OG Tokio: 10m kivääri naiset. Ennakko-odotukset ja finaaliehdokkaat

OG Tokio: 10m kivääri naiset. Ennakko-odotukset ja finaaliehdokkaat

Olympialaisten ensimmäinen ammuntalaji, naisten 10m ilmakivääri ammutaan 49 naisurheilijan voimin varhain lauantaiaamuna klo 02.30 Suomenaikaa.

Vanhan rankinlistan, eli niin sanotun Tokion maailmanranking-listan kärkikaksikko, Intian Elavenil Valarivan sekä USA:n Mary Carolynn Tucker ovat molemmat viivalla, mutta listan kolmosta Intian Anjum Moudgilia ei Tokiossa nähdä, sillä hän jäi pois kisakoneesta, vaikka toi maalleen paikan juuri ilmakiväärissä. 3 muuta urjeilijaa, jotka ovat kympin joukossa, puuttuvat.

Uuden rankinlistalla, jonka pito aloitettiin vuoden alusta, kärjessä on USA:n Mary Carolynn Tucker, joka voitti tänä vuonna Intian maailmacupin ilmakiväärillä. Tucker on vahva ehdokan myös lauantian finaaliin, joka ammutaan 04.45. Tämän listan kakkosena on Unkarin Eszter Denes, joka jäi ranalle, kun Unkarin paikka meni sen hankkineelle Eszter Mesztarokselle.

Yleensä olympialaisten paineen takia huikan alakanttiin jäävä tulostaso antaa hyvän mahdollisuuden molempien listojen viitoselle ja vanhan listan parhaalle eurooppalaisella, Romanian Laura-Gerogeta Ilielle pääsyyn finaaliin. Ilie on 28-vuotias kahden ja kolme vuoden takainen lajin Europpanmestari, mutta Ilie epäonnistui Osijekissa tänä vuonna, ollen vasta 32. Ilie tuskin yltää finaaliin.

Markon arvio kolmesta finalistista:

Kiina on täysin yllätyskortti. Sen kumpikaan edustaja Luyao Wang eilä Qian Yang ole kilpaileet tänä vuonna ISSF:n maailmancupeissa. Ei uskalla veikata.

Marko uskoo, että ilmakivääristä tulee nuorten naisten esiinmarssi. Unkarin Eszter Meszaros, juuri 19v täyttänyt, hallitseva Euroopanmestari sekä Italian Sofia Ceccarello, 18v, täysin puskista tullut ja kullan ja kaksi EM-pronssia Osijekista ampunut kovapää, voivat nousta finaaliin. Kun vielä kolmaskin ehdokas on nuori, 21 -vuotias Intian Elavenil Valarivan, on tyrkyllä finaaliin, niin finaalin keski-ikä tulee olemaan alhainen. Ceccarello on minun musta hevonen.

Annika Sihvosen arvio kolmesta finalistista:

Olympialaisia on edeltänyt monessa lajissa haasteellinen vuosi ilman kovia kisoja, joten näissä olympialaisissa voi todellakin olla yllättäjiä. Nämä kolme veikkaan pääsevän finaaliin.

Chandela Apurvi Intia. Vaikka monet nuoremmat ovat nousseet jo nyt kestomenestyjiksi, uskon silti että tämän hetkisen maailmanlistan 11. ja aikaisemmin mm. maailmancupeissa mitaleita voittanut Chandela pääsee finaaliin ja myös pärjää siellä. 2019 New Delhin maailmancupissa Chandela otti kultaa kotiyleisön edessä, joten hän todellakin pärjää painetilanteessa.

Ilie Laura-Georgeta Romania. Vuosina 2018-2021 päässyt 4 kertaa maailmancupissa finaaliin, joista voittanut kerran 2018 Guadalajarassa. Tämän lisäksi vienyt Euroopan mestaruuden nimiinsä kahtena vuotena (2019,2020) peräkkäin (!!) ja lisäksi voittanut 2019 European Gamesit. Ilie on taatusti finaalissa ja taistelee mitalista.

Duestad Jaenette Hegg Norja. Norjan joukkueen toimintaa on ollut jo pidemmän aikaa ilo seurata kisoissa. Norjalaisten yhteishenki sekä kova keskinäinen kilpailu siivittänee Duestadin finaaliin. Yhtä varma paikka se ei ole kuin Chandelalle ja Ilielle, mutta Duestadilla on yksi maailmancupin finaalipaikka ja lisäksi 2 finaalipaikkaa hyvillä tuloksilla EM-kisoista vuosilta 2020 ja 2021. Duestadin perustaso riittää finaalipaikkaan ja olympialaisia varten on kaikki varmasti hiottu viimeisen päälle kuntoon.

Henna Viljasen arvio kolmesta finalistista:

1) Valarivan Elavenil IND, hän on tilastojen perusteella varma valinta. Maailmanranking 1.
2) Ceccarello Sofia ITA, tänä kesänä ampunut ilmakiväärillä maailmanluokan tuloksia. Uskon hyvän tulostason kantavan hedelmää myös Tokiossa.
Yllättäjä: Oceanna Muller FRA, todella nuori ampuja, mutta tämän kesän näytöillään todistanut olevansa vahva ja tasainen suorittaja joka ei paineita sätkähdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.