OG Tokio: 25m urheilupistooli. Ennakko-odotukset ja finaaliehdokkaat. Hajontaa ehdokasasettelussa.

OG Tokio: 25m urheilupistooli. Ennakko-odotukset ja finaaliehdokkaat. Hajontaa ehdokasasettelussa.

Olympialaisten seitsemäs luotilaji, naisten 25m urheilupistooli ammutaan 44 naisurheilijan voimin kahdessa osassa. Ensin varhain torstaiaamuna tarkkuusosa klo 03.00 ja sitten perjantaiaamuna 03.00 Suomenaikaa pikaosa.

Naisten 25m urheilupistooli tulisi olla ennakkoasetelmissa lähes puhtaasti eurooppalainen laji. Pystyvätkö syvällä kyntäneet intialaiset kokoamaan itsensä ja mitä tekee kisatauolla olleet kiinalaiset, ratkaisevat sen, onko finaalissa muualta kuin euroopasta, niin kova on eurooppalaisten taso urheilupistoolissa.

Molempien maailmalistojen kärki tulee yllätys, yllätys Intiasta. Nyt viivalla on uusi kärki, ykkönen Rahi Sarnobat. Ikää jo intialaisittain paljon, 30v, voitti viimeisimmän maailmancupin Osijekissa huimalla tuloksella 591. Tulee olemaan kova, jos ei intialaiset hehkuta urheilijaa pyörryksiin. Ja tietysti myös Manu Bhaker, joka varmasti haluaa osoittaa, ettei taso ole siellä, mitä näissä kisoissa on esitetty.

Saksa laittaa viivalle myös kaksi kovaa tekijää. Rion olympiahopeamitalisti ja urheilupistoli kaksinkertainen Euroopanmestari Monica Karsch ja haastaja maailmancupissa pronssia ampunut Doreen Wennakamp mielivät myös finaaliin, puhumattakaan Ukrainan Olena Kostevychista, jolla on tämän lajin Lontoon pronssin lisäksi liuta muita olympiamitaleita.

Markon arvio kolmesta finalistista:

Marko on ihan pihalla. Voittajaveikkaukseen laitoin Kiinan Jingjing ZHANGin. Valinto on hyvä, sillä Zhang on lajin maailmamertari ja Rion nelonen, mutta ei vaan ammu näissä kisoissa, niin kova on Kiinan taso. Vaikka kehuin eurooppalaiset, laitan kuitenkin varmaksi Intian Rahi Sarnobatin. Jos Sarnobat ja Bhaker epäonnistuvat, voi venäläisen Intian maajoukkuevalmentajan Pavel Smirnovin kausi jäädä lyhyeksi.

Uskon nyt jo viimeistään, etteivät kiinalaiset tarvite esitellä meille taitojaan maailmacupeissa ollakseen valmiita menestymään. Se todistavat jo näissä olympialaisissa luotilajeista hankitut 3 kultaa, hopea ja 3 pronssia, siis yli 30% jaetuista mitaleista. Siispä poimin varmojen listalle myös Kiinan Yaxuan Xiongin.

Mustahevonen tulee Euroopasta. Nyt otetaan oikeasti samanlainen mustahevonen, joka osui ilmakiväärillläkin (Patrik Jany). Ei siis kukaan näistä oikeasti varmoista vaan hän, joka on monessa kisassa jäänyt juuri viivan taakse, mutta on ajoittain onnistunutkin. Hänelle pääsy olympialaisiin oli itsessään voitto, sillä niin monesti hän oli se, jolle jäi luu käteen. Hänellä, Itavallan Sylvia Steinerilla on ikää jo 39-vuotta ja Steinerilla on vain yksi kova saavutus, Kabalan maailmancupin voitto vuodelta 2017, tosin ilmapistoolilla. Olen tuntenut Steinerin vuosia ja toivoisin näkeväni hänet finaalissa.

Ritva Karrin arvio kolmesta finalistista:

Vaikka intialaiset pettivät ilmapistoolissa, laitan listoille taas yhden intialaisen SARNOBAT Rahi IND. Erittäin vakuuttavaa ammuntaa viimeisen WC-kisan finaalissa Osijekissa. Toki finaaliin on ensin päästävä, mutta peruskilpailun tuloskin oli vakuuttava.

Olin jo aikaisemmin päättänyt laittaa listalle BATSARASHKINA Vitalinan ROC ja KOSTADINOVA Antoanetan BUL, mutta molemmilla on nyt jo plakkarissa olympiamitalia, onko paras terä mennyt ammunnasta? Toki Batsarashkina sai juuri ilmapistoolin parikilpailusta parinsa kanssa olympiahopeaa ja Riossa on jo päässyt olympiamitalin makuun. Saattaa olla nuoresta iästään huolimatta niin kova luu, että laitan uudestaan listoille BATSARASHKINAN. Kun taas Kostadinova, hänelle olympiamitali oli ensimmäinen, vaikkakin on erittäin kova urheilupistoolissa, jätän hänet tällä kertaa listan ulkopuolelle.

Mustaksi hevoseksi listalle tulee KARSCH Monikan GER. Kovin vakuuttava ei ole ollut viime kisoissa, mutta Saksan karsintakilpailussa on ampunut kovia tuloksia. Riosta tuli hopeaa, jospa se innoittaa nyt hyvään suoritukseen, ellei sitten viime aikojen kova somettaminen ole vienyt huomiota pääasiasta.

Reetta Lustigin arvio kolmesta finalistista:

Olena Kostevych– Tasaisen varma pitkän linjan ampuja
Monica Karsch– Rion hopea mitalisti, EM 2021 hopea mitalisti. Monican kokemuksella hermot kestänee kovat paikat
Anna Korakaki– Rion ykkönen, paljon onnistumisia matkalla Tokioon. Kreikan tytöltä olisi kova juttu uusia Olympia kulta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.