OG Tokio. 25m olympiapistooli. Ennakko-odotukset ja finaaliehdokkaat

OG Tokio. 25m olympiapistooli. Ennakko-odotukset ja finaaliehdokkaat

Olympialaisten yhdeksännen luotilajin ja samalla viimeisen pistoolilajin, miesten 25m olympiapistoolin, peruskilpailu ammutaan kahdessa osassa 27 urheilijan voimin varhain sunnuntaiaamuna klo 02.30 ja maanantaiaamuna 02.30 Suomenaikaa. Finaali ammutaan vielä maanantaina klo 08.30.

25m olympiapistoolissa kuuden parheen löytämisen luulisi olevan helppoa, sillä alle joka viides urheilija etenee finaaliin. Näin ei kuitenkaan ole, sillä vahvoja finaaliehdokkaita on kutenkin toistakymmentä.

Markon arvio kolmesta finalistista:

Historian valossa ylivoimanen finaali- sekä voittajaehdokas on Saksan Christian Reitz. Monitaituri Reitz on olympiapistoolin edellinen olympiavoittaja, maailmanmestari ja 13 kertainen maailmancupin voittaja yhdentoista vuoden ajalta, vaikka on vasta 34 -vuotias. Reitz on edelleen hallitseva Mr. Olympiapistooli. Olisi liian varmaa veikata häntä. Onko nyt aika jo uudelle MR. Olympiapistoolille. Mikäli on, niin uskon se tulee Ranskasta, jossa on monta huipputaitajaa juuri tässä lajissa. Kirkkaimpana tähtenä on Jean Quiqoampoix. Mielyttävä 25- vuotias marseillelainen jäin edellisissä olympialaisissa hopealle. Quiqoampoix voitti EM-kisat Osijekin vakuuttavasti. Tuloksella 590 finaaliin ja siellä 3 pisteeen erolla kultaa. Tässä on varma numero yksi.

Toisena varmana nostan listalle Kiinan Junmin Linin. Lin ei ole kilpailut kahteen vuoteen ISSF:n kisoissa, mutta aiemmin, hän oli se, joka maailmancupit vei, jos sitä ei tehnyt Reitz. Lin on 24 -vuotias Changwonin maailmanmestari vuodelta 2018.

Mustaksi hevoseksi on kaksi vaihtoehtoa. Pääsin seuramaan läheltä näiden herrojan kisailua Osijekissa ja valmistutumista olympialaisiin Tallinnassa heinäkuun alussa. Toivon sydämeni pohjasta, että kumpikin etenisi kuuden joukkoon. Italian Riccardo Mazzetti oli Tallinnassa parempi kuin Viron Peeter Oleks. Kummankin taustalta löytyy sellaiset voimat, ettei se valmennuksesta jää kiinni. Italian valmentajana toimii kaikkien aikojen Mr. Olympiapistooli, saksalainen 59 – vuotias Ralf Scumann, kolminkertainen olympiakultamitalisti ja kaksinkertainen maailmamestari. Viron valmennuksesta vastaa Suomen entinen pistoolilajien päävalmentaja Matthias Hahn, joka on varmasti yksi maailman parhaista pistoolivalmentajista. Näistä kahdesta poimin Oleskin. Olesk pääsi Rion olympialaisiin villillä kortilla viimeksi. Vaatimattomalla tuloksella 553, Põlvasta kotoisin oleva 28 – vuotias Oleks oli sijalla 25. Ranno Krustan menehtymisen jälkeen vuodesta 2019 valmennuksesta vastannut Hahn, on saanut Olskista ulos taidon. Olesk ampui finaaliin Osijekin EM-kisoissa kakkosena Quiquampoixin jälkeen tuloksella 586, ollen lopulta kisan viides.

Vasemmalla taitava Azerbaijanin Ruslan Lunev, jolla on tasolleen ampumalla hyvät saumat finaaliin. Keskellä Italian Riccardo Mazzetti ja oikealla Viron Peeter Olesk, kuvattuna Tallinnassa heinäkuun alussa.

Marko Talvitien arvio kolmesta finalistista:

Kaksi varmaa finalistia miesten olympiapistooliin ovat Ranskan Jean ”Kikampoo” Quiquampoix sekä Saksan Christian Reitz. Todennäköisenä finalistina nostan esiin Italian Riccardo Mazzettin
Olen seurannut kaikkien näiden nuorten miesten ammattimaista työskentelyä lähietäisyydeltä ja he ovat kyllä jäätävän taitavia ampujia 8 ja 6 sekunnin sarjoilla, mutta finaaliin pääsevät kuusi parasta ratkotaan peruskilpailun ”nelosilla”. Kaikilla heistä on sitä arvokasta kokemusta ja saavutuksiakin jo riittämiin, joten suurempi yllätys olisi jos heitä ei nähtäisi olympiapistoolin finaalissa Tokiossa.

 * Reitz – lajin maailmanrankingin ykkönen ja ME-mies (RFP ja CFP), analyyttisempää ja suorituksestaan tietoisempaa multitalenttiampujaa en ole nähnyt. Oli Tokiossa jo 5. ilmapistoolissa (584).


 * Quiquampoix – Osijekin ECH2021- ja WC2021-voittaja, joten tuoreita näyttöjä ampumakunnosta on.

 * Mazzetti – suorittaminen on sillä tasolla että 580+ on takuukamaa. Hieman takelteli parilla finaalisarjalla Tallinnassa kolmisen viikkoa sitten ammuttujen kv.kisojen toisessa finaalissa vieressäni, mutta ei se minusta johtunut… Mazzettin taustalla on ollut suomalaisillekin tuttu Matthias Hahn (nyt Viron Peeter Oleskin valmentajana Tokiossa) sekä nyt itse Ralf Schumann, joten uskoa tähän herraan löytyy.

Teemu Lahden arvio kolmesta finalistista:

Olympiapistooli  varmat=

Christian Reitz  ja Riccardo Mazzetti,    yllättäjä  Peeter Olesk.

Arvioni olympiapistoolissa:     Christian Reitz on varma finalisti.  Vuosikaudet ollut yksi monipuolisimmista pistooliampujista ja tulokset ovat maailman huippua.  

Riccardo Mazzetti tulostasoaan nostanut  italialainen pidän varmana finalistina.

Mustahevonen / yllättäjä  Viron Peeter Olesk. Arvioin hänen pääsevän viimeisenä finaaliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *