Osallistumisoikeus nuorten MM-kisoihin puitaneen urheilun oikeusturvalautakunnassa

Osallistumisoikeus nuorten MM-kisoihin puitaneen urheilun oikeusturvalautakunnassa

Suomen Ampumaurheiluliitto päätti yllättävän aikaisin, ettei Suomi lähetä urheilijoitaan Perussa 27.9.-10.10. 2021 ammuttaviin nuorten MM-kilpailuihin. Asiasta tiedotettiin 2.7. 2021. SAL tiedotti mm. seuraavasti:  

-Perun koronatilanteen kehittymistä seurattiin tiiviisti ja esitystä hallitukselle valmisteltiin pitkään. Lopulta valmennuksen johdon yksimielinen esitys hallitukselle oli, että Suomi ei osallistu Perun MM-kisoihin. Huolenaiheenamme on juniori-ikäisten urheilijoidemme ja henkilökuntamme terveys, sillä Perun koronatartuntamäärät ovat korkeat ja maan rokotekattavuus on huomattavasti alhaisempi kuin meillä Euroopassa, Ampumaurheiluliiton valmennuksen johtaja Henna Torpo sanoo.

Asiaa ihmeteltiin laajasti ampujapiireissä. Moni uskoo, ettei kyseessä ole kuitenkaan koronavirus vaan taloudelliset seikat, kuten Osijekiin valittaessa. Osa arvelee, varsinkin haulikkolajeissa, valmentajien intohimon silloin käynnissä metsästykseen olevan suurempi kuin urheilijoiden menestysmahdollisuus.

Suomen suurlähetystö Perussa on julkaissut 9.7. uusimman koronatiedotteen, josta selviää, että maahan maaliskuussa 2020 julistettu hätätila koronavirustilanteen hallitsemiseksi jatkuu 31. heinäkuuta 2021 asti. Maan alueet ovat jaettu neljään ryhmään tartuntamäärien mukaan: melko korkea riski, korkea riski, erittäin korkea riski ja äärimmäisen korkea riski. Las Palmasin rata sijaitee Liman metropolin alueella, joka kuuluu toiseksi matalimpaan, korkean riskin alueeseen. Tiedotteen rajoitteet ovat olleet voimassa 11.7. saakka, mutta sivua ei ole päivitetty.

Suomen nuorten trap- joukkue voitti pronssia aiemmin alkukesällä Osijekissa ammutuissa EM-kilpailuissa. Joukkueessa ampuivat Juho Mäkelä, Kaarlo Hoppu ja Juho Montonen. Kovaa tuloskuntoa pitkin kesää esittäneet pojat olisivat olleet varsin kova mitalikanditaattijoukkue myös nuorten MM-kilpailuissa. Mäkelällä on molemmat ja Sara Nummelalla toinen valintaraja rikottu. Näyttöjä voi vielä antaa ainakin SM-kiosisa.

Maamme kokenein trap-valmentaja ja viimeisen henkilökohtaisen EM-kullan trapissa Suomelle voittanut Matti Nummela ihmettelee SAL:n toimintaa. 11.7. nuoret haulikkoampujat vanhempineen tekivät SAL:n hallitukselle esityksen, jossa kerrottiin mm. kaikkien urheilijoiden saavan myös toisen rokotteen ennen kisaa sekä ihmeteltiin suhtautumista koronaan, kun ne oli joissain kisoissa otettu huomioon ja toisissa ei. Anomuksessaan nuoret pyysivät liittoa ilmoittamaan joukkueen, haulikkonuoret olisivat itse maksaneet kilpailumatkansa ja heidän vanhemmat olivat antaneet kirjallisen suostumuksensa nuorten osallistumisesta kisareissulle. Liiton puheenjohtaja Vesa Nissinen vastasi nuorille, ettei heidän esityksessä ole tullut hallitukselle sellaista uutta tietoa, minkä myötä asian käsittely uudelleen hallituksessa olisi ollut tarpeen.

Nuoret suunnittelevat vievänsä asiaa urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Nuorten EM-pronssijoukkue. kuva Risto Aarrekivi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.