Viron Ampumaurheiluliitosta tänään 90-vuotias

Viron Ampumaurheiluliitosta tänään 90-vuotias

Laskurliit: Jüri Talu on kuollut – Leppa.fi

Reilut 10-vuotta Suomen Ampumaurheiluliittoa nuorempi Viron ampumaurheiluliitto täyttää tänään 90 vuotta.

26.4.1931 kokkontui joukko miehiä Tallinnassa aikomuksenaan perustaa Viron Ampumaurheiluliitto. Kokouksessa valittiin myös hallitus, jota alkoi johtamaan eversti Friedrich-Karl Pinka. Tästä katsotaan Vion liiton alkaneen ja sitä juhlitaan syntymäpäivänä.

Viron Ampumaurheiluliitto on voittanyt kahdesti ammunnan arvokkaimman palkinnon, Argentiina pokaalin, vuonna 1937 Helsingin MM-kisoissa ja toisen 1939 Svetsin Lutzernissä. MM-kultaa virolaiset ovat juhlistaneet 29 kertaa ja MM-mitaleita on 67. Menestynein virolaisampuja on tarttolainen Elmar Kivistik – 1905-1973, kertainen maailmanmestari.

Elmar Kivistik (1905 - 1973) - Genealogy
Elmar Kivistik

Kun 90 vuotisjuhlapäivänä katsoo taaksepäin voi olla ylpeä historiasta, mutta nykypäivääkään ei tarvi hävetä, sanoo Viron Ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Riho Ühtegi. -Ampumaurheilu on siitä harvinaninen laji, että virolaisampujat ovat osallistuneet itsenäisyytensä jälkeen kaikkiin kesäolympialaisiin ja osallistuu myös Tokioon, sillä New Delhissä Peeter Olesk ampui paikan ja lisää tavoitellaan Osijekista, jatkaa Ühtegi.

Viro on aina ollut innokas arvokilpailuiden järjestäjä. MM-kilpailut piti ampua Viriossa 1943, mutta toinen maailmasota esti tapahtuman. 1989 ammuttiin Männikussa metsästysammunnan MM-kilpailut ja 1998 ammunnan EM-kilpailut sekä 2005 ilma-aseiden EM-kilpailut. 2016 vuorostaan nuorten EM-kilpailut ja vuodesta 2018 alkaen Lapua European Cup. Vuodelle 2023 on Virolle myönnetty ilma-aseiden EM-kilpailut.

Ühtegi korostaa, että Viro on antanut vahvan panoksen myös tuomaritoimintaan. Se on kouluttanut ja lähettänyt maailmalle kansainvälisiä tuomareita, jotka osallistuvat jatkuvasti tärkeimpiin kansainvälisiin kisoihin. Kaksi heitä on ISSF A-tuomareita. Tuomareiden tason nousun ja infrastruktuurin paranemisen myötä myös Virossa järjestettävien kisojen taso on noussut. Männikun ampumaratojen taso on noussut EM-kisojen myötä ja Elvaan on rakenteilla maailmanluokan ampumaurheilukeskus.

Valmentajien koulutus on ollut tärkeässä roolissa. Viro on kouluttanut yli 70 sertifioitua valmentajaa.

Loppusanoissaan Ühtegi kiittää niitä, jotka ovat olleet nostamassa Viron ampumaurheilun tasoa ja toivottaa virolaisille ampujille menestystä juhla- ja olympiavuonna.

Vapaasti suomennettuna Riho Ühtegin juhlapuheesta.

Viron Ampumaurheiluliiton palkitsemistilaisuus 31.1.2020. Markoa  muistettiin – Leppa.fi
Marko ja Riho Ühtegi Männikussa

Leppa.fi onnitteleen Viron ampumaurheiluliittoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *