Swedish Cup Sävsjö Ruotsi. Analyysi ensimmäisen päivän jälkeen.

Swedish Cup Sävsjö Ruotsi. Analyysi ensimmäisen päivän jälkeen.

Onnittelen aluksi kisojen ainoata suomalismitalistia Elina Silveriä. Turkulainen ampui pronssille naisten ilmapistoolilla. Lisäksi onnittelen niitä seitsemää suomalaista, jotka etenivät finaaliin tänään.

Siihen hyvät uutiset päättyyvätkin. Ensimmäisen päivän menestys oli surkea. En ole huolissani menestyksestä vaan mitä sen takaa löytyy. Nyt ammuttiin vain PM-tasolla ja siinäkin oli vain mukana kolme maata täysillä ja Tanska muutamalla urheilijalla. Jos pyrittäisiin olemaan mitaleille PM-tasolla, niin saattaisimme saavuttaa pronssia joiltain osin, mutta olen käsittänyt, että Suomen tavoitteet ovat paljon korkeammalla, mihin nykyiset eväät eivät riitä.

Ensimmäisen päivän finaaleihin eteni kaikkiaan 64 urheilijaa. Näistä ruotsalaisia oli yli puolet eli 33. Suomalaisia oli, kuten aiemmin sanoin 7. Kun otetaan pois kaksi tanskalaista ja yksi austaralialainen, menivät loput finaalipaikat Norjaan.

Jos katsotaan mitaleita, niin niitä jeattiin 24 kappaletta. Ruotsi vei 17, Norja 5 ja Tanska ja Suomi yhden. Tässä on se pointti. Miksi meidän urheilijat eivät pärjää finaaleissa? Siihen on selvä vastaus. Tämä ei ole urheilijoiden tai valmentajien vika. Syy on siinä, ettei niitä ei päästä ampumaan. Tai jos ammutaan, niin finaalin aloittaa kolme urheilijaa, kuten Suomen suurimmassa ilma-asekisassa Kupittaalla joulukuussa. Kilpailijamaissa on meitä enemmän harrastajia ja sitä mukaa finalistien määrä ja taso paranee.

Meillä oli aiemmin esim Viro-Suomi maaottelut, jotka antoivat mm hyvää kansainvälistä kokemusta, mutta myös harjaantumista finaaleihin. Jos Suomelle ei ole varaa lähettää urheilijoita ulkomaille saamaan kokemusta, niin sitten SAL:n pitäsi tukea kotimaista kilpailutoimintaa ja kannustaa seuroja niin, että ulkomaalaisia urheilijoita saataisiin kilpailemaan Suomeen.

2 thoughts on “Swedish Cup Sävsjö Ruotsi. Analyysi ensimmäisen päivän jälkeen.

 1. No no, Marko!

  Äläpäs nyt pelottele ampumaurheilun harrastajia, heidän vanhempiaan, valmentajia ja lajimme tukijoita. Ymmärrän kyllä, että ”herättelet” meitä. Et kiroillut, mutta ”voimasanoja” taisit jutussasi viljellä! Suomesta lähtee kyseiseen kisaan huomattavan suuri määrä ampujia. Monet heistä tekevät kisamatkan ”ulkomaille” eikä heidän päätavoitteenaan ehkä ole ennätystään parantaa. Matka naapuriimme on kiva piristys, varsinkin, kun pääsee kilpailemaan samalla. Joitakin on ehkä värvätty mukaan siksi, että reissun hintaa päästään laskemaan. Uskon Sävsjön reissun lisäävän monen harjoittelun intoa. Se voi jopa lisätä luotikauppaa!

  Voi olla niin, että parhaimmistomme treeni- tai kisaohjelmaan ei Sävsjö tällä kertaa sopinut. Ainakaan erään Aleksin (!) ohjelmaan kisa ei mahtunut. Hänen allakkansa lienee täynnä merkintöjä ensi kesän olympiakisojen päätöspäivään saakka.

  Toki minäkin odotin miellyttävämpiä kuulumisia, ehkä tänään tai huomenna saamme niitä lukea Leppa.fi -sivuiltakin. 10m ilmakiväärillä ja liikkuvassa maalissa menestyksemme on ilahduttavaa, mutta pistoolilla luodit eivät tahdo löytää 10,5 millin halkaisijan kokoista kymppiä. Antaisikohan esimerkiksi Paavo Palokangas jonkun neuvon?

  Minusta tuntuu siltä, että kiinnostus pistooliammuntaan on vähentynyt. Onkohan SAL:n pistoolijaosto huomannut saman asian?

  Matti Erkkilä

 2. Ohoh… on Matilta aika paksua tekstiä.
  Marko kirjoituksessaan mielestäni akatiivisena Leppä.fi sivujen seuraajana kertoi sen totuuden, mitä ensimmäisenä kilpailupäivänä on tapahtunut ja missä on vika. Tekstissä ei mielestäni käytetty mitään voimasanoja vaan huippuvalmentajan kanta menestyksestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *