tiimin. Muistan että olin vaan joo joo. En tietenkään silloin ymmärtänyt ihan täysin mitä kaikkea se lopulta tarkoitti. Onhan se ollut hienoa kun on ollut tällainen valmennustiimi taustalla. Se helpottaa huomattavasti, kun tietää että saa tukea tiimiltä ja pystyy harjoittelemaan yhdessä. Tiimi on laajentunut ja kehittynyt vuosien varrella ja on ollut hieno seurata sitä osana tiimiä. On selvästi pystynyt näkemään oman sekä muiden tiimiläisten kehittymisen. Tiimillä on todella paljon yrityksiä ja ihmisiä jotka haluavat tukea toimintaa, joka on mahtava juttu ja se on auttanut vuosien varrella huomattavasti. Kiitos siitä, kertoi Aleksi.

Aleksi Salon SM-kisoissa 2019. Kuva Risto Aarrekivi

Nykyiset urheilijat:

Annika Sihvonen       2010-      Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura

Aleksi Leppä              2010-     Haminan Ampumaseura

Inka Havukainen       2014-     Kiteen Ampujat

Lauri Syrjä                 2017-     Asikkalan Ampumaseura

Entiset Urheilijat:

Riikka Parviainen     2010-2013  Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura  

Katariina Laine        2013-2015         Hämeenlinnan Ampumaseura

Niina Saarinen        2012-2017  Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura

Johto:

Valmentaja ja manageri      2010-                  Marko Leppä

Asemestari                          2012-                  Timo Taskinen

Psyykkinen valmentaja      2013-                  Anu Nässi

Fyysinen valmentaja          2015-                  Mikko Ojamäki



4 thoughts on “Leppa.fi 10 vuotta. Lue juhla-artikkeli ja katso kuvat

  1. Onneksi olkoon! Hienoa työtä koko Suomen ampumaurheilun hyväksi. 👍

  2. Onnittelut tiimille ja tiimiläisille, nykyisille ja entisille. Läheltä seuranneena tiedän, MAHTAVA tiimi. Iso kiitos Markolle panoksestasi ja toiminnastasi, toivotan monia hienoja tulevia vuosia Leppä. fi Tiimille.
    T.Vellu

  3. Erittäin suuret onnittelut tiimille! Todella mahtavaa työtä ampumaurheilun puolesta! Pitäkää lippu korkealla!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *