Kiväärin uusiin sääntöihin tulee hyvä tarkennus koskien IK:n etutukkia

Kiväärin uusiin sääntöihin tulee hyvä tarkennus koskien IK:n etutukkia

Elva Open kilpailuissa sattui tapaus, jossa kolmannen maan valmentaja lähestyi juryn puheenjohtajan toiminutta Markoa ja sanoi että kuvassa näkyvä urheilija käyttää etutukkia kämmentukena, joka on kiellettyä. Koska kaksi muuta kisoissa toiminutta ISSF:n tuomaria (kivääri) eivät päässeet asiassa selvyyteen, annettiin urheilijan jatkaa.

Tapausta selvitettiin myös suomalaisten kv. tuomarien kesken, mutta asiasta oli ristiriitaisia mielipiteitä. Osan mielestä, jos sormet taivutetaan etutukin ympärille, tulee etutukista kämmentuki, joka on kielletty. Osan mielestä urheilija ei saa mitään etua pitäessään aseesta noin kiinni ja voi näin ollen niin menetellä.

Marko lupasi ampujan valmentajalle asian selvittää ja lähestyi ISSF:n teknisen komitean jäsentä ja sen eritysneuvonantajana toimivaa englantilaista Paul Gumnia, joka parhaillaan valmistelee uusi ISSF sääntöjä.

Paul Gumn is Olympics bound
Paul Gumn. Kuva Andover Adviser/ Will Turner

-Yritämme viimeistellä uutta sääntökirjaa (olisi pitänyt julkaista 1. tammikuuta 2022), mutta siihen on vielä matkaa, mikä johtuu pääasiassa Pariisin 2024 olympiatapahtumiin vielä tehdyistä muutoksista. Useita sääntöjä on kuitenkin yritetty selventää, erityisesti kivääriin liittyen, ja tämä on yksi niistä.

Tässä on luonnos todennäköisestä muutoksesta, joka tulee sääntöihin:

e) Fore-end: The forward part of the Stock below the barrel that contacts the supporting hand of the athlete. This may have an adjustable or removeable section to extend the depth, but those must provide a straight lateral surface parallel to the bore. The lowest point may not be more than 120 mm below the centre line of the bore, nor must the width exceed 60mm. A fore-end extension is not a palm rest and is not contrary to Rule 7.4.2.2, even if it is detachable.  Material that gives increased grip may not be added and it must not be anatomically formed.

Kääntäjän suomennos:

e) Etuosa: Tukin etuosa piipun alla, joka koskettaa urheilijan tukikättä. Tässä voi olla säädettävä tai irrotettava osa syvyyden lisäämiseksi, mutta siinä on tarjottava suora sivupinta, joka on yhdensuuntainen piipun kanssa. Alin kohta ei saa olla yli 120 mm piipun keskilinjan alapuolella eikä leveys saa olla yli 60 mm. Etupään pidennys ei ole kämmentuki eikä ole säännön 7.4.2.2 vastainen, vaikka se olisi irrotettava. Lisää pitoa lisäävää materiaalia ei saa lisätä eikä sitä saa anatomisesti muotoilla.

Gumn arvio kuvan perusteella, että se on tässä tapauksessa vaatimusten mukainen. Niin kauan kuin syvyys piipun keskilinjasta on enintään 120 mm. Se näyttää olevan yhdensuuntainen piipun kanssa, eikä ole anatomisesti muotoiltu ja enintään 60 mm leveä, ilman ylimääräistä pitomateriaalia.

Näin ollen sormet voi taivuttaa esim kuvan mukaisesti.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on leppa6.png

One thought on “Kiväärin uusiin sääntöihin tulee hyvä tarkennus koskien IK:n etutukkia

  1. Olen eri mieltä, mutta jos kyseessä olevaan asiaan kirjoitetaan uusi sääntö, asia muuttuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.