OG Tokio. 50m kivääri 3 x40ls miehet. Ennakko-odotukset ja finaaliehdokkaat. Kaikki laskevat Kamenskiyn varaan

OG Tokio. 50m kivääri 3 x40ls miehet. Ennakko-odotukset ja finaaliehdokkaat. Kaikki laskevat Kamenskiyn varaan

Olympialaisten kymmenes ja samalla viimeinen luotilaji, miesten 50m kivääri 3 x40ls peruskilpailu ammutaan 39 miesurheilijan voimin varhain maanantaiaamuna klo 02.30 Suomenaikaa finaali klo 10.50 samana päivänä.

Viimeiseen lajiin jää monen huippuampumaurheilumaan mitalitavoittelu. Yksi pahimmin sukeltaneista on ampumaurheilun vahvin pohjoismaa, Norja, joka saavutti jo vuosien 2018-2019 aikana peräti viisi olympiapaikkaa, josta neljä luotilajeissa eikä vielä yhtään mitalia. Kaksi neljättä sijaa ei lohduta ja tuska näkyy mm. voimakkaana protestointina, mikä on ymmärrettävää. Viimeiseen lajiin on viivalla Jon Hermann Hegg ja Henrik Larsen. Toinen, pahin sakkaaja maa on Intia. 15 olympiapaikkaa eikä mitalin mitalia. Monta selvää kanditaattia kuitenkin oli. Paineet jää Aishwary Pratap Singh Tomarin ja Sanjeev Rajputin harteille. Huippumaa Korealla on 15 olympiapaikkaa ja vain yksi hopea. Tilannetta yrittää parantaa Sangdo Kim. Ampumaurheilussa vähemmän esillä olevat San Marino ja Uusi-Seelanti ovat jo mitalit ampuneet, josita San Marino peräti kaksi.

Kisojen mielenkiintoinen erikoisuus tulee USA:ta. Pan American Gemesista maapaikan ilmapistoolilla 2019 hankkinut 32- vuotias Nicolaus Mowrer on monilahajakkuus. Tokion olympialaisissa hän ampui ensin 10m ilmapistoolilla hienosti 576, ollen 13. Nyt Mowrer aikoo ampua yös kiväärillä asennnot. Osijekin maailmancupissa Mowrer ampui asennot 1172.

Markon arvio kolmesta finalistista:

Marko ykkösvarman on Venäjän olympiakomiteaa edustava Sergey Kamenskiy. 31 -vuotias lähelta Kazahstanin ja Monglolian rajaa olevasta Biyskista kotoisin oleva Kamenskiy on Rion hopeamitalista asennoista. Kamneskiy on voittanut kaksi kertaa sekä maailmacupin finaaliin, että maailmacupin ja kertaalleen EM-kultaa juuri asennoissa. Kamenskiy on minun varma ykkönen.

Toinen varma on epävarma. Satsaan kuitenkin 28 -vuotiaaseen Serhiy Kulishiin Ukrainasta. Kulish on kaynyt kaksissa olympialaisissa sijoittumassa asennoissa sijalle 14. Ukrainalaisen tuloskunnon pitäsi olla kohillaan, sillä hän paukutteli Osijekin maailmacupin voittoon.

Markon musta hevonen on Intian Aishwary Pratap Singh Tomar. Siinä satsaus Intian tulevaisuuteen. Luotetaan siihen ettei tätä 20 -vuotiasta nuorukaista ole koohotuksella vielä pilattu. Tomar ampui itsensä Intian maailmacupissa finaaliin 2 pistettä Aleksi huonommin (1165), mutta voitti koko kisan.

Joni Stenströmin arvio kolmesta finalistista:

Jälleen voi todeta että on liian monta hyvää mistä valita. En valitse tälläkään kertaa Peniä, koska ei tehdä tästä liian helppoa. Sanoisin että minun kolme ovat silti aika varmoja. Europpa tulee dominoimaan tätä kisaa.

Varmat valinnat: Sergej Kamenskiy (ROC) Rion hopeamitalisti ja Changwonin maailmanmestari. Nyt Kamenskiylla on jälleen mahdollisuus ottaa se olympiakulta. Kamemskiy ei ole silti ehkä ihan ollut niin varma kortti 2018 MM-kisojen jälkeen kun hän oli ennen niitä kisoja. Silti Kamenskiy on tottakai tosi kova luu, siksi pidän Kamenskiyna varmana korttina finaalin.

Henrik Larsen (NOR) Norjalaiset tulevat kovaa ja oli vaikeaa valita Europaamestarin Jon-Hermann Heggin ja Larsenin välillä. Larsen pidän silti kovempana peruskisa-ampujana siksi valitisin hänet tähän. Täysiotteluhan on Norjalaisten heiniä ja Larsen on napsinut finaalipaikkoja liukuhihnalla viimeisen olympiadin aikana tässä lajissa, niin en näe estettä siihen että hän nytkin menisi finaaliin. En yllättyisi jos norjalla on molemmat edustajat finaalissa, kolme olisi jos ei maakiintiö tulisi vastaan. 

Musta hevonen: Yury Shcherbatsevich (BLR). Tämä nimihirviö ei voi koskaan laskea pois täysiotteluissa, hirveällä tahdilla ampuva Shcherbatsevich otti EM-pronssia alkukesästä ja on nytkin varmaan valmis pärjäämään näissä kisoissa. Lontoossa Scherbatsevich oli finaalissa, Riossa jäi finaalin ulkopuolella. Jännä nähdä miten hän nyt pärjää.

Aleksi Lepän arvio kolmesta finalistista:

Henrik Larsen. Tasainen 3×40 ampuja, em kisoissakin peruskisan voittaja.


KAMENSKIY Sergey Ollut jo monta vuotta huipulla varsinkin asennoissa ja hopealla jo Riossa.

Yllättäjä Karolis Girulis ampui on ampunut viimisemmissä kolmessa kv kisassa missä on ollut mukana itsensä finaaliin. Voi räväyttää todella kovan tuloksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *