Mikko Taussi on ollut tänään yhteydessä sekä Sidiin, että Peniin ja jakaa näkemyksensä tapahtuneesta

Mikko Taussi on ollut tänään yhteydessä sekä Sidiin, että Peniin ja jakaa näkemyksensä tapahtuneesta

Suomen Ampumaurheiluliitton varapuheenjohtaja Mikko Taussi on lauantaina ollut yhteydessä molempiin ampujiin, koska tuntee oman kansainvälisen tuomaritoiminnan kautta molemmat hyvin. -Tuo kaikki olisi jäänyt tapahtumatta, jos kilpailun jury olisi ollut tehtäviensä takana, mutta he eivät ole olleet, kertoo Taussi.

Mikko Taussi. Kuva ESC

Peter Sidin Unkarin mestaruuskilpailujen kolmiasentoisen kilpailun finaalissa käyttämä pienoiskiväärin etutukin lisäpaino oli muistuttanut erehdyttävästi kivääriammunnassa käytettävää bipodia, joka on kilpailulaukauksien aikana kielletty.  Istvan Peni on pyytänyt juryä kuitenkin tarkastamaan asian finaalin aikana. Säännöthän sanovat, että kilpailuihin osallistuvien on varmistuttava, että sääntöjä noudatetaan (6.1.2.e). Lähempi tarkastelu oli kuitenkin osoittanut, että se oli silti ollut kiinteä lisäpaino, jossa jalat eivät kääntyneet mihinkään suuntaan. Lisäksi lisäpainon ulkomitat olivat täyttäneet sääntöjen vaatimukset (7.4.5.e). Kansainvälisissä kilpailuissa vastaavanlaista lisäpainoa on käyttänyt muun muassa Slovenian Rajmond Debevec. Tapauksen selvittelyissä on käytetty jälkeenpäin asiantuntijana myös saksalaista Willi Grilliä, jonka mukaan Sidin käyttämä lisäpainoa voidaan käyttää, kunhan se sääntöjen mukaisissa mitoissa .

Ylimääräinen, finaalin aikana toteutettu lisäpainon tarkastus on tiettävästi mennyt Peter Sidillä “hellalle”, josta hän olisi alkanut huutelemaan finaalin aikana parjauksia Istvan Penille. Lisäksi hän on näyttänyt tapauksen yhteydessä kansainvälisiä käsimerkkejä. Näin ollen hän on saattanut syyllistyä kohtelemaan kanssakilpailijoitaan epäurheilijamaisesti (6.12.4.c), joihin juryn tulisi puuttua välittömästi.

Tapauksen osalta voitaneen käytössä olevan tiedon perusteella todeta, että Peni olisi käyttäytynyt sääntöjen puitteissa finaalikilpailussa pyytäessään kanssakilpailijansa varusteiden uusintatarkastusta. Sen sijaan Sidin lämpöjen nousu vaikuttaa olleen epäasiallista. Liekö käyttäytyminen johtunut vain päivän “vireestä” vai siitä, että kaksikolla näyttää olleen hankauksia jo muutaman viime vuoden ajan. Molemmat ovat olleet lajissamme maailman ehdotonta eliittiä ja on ymmärrettävää, että jossain vaiheessa tapahtunee asetelmassa sukupolven vaihdos. Kukapa ei puolustaisi asemaansa!

Tämänkaltaisilta urheilijoiden keskinäisiä suhteita heikentäviltä sekä ampumaurheilun mainetta lokaavilta tapauksilta vältyttäisiin, mikäli tuomarityöskentelyssä oltaisiin tarkkaavaisia ja aktiivisia sekä kaikkiin epäkohtiin tartuttaisiin välittömästi. Tuomarin puuttuminen suoritukseen tai varusteisiin ei ole henkilökohtaista, vaan erottamaton osa reilun pelin urheiluamme. Nyt kyseessä oleva tapahtuma on sijoittunut kansalliselle areenalle, jossa tuomareina toimivat monesti vähemmän kokemusta omaavat henkilöt. Kansallistenkin tuomareiden on uskallettava puuttua rohkeasti kansainvälisten tähtien toimintaan. Tästä tapauksesta on otettava oppia myös suomalaisissa kilpailuissa.

One thought on “Mikko Taussi on ollut tänään yhteydessä sekä Sidiin, että Peniin ja jakaa näkemyksensä tapahtuneesta

  1. Dear Sportsmates, My friends,
    I think about it is a good thing to hear from both parties. But let’s not forget the judges either. The “weight” in question was a glued bipod. However, the rule (7.5.8.6) says that a bipod cannot be on the rifle even with legs fixed during all match firirng times.
    If I slide down on a coal shovel on a snowy hillside, that coal shovel will remain a coal shovel and will not be a sledge or snowboard. I think so …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *