Kisakallio: Kumppaniuutinen – Aleksi Leppä ampui rikki Suomen ennätyksen Kisakalliossa

Kisakallio: Kumppaniuutinen – Aleksi Leppä ampui rikki Suomen ennätyksen Kisakalliossa

Julkaistu 24.02.2023

Kumppaniuutinen – Aleksi Leppä ampui rikki Suomen ennätyksen Kisakalliossa

Kisakalliossa koettiin upeita onnistumisien hetkiä tammikuussa järjestetyissä Leppä GP -ammuntakilpailuissa, kun Aleksi Leppä ampui uuden Suomen ennätyksen 10m ilmakiväärin 60ls kisassa lukemilla 630.7.

– Syksyn MM-kilpailun jälkeen on päässyt harjoittelemaan tiiviisti, ja koko syksy kulki treeneissä hyvin, mistä johtuen kunto oli kova. Tavoitteeni Leppä GP:ssä oli ampua uusi Suomen ennätys, ja uskoin koko ajan, että se on mahdollista siellä. Sain syksyllä käyttööni myös uuden, paremman mallisen ampumapuvun, mikä varmasti auttoi myös, Aleksi kertoo.

Aleksin päälajit löytyvät kivääriammunnasta. Hän panostaa eniten 10m ilmakivääriin sekä 50m kiväärin 3×20 ls asentotoihin. Nämä lajit ovat myös tämänhetkiset olympialajit, ja harjoittelu sekä valmistautuminen pyörii vahvasti niiden ympärillä. Tavoitteena Aleksilla on tämän vuoden aikana lunastaa paikka Pariisin 2024 olympialaisiin. Paikkoja Olympialaisiin on jaossa vain muutama, ja ensimmäinen mahdollisuus lunastaa paikka on maaliskuun EM-kilpailuissa Tallinnassa. Toinen mahdollisuus olympiapaikan lunastukseen on kesällä Euroopan kisoissa.

Urheilijan arki on hektistä ja vaihtelevaa, sillä Aleksi ei usein ehdi olla viikkoakaan samassa paikassa. Kisamatkat ja harjoitusleirit ulkomailla vievät ison osan urheilijan ajasta, usein yli kolmasosan vuodesta – lukuun ottamatta tietenkin viime vuosien poikkeusoloja. Lisäksi hän työskentelee liikunta-aliupseerina Puolustusvoimien Urheilukoulussa Santahaminassa sekä osallistuu valmentamiseen.

Harjoittelun Aleksi jaksottaa karkeasti kesään ja talveen – lokakuusta toukokuuhun hän on paljon Turussa, ja kesäkautena Helsingissä. Turun Kupittaalla hän pääsee talvisin eri yhteisöjen kautta harjoittelemaan päivittäin kisaoloissa, ja varsinkin 50m radalla, se on suuri etu, sillä monessa paikkaa kyseistä lajia ei pääse ampumaan sisällä lainkaan.

Kesäkausi Aleksilla menee Helsingissä asuen, ja harjoittelut järjestyvät esimerkiksi Kisakalliossa ja Inkoossa.

– Kisakallion Susi Training Centerissä on todella hyvät taululaitteet, oikeastaan maailman parhaat laitteet. Halli itsessään on toimiva, siellä on riittävästi happea ja valaistus on erinomainen, eli siellä pystyy ampumaan hyviä tuloksia. Paras puoli Kisakalliossa on se, että kaiken pystyy tehdä samassa paikassa – siellä pystyy harjoitella ampumista, treenata kuntosalilla sekä kävellä ruokalaan syömään laadukasta ravintoa. Kisakalliossa ei tarvitse matkustella pitkiä matkoja eri paikkojen välillä, ja se antaa mahdollisuuksia ihan toisella tapaa, Aleksi luettelee.

Aleksi kertoo ampumisen harrastuksena olevan todella mentaalinen laji. Siinä korostuu mielenhallintataidot – täytyy osata keskittyä sekä hallita omat ajatukset jännittyneisyydestäkin huolimatta. Usein menestyminen lajissa on nimenomaan edellä mainituista ominaisuuksista kiinni. Myös rauhallisuus on valttia, ja vaikka Aleksi ei kuvailisi itseään rauhallisimmaksi kaveriksi, viivalla pitää kuitenkin olla rauhallinen ja luottavainen, sekä tehdä laukaus niin hyvin kuin mahdollista. Kestävyys on kolmas tärkeä ominaisuus, joka auttaa pärjäämään ammunnassa. Lajissa on ominaista, että ollaan paikallaan pitkiä aikoja, ja olosuhteet ovat välillä haastavia muun muassa kuumuuden takia. Täytyy olla hyvä fyysinen kunto, jotta jaksaa ylipäätään seisoa ampumapuku päällä kuumuudessa. Asennotkaan eivät aina ole mukavimmat mahdolliset, esimerkiksi polviasennossa istutaan oman jalan päällä, eikä se ole mukavinta, mutta siinä täytyy pystyä olemaan.

Aleksilla on antaa muutama vinkki kaikille ampumaharrastuksesta kiinnostuneille. – Tosi monella kaupungilla on nuorisotoimintaa ja ampumaseuroja löytyy melkein jokaisesta Suomen kaupungista. Helpoin tie on ottaa yhteyttä lähimpään ampumaseuraan, ja kysyä olisiko siellä mahdollisuutta päästä ampumaan. Myös Ampumaurheiluliitto voi tarvittaessa auttaa etsimään sopivaa paikkaa, jossa lajia voi päästä kokeilemaan.

Kisakallion urheiluopisto toivottaa Aleksille onnea ja menestystä tämän vuoden kilpailuihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *