MTV: Asevalmistaja Sako tänään 100 vuotta: Näin toimii suomalainen aseteollisuus nyt – ”Ase näyttää yhä samalta, mutta ei se enää ole sama”

MTV: Asevalmistaja Sako tänään 100 vuotta: Näin toimii suomalainen aseteollisuus nyt – ”Ase näyttää yhä samalta, mutta ei se enää ole sama”

MTV yritysinfo

Asevalmistaja Sako tänään 100 vuotta: Näin toimii suomalainen aseteollisuus nyt – ”Ase näyttää yhä samalta, mutta ei se enää ole sama”

Suomalainen asevalmistaja Sako täyttää tänään sata vuotta. Yritys on ollut jo parikymmentä vuotta italialaisomistuksessa, mutta toiminta Suomessa on voimissaan ja aseiden kehityksessäkin on tapahtunut edistysaskel.

Sakolla on kirjava historia ja sen toiminta lähti alun perin aseiden korjaamisesta. 

– Myöhemmin siirryimme uusien aseiden valmistamiseen. Sodan jälkeen oli vaihe, jolloin aseita ei valmistettu ollenkaan. Silloin tehtiin kaikenlaisia pieniä metallituotteita, kuten tupakansytyttimiä. Jonkin aikaa tehtiin myös tekstiilikoneita, kertoo Sako oy:n toimitusjohtaja Raimo Karjalainen MTV:n Uutisaamussa. 

Sodan jälkeisenä aikana Sako oli Punaisen ristin omistuksessa. 

– Olimme varmasti ainoa asetehdas, joka oli Punaisen ristin omistuksessa ja sitä kesti aina 1960-luvulle asti. Siinä oli noin kymmenen vuoden jakso, jolloin aseita ei valmistettu, kunnes 1940-luvun lopulla aloitettiin uudelleen aseiden valmistus. 

– Päätuotteemme on pulttilukkoinen metsästyskivääri. Pistooleita me emme valmista. 

Sakolla on italialainen omistaja

Sako myytiin italialaiselle asevalmistajalle Berettalle vuonna 2000. 

– Silloin Suomessa oli Sakon omistajina Nokia ja Valmet. Heidän päähuomionsa oli muualla kuin aseteollisuudessa. Silloin Sakolle haettiin omistajaa, joka olisi sitoutunut kehittämään asetoimintaa. Beretta on vanha perheyhtiö, joka on ollut alalla lähemmäs viisisataa vuotta. Voisi sanoa, että Sako löysi hyvän kodin. 

Aseiden valmistus tapahtuu yhtä Suomessa italialaisomistuksesta huolimatta. 

– Omistaja on tehnyt hyvin investointia Suomeen. Kaikki kehitys tapahtuu Suomessa. 

Aseet ovat kehittyneet huomattavasti

Aseteollisuus on ottanut edistysaskelia teknisellä puolella.

– Aseissa on tapahtunut paljon teknistä kehitystä materiaalien, toimintavarmuuden ja käsiteltävyyden osalta. Ase näyttää yhä samalta, mutta ei se enää ole sama, Karjalainen toteaa.

– Myös optiikkapuoli on todella paljon kehittynyt. Alussahan optiikkaa ei ollut ollenkaan. Nyt löytyy hyvin monenlaista optiikkaa ja niissä on hyvin paljon myös digitaalisuutta. Muun muassa patruunoiden lentoratoja voidaan laskea suoraan sovelluksesta.  

Kaikkiin maihin aseita ei voi viedä

Aseiden valmistukseen ja vientiin liittyy myös eettisiä kysymyksiä. Kaikkialle aseita ei voi viedä.

– Meidän vientimme on luvanvaraista. Luvat tulevat joko puolustusministeriöstä tai sisäministeriöstä tuotteesta riippuen. He varmasti tutkivat kohdemaat hyvinkin tarkkaan ja luotamme täysin heidän arvioihinsa. Jos heidän mielestään vienti on mahdollista, niin sitten aseita viedään. Myös osto tapahtuu aina luvanvaraisesti, Karjalainen kertoo.

On paljon sellaisia maita, joihin Sako ei vie aseita lainkaan. 

– Onhan niitä isokin joukko. Luotamme ulkoministeriön arvioihin näissä maissa. Toimimme heidän ohjeidensa mukaan. Esimerkiksi Afrikan eteläosista ja Lähi-idästä löytyy paljon sellaisia maita, joihin aseita ei vielä ollenkaan. 

Sako pohjaa tulevaisuuden suunnitelmansa metsästykseen. 

– Uskomme vahvasti, että metsästysharrastus säilyttää asemansa. Teemme hyviä tuotteita metsästäjille. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *