HS: Norjalaiset luovuttivat arkaluontoisia tietoja venäläis­vetoiselle liitolle – Suomessa hämmästyttiin

HS: Norjalaiset luovuttivat arkaluontoisia tietoja venäläis­vetoiselle liitolle – Suomessa hämmästyttiin

Norjalaiset luovuttivat arkaluontoisia tietoja venäläis­vetoiselle liitolle – Suomessa hämmästyttiin

Ammunta|Norjassa nousi kohu tietojen vuotamisesta.

Kuvituskuva practical-ammuntaharjoituksesta.

Kuvituskuva practical-ammuntaharjoituksesta. KUVA: PAVLO_BAGMUT

Tommi Koivunen

18:25

AMPUMAURHEILULIITTO Dynamisk Sportsskyting Norge jakoi tuhansien norjalaisten aseenomistajien tiedot kansainväliselle practical-ammuntaan keskittyneelle ampumaurheiluliitolle IPSC:lle (International Practical Shooting Confederation).

Norjan yleisradioyhtiö NRK raportoi asiasta viikonloppuna ja kertoi IPSC:lle jaetun esimerkiksi seuran jäsenien nimet ja syntymäajat, sähköpostit sekä jäsennumeron ja rekisteröitymispäivän.

IPSC:n johdossa toimii venäläinen Vitali Krijutšin.

”Tällainen lista asetaitoja omaavista ihmisistä Norjassa – jotka usein ovat armeijan leivissä ja mahdollisesti arkaluontoisissa tehtävissä – on todella ikävää jakaa eteenpäin”, Norjan maanpuolustuskorkeakoulun professori Tom Roseth kommentoi NRK:lle.

”Missä tahansa tapauksessa tietoja voidaan käyttää hyväksi.”

Norjan liitto myönsi NRK:lle tehneensä virheen ja pahoitteli asiaa.

Ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Anne Laurila kertoo, että Suomesta ei ole pyydetty – tai jaettu – vastaavia jäsentietoja.

Laurila näki viikonlopun uutiset Norjasta.

”Sen seurauksena tarkistin meiltä myös practical-jaostolta asian. Sieltä tai toimistoltamme ei ole lähtenyt tai kysytty tällaisia tietoja”, Laurila kertoo.

Myös Euroopan ampumaurheiluliiton ESC:n johdossa toimii venäläinen, Aleksandr Ratner.

Suomen liitto esitti viime vuonna Euroopan ampumaurheiluliitolle luottamusäänestystä venäläisjohdolle. Euroopan liiton hallitus kuitenkin kieltäytyi enemmistön tukemasta äänestyksestä. Suomen liitto vei asian Urheilun kansainväliseen välimiesoikeuteen Casiin, mutta Cas hylkäsi Suomen pyynnön.

LAURILA korostaa, että harrastajien tiedoista pyritään olemaan tarkkoja riippumatta siitä, menisivätkö tiedot venäläistaustaisille tai eivät.

”Aseharrastajien sijainnit saattavat kiinnostaa esimerkiksi rikollisia. Pyrimme olemaan tarkkoja niiden kanssa.”

”Esimerkiksi arvokilpailuihin ilmoittautuessa on toki pakko käyttää kansainvälisen liiton järjestelmiä, mutta ne eivät sisällä kovin arkaluontoisia tietoja.”

Norjan tapaus hämmästyttää myös Laurilaa.

”En osaa yhtään arvioida, miksi tietoja on jaettu. Olisi kiinnostavaa tietää, mikä tämä keissi on. Ehkä se selviää myöhemmin.”

AMPUMAURHEILU saa tuttua lisänäkyvyyttä heinä-elokuun Pariisin olympialaisissa.

”Olympiavuosi on meille tietysti tärkeä, ja odotamme innolla Pariisin kisoja. Kaksi paikkaa on toistaiseksi. Katsotaan, tuleeko vielä lisää. Lähtökohtaisesti emme ehkä odota niitä, mutta kaikki on mahdollista”, Laurila toteaa.

Eetu Kallioinen oli skeetin neljäs Tokion olympialaisissa.

Eetu Kallioinen oli skeetin neljäs Tokion olympialaisissa. KUVA: SAMI KERO / HS

Sinivalkoisista ampujista olympiakoneeseen ovat astumassa arvokisamitalistit, skeet-ampuja, Tokion olympiakisoissa 2021 neljänneksi sijoittunut Eetu Kallioinen sekä kivääriampuja Aleksi Leppä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *