IS: Järjestöt vaativat satoja uusia ampuma­ratoja Suomeen – ”Yhtään rataa ei ole vajaalla käytöllä”

IS: Järjestöt vaativat satoja uusia ampuma­ratoja Suomeen – ”Yhtään rataa ei ole vajaalla käytöllä”

ärjestöt vaativat satoja uusia ampuma­ratoja Suomeen – ”Yhtään rataa ei ole vajaalla käytöllä”

Reserviläisliitto on saanut kahdessa vuodessa 15 000 uutta jäsentä, joista lähes kaikki haluavat päästä ampumaan.JAATALLENNAKOMMENTOI

Suomessa on nyt noin 670 siviilirataa eli ampumarataa, joita ylläpitävät yhdistykset.

Suomessa on nyt noin 670 siviilirataa eli ampumarataa, joita ylläpitävät yhdistykset. KUVA: MARKKU PIILEMÄ

STT, Iiro-Matti Nieminen

29.2. 16:38

AMPUMAHARRASTUKSEEN liittyvät kansalaisjärjestöt vaativat yhteisessä kannanotossaan yli 300 uutta ampumarataa Suomeen. Järjestöt haluavat vauhtia lakimuutoksiin, jotta nykyiset ampumaradat saadaan pidettyä toiminnassa ja uusia ratoja perustettua lähivuosina.

Suomessa on nyt noin 670 siviilirataa eli ampumarataa, joita ylläpitävät yhdistykset. Järjestöjen mukaan noin puolet näistä radoista on uhan alla ympäristölupien takia.

Kannanotossa ovat mukana Reserviläisliitto, Suomen Reserviupseeriliitto, Suomen Ampumaurheiluliitto, Suomen Metsästäjäliitto, Suomen riistakeskus ja Suomen Ampumahiihtoliitto.

– Tarvitsemme ampumaratoja, koska Euroopassa on sota, turvallisuustilanne on heikentynyt ja meidän jäsenmäärämme ovat kasvaneet merkittävästi, sanoo Reserviläisliiton puheenjohtaja Kari Salminen STT:lle.

Lisäksi ympäristöviranomaiset ovat Salmisen mukaan ajaneet ampumaratoja alas ympäristöhaittoihin vedoten.

Ampumaradoilla ruuhkaa

Petteri Orpon (kok) hallitus haluaa Suomeen lisää ampumaratoja. Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on noin tuhat ulkoampumarataa vuosikymmenen loppuun mennessä.

Salmisen mukaan uusille ampumaradoille on tarvetta erityisesti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Hämeessä ja siitä pohjoiseen kohti Oulua.

Salminen kertoo, että Reserviläisliittoon on liittynyt 15 000 uutta jäsentä sen jälkeen, kun Venäjä kaksi vuotta sitten aloitti laajan hyökkäyssodan Ukrainassa.

– Pääpiirteittäin 15 000 ihmisestä kaikki haluavat päästä ampumaan, ja meillä oli kuitenkin muutama kymmenentuhatta jäsentä jo ennenkin. Siitä voi kuvitella, millainen tämä tarve on tällä hetkellä.

Ampumaradoilla on Salmisen mukaan nyt ruuhkaa.

– Kilvan varataan rata-alueita, ja kaikki ammunnat ovat täysiä. Siellä ei varmastikaan ole tällä hetkellä yhtään rataa vajaalla käytöllä, Salminen kertoo.

Hänen mukaansa tilannetta pahentaa se, että Reserviläisliiton rata-aika Puolustusvoimien ampumaradoilla on vähentynyt muun muassa kertausharjoitusten lisääntymisen vuoksi.

”Ei mitään kohtuutta”

Eduskunnan puolustusvaliokunta katsoi lausunnossaan viime vaalikauden lopulla, että ampumaratojen ympäristölupaprosesseja on välttämätöntä oleellisesti nopeuttaa. Nykyhallituksen ohjelmaan on kirjattu, että lupaprosesseja sujuvoitetaan.

Reserviläisliiton Salmisen mielestä ampumaratojen ympäristölupaprosesseja pitäisi selkiyttää ja kohtuullistaa.

– Siellä ei ole mitään kohtuutta tällä hetkellä.

Salmisen mukaan on turha kuvitella, että suomalainen reserviläinen lopettaisi ampumaharrastusta sen takia, ettei ole paikkaa, missä käydä ampumassa.

– Ei varmaankaan ole poliisinkaan intressissä, että ammuskelisimme pellonkulmissa, metsänlaidoilla, soramontuissa ja muualla. Kyllä viranomaiset luultavasti haluavat, että ammumme edelleen turvallisesti ja ympäristöä säästäen siellä, missä kuuluu ampua, eli ampumaradoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *