Kerttulin urheilulukion esittelyilta 15.1.2023.

Kerttulin urheilulukion esittelyilta 15.1.2023.

Opetusministeriön myöntämän erityistehtävän mukaisesti Kerttulin urheilulukio tarjoaa lajeissaan huipulle pyrkiville nuorille mahdollisuuden täysipainoisen, joustavasti järjestetyn lukio-opiskelun ja urheiluvalmennuksen yhdistämiseen. Kerttulin urheilulukio on Varsinais-Suomen ainoa ja Suomen toiseksi suurin urheilulukio. Urheilulukion yhteydessä toimii myös valtakunnallinen huippu-urheiluakatemia, Turun Seudun Urheiluakatemia.

Urheilulukiossa opiskeleva urheilija voi jättää opinto-ohjelmastaan tietyin reunaehdoin pois enintään 16 opintopisteen verran valtakunnallisesti pakollisia opintojaan. Urheiluvalmennuksen opintopisteitä tulee suorittaa vähintään 24, enintään 40 opintopistettä. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jota päivitetään tarvittaessa ja tarkistetaan säännöllisesti. Laadukkaan opetuksen ja ammattivalmennuksen lisäksi urheileva opiskelija voi hyödyntää urheiluakatemian laajaa asiantuntijaverkostoa urheilullisen tason mukaan. Opiskelevien urheilijoiden tukena ovat mm. urheilulääkäri, psyykkinen valmentaja, ravitsemusvalmentaja, fysiikkavalmentaja, urheilijoiden opinto-ohjaus, erityisopettajat sekä kuraattori.

Kerttulin urheilulukio on vetovoimainen erityislukio. Vuosittain hakijoita urheilulinjalle on aloituspaikkoihin nähden kaksinkertainen määrä. Toiminta on laadukasta ja se tarjoaa urheilijalle erinomaisen monipuolisen, laajakirjoisen ja joustavan yksilöllisen kaksoisuran suorittamismahdollisuuden toisella asteella. Kaupungissa on loistavat jatko-opintomahdollisuudet, ja moni lajiliitto on keskittänyt valmennustoimintaansa Turkuun. Laaja opiskelutarjonta sekä lajien keskukset mahdollistavat loistavat edellytykset kehittyä urheilijana.

Kerttulin urheilulukiossa on edustettuna yli 30 urheilulajia. Lajivalmennus toteutetaan yhteistyössä lajiliittojen ja alueellisten seurojen kanssa. Lajiliittojen ja Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön palkkaamat nuorten olympiavalmentajat valmentajat sekä seurojen ammattivalmentajat vastaavat lajiharjoittelun sisällöistä ja toteutuksesta.  Mikäli lajiliitto tai seura ei mahdollista lajivalmennusta, urheiluakatemia tarjoaa kaikille urheileville opiskelijoille mahdollisuuden osallistua ominaisuusvalmennukseen. Ominaisuusvalmennuksen tavoitteena on kehittää urheilijoiden suorituskykyä kokonaisvaltaisesti. Harjoitukset sisältävät mm. keskivartalovoimaa, vartalon hallintaa, yleistä taitoharjoittelua, nopeus-, kestävyys- ja liikkuvuusharjoittelua.

Urheilijalla on myös mahdollisuus toteuttaa omaa harjoitusohjelmaa itsenäisesti oppilaitoksen kanssa erikseen sovitulla tavalla oman valmentajansa suunnitteleman ohjelman mukaan. Harjoitukset kirjataan harjoituspäiväkirjaan, jolloin harjoittelu voidaan laskea osaksi toisen asteen opintoja.

Urheilulukio on avoin kaikkien lajien urheilulajeille, joilla on lajiliiton järjestämää kilpailutoimintaa. Urheilulukio vastaa joustavista opetusjärjestelyistä siten, että lajiliittojen tai alueen seurojen toteuttama koulupäivän aikainen harjoittelu toteutuu mahdollisimman hyvin ja joustavasti urheilijan kokonaisvaltaisen kehittymisen huomioiden. Lajivalmennus tapahtuu lajiliittojen ja seurojen järjestäminä harjoitustapahtumina, joiden kuluista ei urheilulukio vastaa.

Urheilulukion aamun valmennusajat ovat pääsääntöisesti maanantaista torstaihin klo 8 – 9.30. Ensimmäisen vuoden opiskelijoilla maanantain aamuharjoitus korvautuu kehity huippu-urheilijaksi -kurssilla syyslukukaudella. Toisena opiskeluvuonna tiistai- ja torstaiaamuisin mahdollistetaan pidempi valmennusaika (klo 8.00 – 10.30) lajissaan erinomaisesti edistyneille. Mikäli urheilija ei jostain syystä pääse osallistumaan aamuisin valmennukseen, hänellä on mahdollisuus opiskeluun myös aamulla.

Oppivelvollisuuden laajennuttua vuonna 2021 opetuksen edellyttämät oppimateriaalit sekä työvälineet, -asut ja -aineet ovat oppivelvolliselle opiskelijalle jatkossa maksuttomia. Maksuttomia eivät kuitenkaan ole erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa tarvittavat opiskelijan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut soittimet, urheiluvälineet tai muut vastaavat välineet ja tarvikkeet, joita opiskelija voi käyttää myös muutoin kuin opetuksen yhteydessä. Opintoja täydentävistä vapaaehtoisista opintoretkistä, vierailuista, tapahtumista ja muista vastaavista toiminnoista voidaan periä kohtuullisia maksuja.

15.1. 2023 SAL:n nuorten kiväärivalmentaja Joni Stenström on paikalla esittelemässä ampumaurheilun olosuhteita.

17.45 Lajitapaamiset velmentajien kanssa

18.30 Esittelyilta monitoimisalissa

19.30

Koulun tiloihin ja oppiaineisiin tutustuminen

Lisätietoa Kerttulin lukion sivuilta:

https://www.turku.fi/kerttulin-lukio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *