Inside The Games: Lisin paineen alla ISSF:ssä sekä Venäjällä. Suomi yksi painostajista

Inside The Games: Lisin paineen alla ISSF:ssä sekä Venäjällä. Suomi yksi painostajista

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image-6.png

Inside The Games julkaisi 7.4.Duncan Macleyn artikkelin, jossa käsitellään ISSF:n puheenjohtajan Vladimir Lisinin asemaa.

Duncan Macley kirjoittaa mm, että niiden maiden määrä, jotka vaativat Vladimir Lisiniä eroamaan Kansainvälisen ammuntaurheiluliiton (ISSF) puheenjohtajan tehtävästä, vaikkakin väliaikaisesti. Syynä Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Kanada, Tšekki, Tanska, Viro, Suomi, Italia, Saksa, Iso-Britannia, Norja, Slovenia, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat niiden maiden joukossa, jotka ovat lähettäneet ISSF:lle kirjeitä, joissa kehotetaan Lisiniä ja hänen sihteeriä Alexander Ratneria, joka on myös venäläinen, vapauttaa virkaansa.

”Olimme urheilun, sen rehellisyyden ja maineen vuoksi toivoneet, että ISSF:n johtajat, työntekijät, toimikuntien jäsenet ja virkamiehet Venäjältä ja Valko-Venäjältä erosivat tehtävästään vapaaehtoisesti, koska heidän jatkuvalla johtajuudellaan voisi olla negatiivinen vaikutus ampumaurheiluun kansainvälisessä urheiluyhteisössä”, kirjoitti Kanadan ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Sandra Honour ISSF:lle kirjeessä, jonka insidethegames näki.

Toisin kuin toinen venäläinen oligarkki Alisher Usmanov Kansainvälisestä miekkailuliitosta, 65-vuotias Lisin ei ole osoittanut mitään merkkejä siitä, että hän kuuntelee. Suurin ero Usmanoviin on se, että Lisiniä ei ole vielä asetettu millään pakotelistalla, vaikka hän on Novolipetskin (NLMK) puheenjohtaja ja enemmistöosakas, yksi Venäjän neljästä suurimmasta teräsyhtiöstä ja maan rikkain mies, jonka varallisuus on arvioitu Forbes 26,6 miljardia dollaria (20,3 miljardia puntaa / 24,4 miljardia euroa).

Lisin on menettänyt miljardeja dollareita hyökkäyksen jälkeen. Uusimmassa eilen julkaistussa Forbesin luokittelussa Lisinin omaisuus on nyt arviolta 18,4 miljardia dollaria (14,1 miljardia puntaa/16,9 miljardia euroa), mikä on 30 prosentin pudotus vuoden takaisesta, vaikka hän on jälleen vankistanut asemaansa Venäjän kärjessä.

Vladimir Lisin has lost 30 per cent of his wealth in the last year but is still Russia's richest man worth $18.4 billion ©Getty Images
Vladimir Lisin on menettänyt 30 prosenttia varallisuudestaan ​​viimeisen vuoden aikana, mutta on edelleen Venäjän rikkain mies arvoltaan 18,4 miljardia dollaria ©Getty Images

Lisin on klassinen rääsyistä rikkauksiin -tarina, joka aloitti uransa hitsaajana hiilikaivoksessa vuonna 1975, sitten hän opiskeli yliopistossa ja oli yhden Kazakstanin suurimman terästehtaan apulaisjohtaja. Suurimman osan hän ​​ansaitsi varallisuudestaan noustuaan esiin väkivaltaisissa taisteluissa, joka tunnetaan nimellä ”alumiinisota”, lähes 30 vuotta sitten, kun oligarkit taistelivat keskenään saadakseen teräs-, alumiini- ja kuparitehtaat hallintaansa. Voimakkaiden Cherney-veljesten Mihailin ja Levin nuorempana kumppanina, Lisin auttoi heidän TransWorldGroupia (TWG), metallikaupassa, jolla on yhteyksiä presidentti Boris Jeltsinin Venäjän poliittiseen eliittiin. He saivat hallintaansa maan tuottoisimpia metallivaroja. Kun TWG:n omaisuus hiipui ja kumppanit alkoivat riidellä 1990-luvun lopulla, päätti Lisin ostaa yhden maan nykyaikaisimmista terästehtaista, Lipetskistä.

Lisinin täytyi käydä toinen taistelukierros nikkelikuningas Vladimir Potanin vastaan, ja ostaa suuri osakkuus yhdysvaltalaiselta rahoittaja George Sorosilta saadakseen lopulta hallintaansa Lipetskin.

Lipetsk, joka nimettiin myöhemmin uudelleen NLMK:ksi, listautui Lontoon pörssiin vuonna 2005, ja siitä tuli suuri teräksen viejä Kiinaan ja sen voittojen kasvaessa, Lisinin henkilökohtainen rikkaus kasvoi. Lisinin havaittavin merkki rikkaudesta, toisin kuin jotkut muilla venäläisillä oligarkeilla, jotka ovat investoineet megaveneisiin ja Valioliigan jalkapalloseuroihin, liittyy hänen intohimoonsa ampumiseen. Vuonna 2005 hän käytti 6,8 miljoonaa puntaa (8,9 miljoonaa dollaria/8,1 miljoonaa euroa) ostaakseen 1500-luvulla rakennetun Aberuchillin linnan Skotlannista Brittiläisillä Neitsytsaarilla toimivan yrityksen kautta

Aberuchill, jota kuvataan täydelliseksi Highlandin pakopaikkaksi, joka on kasvanut yli 3 300 hehtaarin kanervien peittämille kukkuloille ja metsänummelle, josta on näköala Loch Earn -järvelle, ja siellä voi harrastaa riekon ammuntaa, hirvieläinten mestsästysta ja kalastusta. Moitteettomasti sisustetussa linnassa on viisi ylellistä vastaanottohuonetta, biljardihuone ja 13 makuuhuonetta, joissa on omat kylpyhuoneet. Noin tusina tilataloa ja mökkiä, maatila ja 704 hehtaaria metsää täydentävät kuvaa.

The 16th-century Aberuchill Castle in Scotland is used by Vladimir Lisin as his personal shooting ground ©Visit Scotland

Vladimir Lisin käyttää 1500-luvulla Skotlannissa sijaitsevaa Aberuchillin linnaa henkilökohtaisena ampumapaikkanaan ©Visit Scotland

Lisinin nimi tarkoittaa venäjäksi ”kettua”, ja on väitetty, että monimiljardöörin ilmiömäinen menestys selittyy sillä, ettei hän ole koskaan järkyttänyt Vladimir Putinia tai Kremliä. Se voi kuitenkin muuttua. Viime kuussa hän kirjoitti yrityksensä henkilökunnalle kirjeen, jossa hän tuomitsi sodan myös sosiaalisessa mediassa jaetussa kirjeessä. Teräspohatta kirjoitti, että ”ihmisten kuolema Ukrainassa on tragedia, jota on vaikea perustella tai selittää”. Kirjeessä Lisin ilmaisi toiveensa, että sota päättyisi pian, ja kehotti Putinia ja muita johtajia löytämään rauhanomaisen, diplomaattisen ratkaisun. Lisin varoitti aiemmin tällä viikolla, että keskeinen osa Putinin suunnitelmaa on vastustaa länsimaisia ​​pakotteita vaatimalla rupllia viennistä, mukaan lukien kaasusta, joka heikentää Venäjän asemaa globaaleilla markkinoilla.

”Olemme kehittäneet suhteita tuhansien asiakkaiden kanssa yli 70 maassa”, hän sanoi haastattelussa venäläiselle taloussanomalehdelle Kommersantille, jonka omistaa Usmanov. ”On vaikea kuvitella, mikä saisi ostajamme siirtymään ruplamaksuihin ja ottamaan valuuttariskejä. ”Logistiikkaongelmat ovat jo vaikeuttaneet tavaroiden toimitusta. Ruplamaksuihin siirtyminen vain heittää meidät pois kansainvälisiltä markkinoilta.” Muutamaa tuntia ennen haastattelun ilmestymistä Lisin oli julkaissut Facebookissa oudon viestin, jonka hän sitten poisti ja julkaisi uudelleen useita tunteja myöhemmin. ”Suurin onnettomuus!” hän kirjoitti. ”Suru ja suuttumus. Olemme tehneet ja teemme oikein! Mutta myös ilkeyttä ja tragediaa tapahtui keskuudessamme. Ymmärrätte mitä tarkoitan ja kenestä on kyse.” Viesti tulkittiin laajasti Putinin ja hänen Ukrainassa käynnistämänsä sodan lisäkritiikiksi. Se ei ollut ensimmäinen eksentrinen asia, jonka Lisin oli tehnyt viime aikoina.

Vladimir Lisin's Facebook post was interpreted as being further criticism of Russian president Vladimir Putin and the war he has launched in Ukraine ©Vladimir Lisin ISSF/Facebook
Vladimir Lisinin Facebook-viesti tulkittiin lisäkritiikiksi Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja hänen Ukrainassa käynnistämäänsä sotaa kohtaan ©Vladimir Lisin ISSF/Facebook

Viime kuussa entinen skotlantilainen poliitikko Andy Wightman jakoi yksityiskohtia kyltistä, jonka Lisin oli pystyttänyt tilalleen. Kohdassa ”Tervetuloa Aberuchilliin” se sisälsi etäisyyden kilometriin useisiin kohteisiin, joihin Lisinillä on yhteyksiä. Ensimmäinen oli Ivanovo, kaupunki noin 150 mailia Moskovasta koilliseen ja Lisinin syntymäpaikka. Toisessa, Novokuznetsk, noin 500 000 asukkaan kaupunki Lounais-Siperiassa, on Lisinin suurin Venäjän terästehdas. Kolmas, Temirtau, on kaupunki Kazakstanissa, jossa oligarkki on kiinnostunut toisesta metallitehtaasta. Neljäs oli Moskova, kun taas viides Foxlodge on Lisinin rakentama henkilökohtainen ampumarata noin 30 mailia Venäjän pääkaupungin ulkopuolelle ja jossa oli määrä järjestää EM-kisat elokuussa ennen kuin ne siirrettiin Ukrainan hyökkäyksen seurauksena. Kyltin kuudes kohde on ”tulevaisuus”. Se on listattu olevan ”äärettömän kilometrin päässä” Aberuchillista. Tämän merkitys on epäselvä. Mikä on kenties merkki Kremlin suuttumuksesta Lisinin kritiikille Ukrainan sodasta, urheiluministeriö ilmoitti viime kuussa, että Venäjän ampumaurheiluliiton valtion akkreditointi on keskeytetty ”sen vuoksi, että amkpumaurheilun kehittäminen epäonnistui”.

Lisin oli johtanut Venäjän kansallista liittoa useita vuosia, kunnes hän erosi tehtävästään vuonna 2018, kun hänet valittiin ISSF:n presidentiksi. Hänen tilalleen valittiin hänen seuraajansa Anna Leštšikova, jonka Lisin oli aiemmin järjestänyt ISSF:n hallitukseen. Hän on tällä hetkellä ISSF:n de facto toimistojohtaja ja varmistaa, että ISSF:ssä on vahva venäläinen ote Lisinin ja Ratnerin ohella. Lisinin on määrä asettua ehdolle ISSF:n yleiskokouksessa Kairossa 30. marraskuuta, mutta useat maat vaativat yhä enemmän hätäkokouksen järjestämistä hänen asemastaan ​​keskustelemaan. Lisinin valtava rikkaus antaa hänelle valtavan turvaverkon, kunnes kansainvälinen olympiakomitea tekee selväksi, että se haluaa Venäjän virkamiesten eroavan kansainvälisistä liitoista, joissa he toimivat.

Image
Tämä on melko outo kyltti, joka on pystytetty Aberuchill Estateen, jonka omistaa Forestborne Ltd., joka on Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yritys ja jota hallitsee Vladimir Lisin, Novolipetsk Steelin puheenjohtaja ja arvoltaan c. 20 miljardia puntaa. @andywightman

Monet ovat yllättyneitä siitä, etteivat Yhdysvallat, Euroopan unioni tai Iso-Britannia lisänneet Lisiniä millekään pakoteluettelolleen. On väitetty, että Lisinin läheiset yhteydet Belgian kuninkaalliseen perheeseen voi auttaa häntä välttämään pakoitelista. Hänellä uskotaan olevan liikesuhteita prinssi Lorenzin, prinsessa Astridin aviomiehen ja kuningas Philippen lankon kanssa.

Lisin voi tällä hetkellä matkustaa vapaasti ympäri maailmaa San Marinon myöntämällä diplomaattipassilla, jossa hän on ollut Venäjän kunniakonsuli vuodesta 2002. Asema todistaa virallisen yhteyden Venäjän hallitukseen, minkä Ratner oli kiistänyt viime kuussa, EM-kisoissa Norjassa. On selvää, ettei Lisin ollut tervetullut seuraamaan ammunnan EM-kisoja Hamarissa.

Pian Ukrainan hyökkäyksen jälkeen Putin sijoitti San Marinon ”vihamielisten maiden” luetteloon sen liityttyä Euroopan unionin puolelle. Toinen Kremlin musta merkki Lisinille.

Yhä enemmän kuitenkin näyttää siltä, ​​että siitä huolimatta, että hän on yksi harvoista oligarkeista, jotka ovat valmiita kritisoimaan Putinia julkisesti, ei hiljene vaatimukset Lisinin erosta ISSF:stä.

Inside The Gamesin alkuperäinen uutinen:

https://www.insidethegames.biz/articles/1121585/duncan-mackay-blog-vladimir-lisin

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on leppa6.png

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *