Ruotuväki: Pohjoismaiden parhaat ampujat ottavat mittaa toisistaan Tyrrissä

Ruotuväki: Pohjoismaiden parhaat ampujat ottavat mittaa toisistaan Tyrrissä

Jesse LiitolaKuvassa pistooli ampuja

Kymmenen metrin pistoolifinaalissa ennakkosuosikkina oli siinä usein menestynyt Norja.

Pohjoismaiden parhaat ampujat ottavat mittaa toisistaan Tyrrissä

Karl Koli  8.8.2022 9.36

Tänä vuonna Suomessa järjestettävät Pohjoismaiden ampumamestaruuskilpailut kokoavat pohjolan maat Utin jääkärirykmentin ampumaradalle. Viisipäiväiset kilpailut koostuvat sekä pistooli että kivääriammunnoista.

Suomen Ampumaurheiluliiton järjestämät Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestettiin viime viikolla Utissa, Tyrrin ampumakeskuksessa. Kisoissa oli mukana kaikkien Pohjoismaiden lisäksi myös Iso-Britannia sekä Viro. 

Tämän vuoden kisoissa oli poikkeuksellisesti mukana myös toista kertaa Färsaaret, joka osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa vuonna 2018. 

Kisojen historia on pitkä ja ulottuu aina vuoteen 1921 asti. Nykyään kisoja järjestetään kahden vuoden välein aina eri maassa ja seuraavat kisat on määrä järjestää Tanskassa vuonna 2024. 

Kisat järjestetään Utin jääkärirykmentin omistamalla ampumaradalla, jota vielä viikko sitten käytettiin koronaeristyksessä oleville. Kilpailunjohtaja Marko Leppä kehuu yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa hyväksi. 

– Puolustusvoimien kanssa tehdään hyvää ja sujuvaa yhteistyötä. On hienoa että meillä on mahdollisuus päästä hyödyntämään näitä tiloja, Leppä toteaa. 

Kilpailijat pääsivät näyttämään taitonsa useassa koitoksessa

Kilpailu koostuu useasta eri osa-alueesta. Mukana on esimerkiksi pistooli- sekä kivääriammunta eri etäisyyksistä. Erikoisuutena Pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa on perinteisesti ollut haulikkolaji Nordic Trap, joka jouduttiin tänä vuonna perumaan vähäisen osallistujamäärän takia. Nordic Trap on hyvin samankaltainen perinteisen olympiatrapin kanssa, mutta sitä on helpotettu hieman. 

Kilpailun osallistuu ihmisiä kaikista ikäluokista. Alle 20-vuotiaille nuorille ja aikuisille onkin kilpailussa omat sarjansa. 

– Kilpailuun osallistuvien ikähaarukka vaihtelee hyvin paljon. Mukana on paljon nuorta väkeä, mutta myös varttuneempaakin väkeä löytyy, Leppä kertoo. 

Kisojen vakiomenestyjänä pidetään Norjaa, joka on myös tämän vuotisten kisojen ennakkosuosikki. Voittajille on luvassa Pohjoismaiden mestarin titteli. 

Osallistuminen mahdollista myös intistä käsin

Tyrrin kisoihin osallistui myös heinäkuussa Rannikkoprikaatissa palveluksensa aloittanut alokas Lasse Kurkela. Kurkela on harrastanut ammuntaa jo pitkään. 

– Ammuntaa olen harrastanut jo yli kymmenen vuotta ja kisoissa olen ollut mukana vuodesta 2014 saakka. Aloitin harrastuksen, sillä isäni oli innokas ammunnan harrastaja, joten olen ollut pienestä pitäen mukana, Kurkela toteaa. 

Kurkela kertoo ammuntojen sujuneen intissä odotetulla tavalla ja kehuu joukko-osaston suhtautumista harjoitusvapaisiin. 

– Ammunnat intissä ovat nyt sujuneet todella hyvin. Alokaskauden ensimmäisistä ammunnoista sain lähes täydet pisteet. Ammunnat ovat hieman erilaisia verrattuna kisoihin. Komentoja on todella paljon enemmän ja kaikki tehdään aina käskystä. 

– Sain mahdollisuuden päästä tänne urheilulomalle intistä. Joukko-osaston päässä on suhtauduttu näihin kisoihin todella hyvin ja ymmärtäväisesti, Kurkela kehuu. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *