Hamina.fi: Aleksi Lepän kesä sisälsi Suomen ennätyksiä ja lomailua

Hamina.fi: Aleksi Lepän kesä sisälsi Suomen ennätyksiä ja lomailua

08.09.2021

Aleksi Lepän kesä sisälsi Suomen ennätyksiä ja lomailua

Viime vuodesta lähtien olemme seuranneet haminalaisen Aleksi Leppä matkaa maailmanluokan urheilijaksi. Keväällä Aleksi kertoi Olympiapaikan tavoittelusta Intian maailmancupissa, Delhissä ja nyt käännämme katseet kuluneeseen kesään.

– Kisat ovat palautuneet lähemmäs normaalia rytmiä. Viime vuonna ja alkuvuodesta oli kisoja tosi harvakseltaan. Se vaikuttaa tosi paljon, koska kisoihin on helppo lähteä, kun ammunta kulkee treeneissä. Säännöllisyys helpottaa, kun tahti on tasainen ja säännöllinen. Toisaalta on ollut enemmän vapaata mutta ei pidä valittaa, koska korona aikana ei oo ollu liikaa kisoja, Aleksi nauraa.

EM-kisat ja maailman cup Kroatian Osijekissa

Touko-kesäkuun taitteessa järjestettyihin EM-kisoihin Aleksi oli panostanut pienoiskiväärin asentokisaan ja oli siihen hyvässä vireessä. Pienoiskiväärin asentokilpailu menikin parhaiten, Aleksi jäi vain neljän pisteen päähän finaalirajasta. 

– Polvi jäi omasta parhaasta mutta muuten ammunta tuntui hyvältä eikä suuria virheitä ollut. Sillä kertaa ei vaan osunut sen paremmin. 1175 on hyvä tulos niin minulle henkilökohtaisesti kuin kansainvälisestikin. Kisojen taso oli todella hyvä ja ne on aina pienistä jutuista kiinni, Aleksi totesi.

EM-mitali kaulassa kisasta kuitenkin kotiin lähdettiin sillä Aleksi ampui Henna Viljasen kanssa pronssia 300m kiväärin parikilpailussa. 

Aleksi ja Henna Em-pronssit kaulassa.
Aleksi ja Henna Em-pronssit kaulassa. Kuva: Tapio Kajan

– Oli tosi hyvää tekemistä molemmilta ja ammuttiin omaa parasta tulosta. Erityisen hienon voitosta teki se, että pronssista käytiin kaksintaistelu ruotsalaisia vastaan. Henna ampui pystystä ja minä polvelta. Se oli kyllä hyvä ja hieno kokemus.

Osijekissa, Kroatiassa ammuttiin kesäkuun lopulla myös luotilajien toinen maailman cup. Olympiapaikkoja ei kuitenkaan enää ollut jaossa, joten Aleksin oli vaikea saada parasta latausta kisaan aikaiseksi.

– Tekeminen oli sellaista keskinkertaista. Ei kisoista mikään huono maku jäänyt mutta ei se ollut mitään erityistäkään.

Suomen ennätyksen siivin kesälomalle

Heinäkuun ekana viikonloppuna olivat Salon kisat. Päivä ja ammunta sujuivat todella hyvin ja Aleksi ampui uuden suomen ennätyksen asentokisassa 50 metrin kiväärissä 3 x 40 laukauksen finaalissa! Siitä olikin hyvä siirtyä kesälomalle. 

– Kesälomalla tein kaikkea muuta kuin ampumista. Tää oli nyt toinen kesä, kun heinäkuussa on ollut taukoa. Ehdin mökkeillä Haminassa ja viettää kiva kesälomaa. Nyt pystyi oikeasti nauttimaan Suomen kesästä, oli kyllä mukavaa, Aleksi muisteli hymyillen.

Syksyn kisat pakettiin ja ilmakivääriä treenaamaan

Elokuussa vuorossa oli pienoiskiväärin sm-kisat, josta Aleksi voitti kaksi pronssia ja Haminan ampumaseura voitti kaksi joukkuekultaa.

– Makuu oli hyvä ja olin tyytyväinen henkilökohtaiseen pronssiin. Makuukilpailuja ei ole nykyään montaa, koska se on pudonnut pois olympialaisista. 

– Asento kilpailussa ammuin perus kilpailussa tulokseksi 1176 ja voitin sen yli 10 pisteellä, vaikka oli kova tuuli ja huono keli. Oon ollu koko kauden kovassa kunnossa, joten tämä oli mun näytön paikka. Finaalissa jäin kolmanneksi, kun en saanut ihan parasta itsestäni irti enkä samaa latausta finaaliin. Ihan tyytyväinen olin kuitenkin viikonloppuun kokonaisuutena.

Aleksi Leppä ase kädessä tulos taulun alapuolella.
Arhus Tanska: Aleksi 3×40 kilpailun jälkeen. Kuva Antti Puhakka.

Syyskuun puolessa välissä järjestettiin Tanskan Aarhusissa Lapua Eurooppa cupin osakilpailu. Aleksi oli tyytyväinen tuloksiinsa vakiokiväärissä ja, makuussa. Vapaakiväärin kolmi asentokilpailu meni todella hyvin.  Ammunta ja tekeminen oli todella hyvää ja Aleksi sai tulokseksi 1180, jolla sijoittui toiseksi. Siitä oli hyvä jatkaa, kun seuraavana viikonloppuna oli edessä 300 metrin SM-kisat. 

– SM-kisoissa oli tosi hyvää suorittamista. Lauantain makuussa sijoituin toiseksi  ja vakiokivääri sujui suomen ennätystä sivuten. Sunnuntaina voitin asento kilpailun, jossa keli oli selvästi haastavampi.

Aleksi myös kruunattiin jo kolmannen kerran 300 metrin  kunkuksi. Kunkkuun lasketaan yhteen kaikki kolme 300m:n lajia eli makuu, vakiokivääri ja vapaakivääri. Haminan ampumaseuran saldoksi henkilökohtaisten suoritusten lisäksi oli kolme joukkuekultaa, joista yksi oli samalla uusi suomen ennätys tulos.

Aleksi 300m kunkku-pokaali ja sm-mitalit kaulassa. Kuva Henna Viljanen.

Seuraavan kiikarissa siintää kesän viimeiset ruutiaseiden kisat eli 300 m Lapua European Cupin finaali. Se ammutaan Sveitsin Winterthurissa 23.-26.9.2021. Sen jälkeen alkaakin valmistautuminen talvikauteen. Aleksin kohdalla se tarkoittaa ilmakiväärin treenaamista. 

– Marraskuun alussa on jo SM-kisat ilma-aseilla. Yleensä on ollut syys-lokakuun taitteessa ylimenokausi ja tauko mutta nyt joutuu vaihtamaan lähes suoraan ilmakivääriin, Aleksi totesi syksyn tulevista kisoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.