Kymen Sanomat: Haminalainen Aleksi Leppä tähtää olympiapaikkaan – ”Olympiakisoihin pääsy on selkeä tavoite ja jopa realismia, eikä pelkästään haave”

Kymen Sanomat: Haminalainen Aleksi Leppä tähtää olympiapaikkaan – ”Olympiakisoihin pääsy on selkeä tavoite ja jopa realismia, eikä pelkästään haave”

Haminalainen Aleksi Leppä tähtää olympiapaikkaan – ”Olympiakisoihin pääsy on selkeä tavoite ja jopa realismia, eikä pelkästään haave”

Aleksi Leppä hakee uransa ensimmäistä olympiapaikkaa. Hän tiedostaa tavoitteensa haasteellisuuden. RAIMO EEROLA

Haminalaisampujan Aleksi Lepän kuluva kilpailukausi pitää sisällään muun muassa MM-kisat ja Euroopan kisat, johon on valittu maanosan terävin kärki. Olympiapaikan ampuminen on mahdollista, mutta se vaatisi nappisuorituksen lisäksi hieman onnea.

Kimmo Muttilainen

Tänään 17:30

Kimmo Muttilainen

Urallaan lukuisia MM- ja muita arvokisamitaleja kahminut Aleksi Leppä, 29, janoaa yhä menestystä kansainvälisistä arvokilpailuista ja uran ensimmäistä olympiapaikkaa. Kuluvan kauden kilpailut ovat antaneet viitteitä siitä, että menestystä olisi odotettavissa myös loppukesällä järjestettävistä isoista kisoista. Leppä on osallistunut tällä kaudella 18:aan eri kilpailuun, joista hän on voittanut kolmanneksen.

– Enpä ole asiaa noin ajatellutkaan. Alkukausi on ollut kuitenkin hieman ailahtelevainen, sillä ulkona käydyissä kilpailussa tuuliolosuhteet ovat vaikuttaneet tuloksiin. En ole vielä tänä vuonna aloittanut kunnolla harjoittelua ulkona, Leppä sanoo.

Lepän hyvästä tuloskunnosta kertoo kuitenkin se, että hän ampui Suomen ennätyksen Ruotsin Eskilstunassa käydyssä 50 metrin kiväärikilpailussa.

– Se kilpailu käytiin sisällä staattisissa olosuhteissa. Nyt alkaa olla Suomessakin sääolot kohdillaan ja pääsen treenaamaan ulkona. Sisällä käydyt kilpailut ovat kuitenkin näyttäneet sen, että taitotaso on kunnossa, Leppä analysoi.

Viime vuoden EM-kisojen 50 metrin 3×20 laukauksen pienoiskiväärikilpailusta jäi Lepälle hieman hampaankoloon. Haminalaisampuja hylättiin laittoman hihnan takia. Tapausta pidettiin laajasti oikeusmurhana, sillä Leppä oli saanut kilpailla samaisella hihnalla viiden vuoden ajan.

– Näin jälkikäteen ajateltuna ei EM-kisojen tapaus antanut parasta mahdollista valmistautumista MM-kisoihin. Silloin eli ikään kuin kuplassa ja oli vain mentävä eteenpäin hylkäyksestä huolimatta. Oli lopulta pienestä kiinni, että sain ylipäätänsä pienoiskivääripaikan tämän vuoden Euroopan kisoihin, sillä hylkääminen EM-kisoissa ei antanut minulle yhtään pistettä. Jälkikäteen useat arvostetut kansainväliset tuomarit ovat olleet pahoillaan tuosta episodista. Turha sitä oli kuitenkin jäädä liiaksi murehtimaan, Leppä kertoo.

Leppä sanoo sittemmin muokanneensa hihnan sääntöjen mukaiseksi, eikä siihen ole enää yksikään tuomari puuttunut.

Aleksi Leppä hakee tänä vuonna menestystä niin Euroopan kisoista kuin MM-kisoista. RISTO AARREKIVI

Edessä kaksi kovaa kilpailua

Seuraava isompi koitos ovat juhannusviikolla käynnistyvät Euroopan kisat, jotka kokoavat ampumaurheilun eurooppalaiset huiput Puolan Wroclawaan.

– Ampumapaikka on tuttu EM-kisoista. Siellä on hyvät radat ja kelienkin pitäisi olla kunnossa. Pääsen osallistumaan kolmeen päälajiini, joista yksi on parikilpailu. Pääpaino on onnistua siellä niin hyvin, että olympiapaikka olisi mahdollista saavuttaa. Käytännössä se tarkoittaa kilpailun voittamista tai vähintäänkin mitaleille sijoittumista, Leppä sanoo.

Kuluva kilpailukausi pitää sisällään myös elokuun 15. päivä starttaavat MM-kisat, jotka järjestetään Bakussa, Azerbaidzhanissa. Urallaan kaksi MM-kultaa ampunut Leppä lähtee jälleen hakemaan menestystä. Viime vuoden MM-kisoista saldona on kaksi hopeaa, jotka olisi nyt kiva kirkastaa.

– MM-kisoissa ammutaan 300 metrin kilpailuja, joista minulta löytyy aiempaa menestystä. Toki on kiva lähteä sinne hakemaan tulosta, mutta nämä lajit eivät ole olympialajeja, Leppä toteaa.

Euroopan kisojen tapaan MM-kisat järjestetään Lepälle tutussa miljöössä. Vuoden 2017 EM-kisat käytiin samaisella ampumaradalla.

– Bakun iso rata on hyvin tuulinen, ja menestykseen vaikuttaa hieman myös tuuri. Jos sattuu saamaan paikan reunoilta, sivuvallit auttavat hieman tuulen kanssa. Ampumiseen pitää laittaa ennakkoa ja toivoa tuulen saattavan laukauksen haluttuun kohtaan, Leppä sanailee.

Viime vuonna Aleksi Leppä nappasi MM-hopeaa miesten 300 metrin kiväärin 3×20 ls -kilpailussa. SEBASIAN LÅNGSTRÖM

Tavoitteena olympialaiset

Leppä tiedostaa, että ampumaurheilussa olympiapaikan saavuttaminen on vaikeampaa kuin arvokisoissa onnistuminen. Seuraavat kesäolympialaiset ovat ohjelmassa jo ensi vuonna Pariisissa.

– Olympiakisoihin pääsy on selkeä tavoite ja jopa realismia, eikä pelkästään haave. Edellisellä kerralla Tokion olympiakisapaikan ratkaisseessa maailmancupin finaalikisassa olin neljäs, kun kolmanneksi sijoittunut pääsi kisoihin. Tiedän erään maailmanennätyksiäkin ampuneen, joka ei kuitenkaan vielä ole lunastanut olympiapaikkaa itselleen, Leppä kertoo.

Leppä on saanut mukavasti tunnustusta onnistumisistaan. Hänet valittiin viime vuoden saavutustensa ansiosta vuoden urheilijaksi niin Haminassa kuin Kymenlaaksossakin.

– Onhan se hienoa saada paikallista tunnustusta. Tiedän, että Hamina panostaa vuosittain urheilijoidensa palkitsemistilaisuuksiin. Tuntuu miellyttävältä, kun valittiin koko maakunnan parhaaksi, sillä Kymenlaaksosta löytyy paljon hyviä urheilijoita, Leppä kiittelee.

Aleksi Lepän hyvät otteet on huomioitu. Hänet valittiin vuoden 2022 parhaana haminalais- ja myös kymenlaaksolaisurheilijana. RAIMO EEROLA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *