10m EM kisat lähestyvät. OSA 1: 10m kiväärin ja -pistoolin aikuisten EM -mitalit ovat kiertäneet Suomea.

10m EM kisat lähestyvät. OSA 1: 10m kiväärin ja -pistoolin aikuisten EM -mitalit ovat kiertäneet Suomea.

Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestetään 18.-28. 3. 2022 Norjan Hamarissa. Kisoissa ammutaan 10m ilmakiväärin, ilmapistoolin ja liikkuvan maalin lajit.

Ilma-aseilla on kilpailtu Euroopanmestaruuksista aikuisten sarjoissa vuodesta 1969 alkaen. Alkuun ilma-aseiden arvostus oli laimeaa ja niitä pidettiin lähinnä talviharjoitusvälineinä kylmissä maissa. Itäblokin maat, varsinkin Neuvostoliitto hallitsi molempia lajeja alkuun selvästi. Suomi on ollut mukana ilma-aseiden EM-kisoissa alusta alkaen saaden heti avausvuonna kolme mitalia, mutta sitten tahti laimeni.

Suomi on saavuttanut henkilökohtaista EM-kultaa ainoastaan kahdesti. Kerran kummassakin lajissa, kun ensin Oslossa 1980 Kyllikki Sysilä voitti ilmapistoolin EM-kultaa ja viisi vuotta myöhemmin Bulgarian Varnasta kultaa ilmakiväärillä toi Ralf Westerlund.

Ralf Westerlund

Myös joukkuekulta on kiertänyt kaukaa. Kerran on sitä Suomessa juhlittu, kun 1979 Itävällan Grazissa Suomen nelimiehinen ilmapistoolijoukkue korjasi kirkkaimmat joukkueella Paavo Palokangas, Seppo Saarenpää, Pekka Sysilä ja Juhani Sillanpää. Myös joukkuehopeat ovat olleet tiukassa, sillä niitä on yhteensä vain kahdella naisjoukkueella. Heti ensimmäistä ilma-aseiden EM-kisoista Ranskan Versaillesista Ann-Maj Tara, Sointu Viljakainen ja Vuokko Kimari-Ermala voittivat joukkuehopeaa ilmapistoolilla. Ilmakiväärillä onnistuivat hopealle ampumaan Leena Melartin Thune, Pirjo Peltola ja Sirpa Ylönen vuonna 1985 Varnassa, jossa Peltola ampui myös henkilökohtaisen pronssin.

Uusimmasta olympialajista, sekajoukkuekilpailusta, Suomi ei ole koskaan saanut EM-mitalia. Mixed team-kisoja on ollut vuodesta 2016 alkaen.

Henkilökohtaiset mitalit ovat olleet tiukalla. Suomen viimeisin EM-mitali on Juho Kurjen ampuma pronssi vuoden 2013 EM-kisoista Tanskan Odensesta.

Juho Kurki kuvattuna Tyrrissä 2020

Huomenna julkaistaan nuorten EM-menestyksestä kertova osa 2.

Henkilökohtaisia mitaleita ovat voittaneet:

1969 II Ann-Maj Tara P

1974 II Matti Patteri P

1979 II Seppo Saarenpää

1980 I Kyllikki Sysilä P

1981 II Kyllikki Sysilä P

1984 III Sirpa Ylönen K

1985 I Ralf Westerlund K, III Pirjo Peltola K

2003 II Hanna Etula K

2007 II Henri Häkkinen K, II Mira Nevansuu P, II Hanna Etula K

2011 II Marjo Yli-Kiikka K

2013 III Juho Kurki K

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on leppa6.png

One thought on “10m EM kisat lähestyvät. OSA 1: 10m kiväärin ja -pistoolin aikuisten EM -mitalit ovat kiertäneet Suomea.

  1. Ilma-aseiden EM 1985 Varnassa,Tapio ”Säykki” Säynevirta voitti EM-kultaa nuorten sarjassa.
    Korjatkaa joku jos olen väärässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *