”Tukiampuja” otti pronssia? Tehdäänköhan Suomessa asioita oikein?

”Tukiampuja” otti pronssia? Tehdäänköhan Suomessa asioita oikein?

Intia kisojen ykkönen

Jos jollekin vielä tuli yllätyksenä, että Intia oli päättyneen Kairon maailmancupin ykkösmitalirohmu seitsemällä mitalillaan, josta 4 kirkkainta ja kolme pronssia, ei ole tietoinen missä ampumaurheilussa tänäpäivänä mennään. Yksi syy mitaleiden määrään, joita oli yli tuplasti kakkoseen nähden, oli se ettei kiinalaiset, jotka ovat vieläkin parempia, olleet paikalla.

Kuten Leppa.fi kirjoitti tulevaisuudesta tai sen olemattomuuudesta Suomessa 27.10. alla olevassa artikkelissaan,

osoitti yksi ampuja sen, miksi me olemme käytännössä täysin ulkona. Hän on Intian Tilottama Sen.

Kuka sitten on Sen ja mitä pahaa hän on tehnyt?

Tilottama Sen on kotoisin Etelä-Intiasta Bangaloresta. Hän on 14- vuotias. Jos hän olisi suomalaisen, niin hän alkaisi suunnittelemaan pikkuhiljaa tukiammunnasta siirtymistä pystyammuntaan, mutta koska hän on Intiasta, hän ampui Kairossa 10m ilmakiväärin naisten sarjassa peruskisassa kakkoseksi tulokselle 632.7. Hän oli lopulta kolmas, sillä hän jäi kultaottelusta 0,1 pistettä.

Kaikki alkoi Lontoosta

Ampumaurheilusta on tullut Intiassa buumilaji, koska Intian ensimmäiset henkilökohtaiset mitalit maahan toivat ampumaurheilijat Lontoon olympialaisista. Vijay Kumar 25m olympiapistoolin hopeallaan ja Gagan Narang ampumalla pronssia 10m kiväärillä. Kovat paineet näkyivät jo Tokion 2021 olympialisissa, jossa Intia kantoi monen lajin suosikin asemaa. Menestystä ei tullut ja valmentajat menivät vaihtoon, muta vauhti kiihtyy.

Palataan Tilottama Seniin, joka on harrastanut myös karatea ja lentopalloa sekä tykkää lukea Pogo-sarjakuvia. Kaksi vuotta sitten Sen aloitti ammunnan, koska aiempia harrastuksia ei koronan takia päässyt harrastamaan. Suomessa olisi silloin päässyt myös ampumaan, mutta siihen ei kannustettu. ”Etsin jotain toimintaa sen sijaan, että olisin istunut kotona lukituksen aikana”, hän muistelee. ”Isäni ehdotti, että kokeilisin ampumista, koska lähellä oli rata. Näin pääsin lajin pariin.”

Tilottama Sen 10m kiväärin finaalissa kairossa.

-Hän oli fyysisesti vahva ja kun veimme hänet ampumaradalle, hän oli iloinen, että hänellä oli harjoitettavaa koko päiväksi”, ylpeä isä Sujit Sen kertoi The Indian Expressille.

Sen jatkoa harjoitteluaan Elite Shooting Academyssa ja edistyi nopeasti. Tilottama ampuu joka päivä seitsemän tuntia ja tavoittelee paikkaa Pariisin olympialaisiin. Koska ampumaurheilu on kallis harrastus Intiassa, on isä pyytänyt tukea liitolta taulodellista tukea.

Tilottama sen: Kuva: N. Vijaykumar / Today’s Paper

Mitä jos Tilottama olisi suomalainen?

Hänestä ei olis koskaan tullut Kairon sankaria. Hänen ei olisi annettu ampua koronan aikana ja jos olisi, ei siihen ainakaan olis kannustettu. Ja jos hän kuitenkin olis ampunut, niinvhän olisi ampunut 1-2 kertaa viikkossa tunnin kerrallaan, joko istumatuelta tai hujottaisi rimpulatukeen nojaten. Saattaisi olla jo kerran pari kokeillut ihan ilman tukeakin. Seuran mestari hän varmaan olisi, jopa hippuvoittaja. Hän ei yksinkertaisesti voisi Suomessa ampua seitsemää tuntia päivässä, vaikka niin haluaisikin. Olisi kiva tietää, onko Tilottama käynyt koulua Intiassa, mutta varmaa on se, että hänen ei ainakaan enää tarvitse. Riittää että hän ampuu ja jos hän tekee sen hyvin, ei Sujit Senin kauaa tarvitse avustuksia kysellä. Hän kilpailee mm. suomalaisia, ruotsalaisia ja tanskalaisia vastaan, maissa jossa opiskellaan, tehdään toista uraa työssä ja osataan ampua ja jossa tiedetään miten huipulle mennään.

Pitäisikö joitain kiinnostaa asia niin paljon, että haluttaisiin miettiä, teemmekö asioita täällä oikein ja kunnolla? Onko huomattu, että yhä nuoremmat ovat maailmalla jo huipulla ja Aleksin ikäiset näyttelevät veteraanien osaa.

Lähteet:

ISSF, Today’s Paper, indianexpress.com, The Hindu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *