Aleksisista Vuoden Sotilasurheilija

Aleksisista Vuoden Sotilasurheilija

Aleksi PM-kisoissa Tyrrissä heti ammunnan ja mestaruuden jälkeen.

Puolustusvoimat on Säätytalolla järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa palkinnut menestyneitä henkilöitä ja yhteisöjä 11.1.2023. Pääpalkinnon, Vuoden sotilasurheilija, nappasi Aleksi ammuttuaan 2 MM-hopeaa ja ISSF:n maailmancupin pronssin vuonna 2022. Lisäksi Aleksi on ollut ISSF:n ranking-listalla maailman ykkösampuja kesäkuussa 2022. Aleksi voitti kaksi Pohjoismaiden ja yhden Suomenmestaruuden sekä ampui viisi Suomennätystä kuluneen vuoden aikana. Aleksi työskentelee liikunta-aliupseerina puolustusvoimien Urheilukoulussa kersantin palvelusarvolla.

-Hieno saavutus! Olen todella kiitollinen. Pääsee kovaan joukkoon mukaan, sanoi Aleksi.

Puolustusvoimien koulutuspäällikkö eversti Kari Pietiläinen (vas) ja puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö kenraalimajuri Rami Saari (oik) jakamassa. Vuoden Sotilasurheilija palkintoa. Keskellä Vuoden 2022 Sotilasurheilija kersantti Aleksi Leppä. Kuva: Arvi Savolainen

Vuoden Sotilasurheilija on valittu vuodesta 1975 alkaen, jolloin ampumahiihtäjä vääpeli Heikki Ikola valittiin ensimmäisen kerran, voitettuaan 2 maailmanmestaruutta Anterselvassa. Ampumaurheilijoita on valittu seuraavasti:

1978 rajavartiomestari Seppo Mäkinen

1979 rajajääkäri Olavi Heikkinen

1982 luutnantti Seppo Mäkinen

1983 rajavartija Mauri Röppänen

1986 kiväärijoukkue: (asentaja Ralf Westerlund, rajavääpeli Kalle Leskinen, ylimerivartija Mauri Röppänen ja merivartija Pekka Röppänen)

1987 luutnantti Seppo Mäkinen

1988 sotilasmertari Arvo Papponen

1990 rajavartija Tapio Säynevirta

1992 asentaja Ralf Westerlund

1994 luutnantti Jukka Salonen

2001 nuorempi merivartija Helena Juppala

2002 nuorempi merivartija Helena Juppala

2006 yliluutnantti Henri Häkkinen

2008 yliluutnantti Henri Häkkinen

2012 ylimerivartija Kai Jahnsson

2014 kersantti Sami Heikkilä

2021 kersantti Eetu Kallioinen

2022 kersantti Aleksi Leppä

Vuoden sotilasvalmentaja palkintoa jakamassa puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö kenraalimajuri Rami Saari (vas) ja puolustusvoimien koulutuspäällikkö eversti Kari Pietiläinen. Oikealla Vuoden valmentaja yliluutnantti Ari ”Paksu” Pakarinen.

Vuoden sotilasvalmentajaksi valittiin Urheilukoulun kesälajien valmennuksen koodinaattori yliluutnantti Ari Pakarinen. Vuoden sotilasvalmentaja on valittu vuodesta 1989 alkaen, jolloin majuri Juhani Sillanpää valittiin.

-Nykypäivän huippu-urheilu on vaatimuksiltaan niin kovaa, että tarvitaan hyvä porukka hoitamaan homma. Yksi kokoaa ympärilleen asiantuntijaryhmän, joiden tiedoilla mennään eteenpäin, kertoo Ari ”Paksu” Pakarinen ja vähättelee omaa osuuttaan ja jatkaa, että hän on erittäin tyytyväinen Vuoden Sotilasurheiljan valintaan ja kertoo tunteneensa Aleksin pikkupojasta asti.

Tämän jälkeen ampumaurheiluvalmentajia on valittu:

1994 luutnantti Ari Lähdesmäki

1999 sotilasmestari Heikki Lind

2002 luutnantti Matti Nummela

2005 yliluutnantti Jarmo Hokkanen

2008 vanhempi rajavartija Tapio Säynevirta

2009 majuri Matti Viljakainen

2011 yliluutnantti Marko Leppä

2012 yliluutnantti Kari Mäkinen

2019 kapteeni Tomi Aspholm

Vuoden varusmiesurheilijaksi valittiin suunnistaja Touko Seppä. Vuoden varusmiesurheilija on valittu vuodesta 1977, jolloin kymmenottelija Johannes Lahti valittiin edustettuaan Suomea Monterealin olympialaisissa 1976.

Ampumaurheilijoista on valittu ainoastaan Eetu Kallioinen vuonna 2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *