WVU tarjoaa tien taivaisiin ja Lauri nauttii mahdollisuudesta

WVU tarjoaa tien taivaisiin ja Lauri nauttii mahdollisuudesta

Kaikilla urheilulajeilla on sama logo

Morgantown

Appalakkien vuoristossa itäisessä USA:ssa sijaitseva Morgantown ei ole yliopistokaupunki, vaan yliopiston ympärille rakentunut kaupunki, sillä Morgantownin asukasluku on 30 000 ja Länsi Virginian yliopistossa (WVU) opiskelee lähes 19 000 valmistumatonta ja 5500 jatko-opiskelijaa, jotka ovat tulleet tänne noin 90 eri maasta. Kevät on täällä pitkällä, linnut laulaa ja puissa alkaa simut puhkeamaan. Maa viheriö, sillä sadettakin tulee ajoittain. Täällä kun liikkuu, niin menee joko mäkeä ylös tai alaspäin, sillä kaupunki on poikkeuksellinen mäkinen, vuoristossahan ollaan. Lämpöäkin näin maaliskuun alussa on vajaat 20 astetta.

Morgantownin kampusta

Täällä et pääse yliopistoa karkuun missään. Valtavissa rakennuskumplekseissa ja urheilun suorituspaikoilla loistaa kaksi kirjainta. Täysin WVU:n ulkopuolisissa rakennuksissa saattaa kuitenkin olla kyltti, jossa mainostetaan, että tässä oleva yritys tekee läheistä yhteistyötä yliopiston kanssa. Yliopistolla on esimerkiksi oma poliisi ja palokunta.

Yliopistourheilu ja suorituspaikat

Yliopistourheilu on täällä suurta. Suomesta käsin tätä yliopistourheilun suuruutta on vaikea tajuta kun meillä sellaista ei ole. Suorituspaikat ovat laadultaan ja kooltaan vähintään meidän parhaiden suorituspaikkojen suuruisia, jopa isompia. Areena, jossa ammutaan viikonloppuna NCAA:n mestaruuskilpailut, on nimeltään Coliseum. Siellä pelattiin tänä iltana koripalloa, kun ”Vuorikiipelijät”, kuten paikallisia kutsutaan, kohtasivat TCU:n Texasista. Alueelle ei päässyt parkkiin enää iltapäivällä, kun porukkaa alkoi valua peliin. Vaikka parkkialue on suuri, niin käy se ahtaaksi, sillä Coliseum vetää 14 000 katsojaa. Jotain hallin suuruudesta kertoo se, että Suomeen on suunnitteilla Arena 3.3, joka valmistunee Kivistöön 2026 ja on samalla Pohjoismaiden kolmanneksi suurin urheiluareena, vetää 3 000 katsojaa enemmän kuin Coliseum. NCAA:n ampumamestaruuskilpailut eivät täytä Coliseumia, mutta ennakkoon sinnekin on jo myytynä yli 1000 lippua. Siis ampumaurheilutapahtumaan! Eli yliopistourheilu on täällä suuressa asemassa.

Coliseum ja kuuluisat kaksi kirjainta

Coliseum ei suinkaan ole suurin WVU:n urheilupyhätöistä. Aivan eri numeroilla puhutaan, kun katsotaan maan kansallisurheilun, amerikkalaisen jalkapallon Milan Puskar Stadiumia, joka on nimetty morgantownilaisen liikemiehen ja hyväntekijän mukaan. Se vetää 60 000 katsojaa. Lisäksi ovat jalkapallon Dlesk Soccer Stadium 1600 paikkaa, Baseballin 3500 paikkainen Monongalia County Ballpark, yli 500 katsoja Mountaineer Tennis kentät. Hevosradat, Uimahalli ja kuntosalihalli…

Katsomon ahtaudesta päätellen, yliopistourheilu kiinnostaa. Kuvakaappaus WVU:n sivuilta
Kaksi kerroksisesta kuntasalohallista näkyy noin neljännes.

Opiskelu ja urheilu

Länsi Virginian yliopistossa voit valita pää- ja sivuaineesi 170 vaihtoehdon listalta, joten laajuutta riittää. Lauri opiskelee pääaineenaan maataloustiede. Koska Lauri on fuksi eli ”Freshman”- kuten täällä sanotaan, kuuluu opintoihin myös yleisiä, pakollisia opintoja. Opinnot toteutetaan aamupäivisin 08.00-12.00, jonka jälkeen vuorossa on ampumatreenit, jotka kestävät 12.00-16.00. Sen päälle on vielä fysiikkatreenit ja läksyt. – Aika paljon on ollut kotihommia. Tänäänkin kun tulemme syömästä, menen kotiin ja teen sekä saksan, että matikan kokeet, sanoo Lauri.

Ampumaurheilu

Ammattilaiset hoitavat hommat.

WVU Rifle-tiimiin kuuluu päävalmentajana Jonathan William James ”Jon” Hammond, skotti maailmanmestari ja olympiaurheilija, joka on yksi USA:n yliopistojen parhaista, ellei paras valmentaja. Hänellä on apunaan kakkoskoutsi Jean-Pierre Lucas. Lisäksi löytyy seitsemän tukihenkilöä mm oma fysiikka ja kuntosalovalmentaja, psyykkinen valmentaja, liikunnan ohjaaja, omat markkinointihenkilöt yms. Kivääriampujia WVU:n tiimissä on 11, kaksi pian valmistuvaa, neljä senioria, kaksi junioria ja ja kolme freshmannia.

Lauri esittelee asevarastoa, jossa tavaraa riittää.

Kaikki urheiljat saavat varusteet, kuten vaatteet, kengät, aselaukut, patruunat, luodit, huollot, testit ampumapuvut jne. Aseet ja varusteet säilytetään radalla, josta ne saa kätevästi käyttöönsä. 10 paikkainen harjoitusrata on 24h käytössä. Radalla pääsee ampumaan 10m kivääriä tai 15m pienoiskivääriä, joka on erittäin suosittua USA:ssa. Taululaitteet säädetään niin, että osumat suhteutetaan 50m:n ammuntaan. Radalla on hyvä ilmastointi ja äänieristeet. Historia ja menestys näkyy käytävillä, kun kävelee radalle. Seinillä on entisten menestyneiden WVU:ssa opiskelleiden urheilijoiden kuvia, joukkuekuvat niin presidentti Barak Obaman kuin Donald Trumpin kanssa. Täällä ampumaurheilua arvostetaan.

10 -paikkaisen radan valaistus on hyvä, sanoo Lauri.
Seinällä vuoden 2016 voittajat. Palkintoa kannattelee oikealle Viron Meelis Kiisk.

WVU tarjoilee opiskelijaurheilijoilleen ammatin lisäksi mahdollisuuden urheilumenestykseen. Kaikki tehdään menestyksen eteen, urheilijan kotimaasta välittämättä. Suurin poikkeus suomalaiskultuuriin on ajattelussa. Täällä ei ole yksilöitä, tai ainakin yksilön merkitystä ei korosteta. On vain Joukkue ja sen eteen kaikki tekevät. Joukkeen menestys on tärkeintä. Ei ole väliä, ketkä yksilöt sen tekevät. Sinun on annettava parhaasi joukkeen eteen. Itsekkyydelle ei ole sijaa, mutta mahdollisuus menestykseeen on tarjolla kaikille, kuka sen vaan haluaa hyödyntää.

Voittajajoukkue kutsuttiin Valkoiseen taloon tapaamaan presidentti Obamaa. Äärimmäisenä vasemmalla WVU:n päävalmentaja Jon Hammond ja äärimmäisenä oikealla Italian kolminkertainen olympiakultamitalisti Niccolo Campriani.
Historia huokuu menestystä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *