EM2021: Yhteenveto kisoista, katso kuvat

EM2021: Yhteenveto kisoista, katso kuvat

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image-11-1024x175.png

Päivää vaille kolmeviikkoa kesti kirjoittajan kisat ja on aika vetää yhteen kisatapahtumat. Ensinnäkin tunsin, miten iso kivi putosi sydämeltä, kun ilma-aseiden olympiapaikat jaettiin täällä sen sijaan, että ne olisivat menneet maailmanlistan perusteella, jolta näytti silloin, kun jouduimme perumaan oman kisatatapahtuman. Kisaperusteisesti jaetut paikat ovat urheilullisesti parempi vaihtoehto.

Se, että kaikki kisat on ympätty yhteen oli varmaankin pakon sanelema ratkaisu, toivottavasti tämä ei enää toistu. Lähes kolmeviikkoinen tapahtuma on liian pitkä. Ei välliä katsotaanko sitä tuomarin, järjestäjän vai urheilijan silmin. On todella vaikeaa pystyä raikkain silmin näkemään kaikki mitä radalla tapahtuu, kun tuntuu, että zombina vaeltelee edestakaisin, saatika sitten, että pitäisi kilpailla jopa kaksi lajia päivässä, kuten nyt oli.

Toiset pärjää, toiset ei, sanoi Itävallan Gernot Rumpler. Kuva Risto Aarrekivi

Systeemi, että ammutaan ensin peruskisat finaaleineen, sitten erilliset joukkuekisat ja parikisat, on hyvä ja mielenkiintoinen konsepti ja tarjoaa urheilijalle tilaisuuden todellakin kisailla muutakin kuin vain yksi kisa, mutta ihmettelen sitä, miksi esim kisan päätöslajissa isopistoolilla, jossa ei ammuttu erillisiä joukkuekisoja, ei jaettu joukkuemitaleita, kuten perinteisesti. Vaikka se Open olikin, ei siihen osallistunut yhtään naista.

Kaikkien ase- ja varustarkastus juryn jäsenien jättäytyminen viime tipassa pois kisoista oli omiaan aiheuttamaan kuohuntaa ja epävarmaa toimintaa. Kaksi kivääriampujaa hylättiin takkitarkastuksessa, mutta ikävin episodi nähtiin viimeisenä kisapäivänä, kun ammuttiin 25m olympiapistoolin joukkuekisaa. Lopulta kultaa voittanut ranskalaistrio hylättiin yhden ampujan ampuessa liian hitailla patruunoilla. Ei ollut mitään epäselvää, etteikö näin käynyt, mutta Ranska vetosi protestissaan siihen, ettei mittalaitetta oltu kalibroitu sinä aamuna. Kun asiaa selvitettiin, todettiin ettei sitä oltu kalibroitu ollenkaan koko kisojen aikana, koska ei kuulemma ollut kivääriä. Hoh hoijaa. Hylkäämisen perusteet olivat sulaneet ja Marseljeesi soi. Ei ollut kauhean kiva selitellä asiaa muiden maiden valmentajille, vaikka ratajuryllä ei siinä asiassa osaa ollutkaan.

300m kiväärin asentojen parikilpialun pronssimitalistit Henna ja Aleksi. Kuva Risto Aarrekivi

Isänä ja valmentajana se, että pääsee pujottamaan oman poikansa kaulaan ensimmäisen EM-mitalin, on tunne joka tarvii vaan kokea. Tunne on sanoin kuvaamaton ja varmasti ikimuistoinen.

Nopeasti ja ammattitaitoisesti toteutettiin kiosjen testaukset. Kuva Risto Aarrekivi

Osijek on hyvä paikka isojen tapahtumien järjestämiseen. Väkeä järjestelyihin on riittävästi ja korona-asioista yritettiin pitää huolta, vaikka urheilijat eivät aina maskejaan muistaneetkaan. Joka toinen päivä tehty nenän puhdistus ei jää muistoihin mitenkään miellyttävänä. Kisoissa tehtiin noin 8000 testiä ja vain yksi positiivinen löytyi ennen varsinaisia kisoja.

Näkymä finaalihallista. Kuva Risto Aarrekivi

Suomen joukkue on matkalla kotiin ja karanteeniin.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on leppa6.png

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.