IL: Suomi haastoi venäläispomon – Sitten tuli kirje: ”Miten näinkin alas voidaan vajota”

IL: Suomi haastoi venäläispomon – Sitten tuli kirje: ”Miten näinkin alas voidaan vajota”

Suomi haastoi venäläispomon – Sitten tuli kirje: ”Miten näinkin alas voidaan vajota”

Suomen ampumaurheiluliitto on laittanut kovan kovaa vasten.

Ampumaurheilussa kuohuu. Kuvituskuva. ZUMAWIRE / MVPHOTOS

Tekijän kuva

Otto Leinonen

Tänään klo 7:35

– En mene yksityiskohtiin, mutta olen itsekin todennut asioita, joista Suomessa pääsisi välittömästi syytteeseen – erilaisissa väärissä toimintamalleissa.

Näin toteaa Suomen ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Vesa Nissinen, jonka johdolla Suomi on tehnyt aloitteen Euroopan ampumaurheiluliiton (ESC) pomon Alexander Ratnerin luottamusäänestyksestä. Sen takana on yli puolet Euroopan liiton jäsenmaista.

Nissisen mukaan Suomi ja useimmat Euroopan maat ovat linjanneet, etteivät ne urheile eivätkä toimi venäläisten kanssa niin kauan kuin Ukrainan sota on käynnissä.

– Ampumaurheiluliitto on ollut tästä hyvin jyrkkänä ja olimme ensimmäinen lajiliitto, joka tuomitsi Ukrainan sodan ja ilmoitti välittömästi, ettemme kilpaile samoissa kilpailuissa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kanssa, Nissinen kertoo.

Ratner on syntyjään venäläinen, mutta hänellä on Venäjän passin lisäksi Saksan kansalaisuus.

Nissisen mukaan Venäjä ehdotti Ratneriä ESC:n johtoon.

– Hän on selvästi venäläinen ihminen, joka johtaa eurooppalaista liittoa. Hän on tehnyt joitakin virheitä, jotka ovat herättäneet monissa eurooppalaisissa maissa epäluottamusta.

Nissisen mainitsemista virheistä erityisesti kolme on ollut raskauttavia.

Virheet

Vesa Nissinen toimii Suomen ampumaurheiluliiton puheenjohtajana. Hän on myös eversti sekä entinen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja. AATU HEIKKONEN

Kansainvälinen ampumaurheiluliitto ISSF järjesti viime vuoden marraskuussa puheenjohtajavaalit, jotka voitti italialainen Luciano Rossi.

Ratner toimi tuolloin ISSF:n pääsihteerinä ja tuki julkisesti puheenjohtajakisassa venäläistä oligarkkia Vladimir Lisiniä.

Lisin on yksi Venäjän rikkaimmista henkilöistä ja hänen epäillään tuottaneen terästä Venäjän sotakalustoa varten.

– Kun valmistauduttiin puheenjohtajavaaliin, Ratner pukkasi pääsihteerinä kirjeen, jossa hän ylisti omaa ehdokastaan, eli Lisiniä, ja mollasi todella ala-arvoisesti tätä toista kandidaattia (Rossi).

Ratnerin toiminta oli vastoin hyvää hallintotapaa.

– Eihän palkallisena toimihenkilönä voi valita puolia. Silloin pitää olla neutraali toimija, Nissinen sanoo.

Kun puheenjohtaja oli selvillä, lähti saksalais-venäläinen Ratner kävelemään suuttuneena pois, mutta palasi viiden minuutin jälkeen kättelemään Rossia.

Ratner erosi pääsihteerin tehtävästään heti vaalien jälkeen, mutta jätti vielä yhden tärkeän tehtävän tekemättä. Hänen seuraajansa oli Willi Grill.

– Hän ei tehnyt tietenkään normaalia tehtävien luovutusta pääsihteerin roolin osalta. Pääsihteeri on palkallinen henkilö ja hänen pitää luovuttaa tehtävänsä asiallisesti seuraajalleen. Ratner haistatti pitkät tälle prosessille ja lähti kävelemään. Tämä on yksi synti lisää hänen säkissään, Nissinen kertoo.

– Hän lähti Lisinin mukana yksityiskoneella varmaan jonnekin idän suuntaan.

Nissisen mukaan Ratnerin johtamistapa on ollut diktaattorimainen, eikä tämä ole kysellyt jäsenmaiden tai hallituksensa ajatuksia.

– Niin kauan kuin venäläisiä on ollut ampumaliittojen johdossa, he tekevät päätöksiä yksivaltaisesti. Näin ovat toimineet niin Lisin kuin Ratner. He eivät noudata demokraattisia periaatteita vaan vetelevät hihasta kaikennäköisiä hommia. Niillä ei viedä urheilua eteenpäin.

Muun muassa Euroopan kisoissa ammuttiin erilaisilla säännöillä kuin joita ISSF itse on edellyttänyt.

– Myös tästä tuli sanomista.

Eriskummallinen kaksikko

Vladimir Lisin on yksi Venäjän rikkaimmista henkilöistä. EPA / AOP

Lisin ja Ratner ovat toimineet hyvin avoimesti.

He tukevat toisiaan, eikä heillä ole ollut Nissisen mukaan taipumusta piilotella mitään toimiaan.

Lisiniä ei ole hävityn puheenjohtajakisan jälkeen juurikaan näkynyt, mutta hän tukee jatkuvasti Ratneria kulisseissa.

– Hän rahoittaa Euroopan liiton toimintaa yksityisellä rahalla, mikä on hankala kysymys ampumaurheilussa, missä ei ole hirveästi rahaa. Johtaminen ja vallankäyttö ei saa perustua siihen, että ostaa aseman julkisella tai yksityisellä rahalla. Se on mielestäni erityisen väärin, Nissinen kertoo.

Ratner on lähtenyt vastaiskuun Suomen aloitetta vastaan.

Ratnerin asianajajatoimisto lähetti Suomeen, Tanskaan ja Italiaan kirjeen, jossa hän uhkasi lakitoimilla.

Suomessa uhkaus ei toimi.

– Kun ihmiset vaativat demokraattisia oikeuksia ja sen seurauksena tulee uhkaus siitä, että haastetaan oikeuteen, niin meitä ampumaurheiluliitossa lähinnä hämmästyttää, miten näinkin alas voidaan vajota. Kun tutustuimme aloitteeseen, totesimme sen olevan heikko lain näkökulmasta.

– Emme siitä paljoa korviamme loksauttaneet.

Lisätoimiin

Lisin on hyvää pataa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. EPA / AOP

Aiemmin tällä viikolla tuli vielä yksi käänne lisää.

ESC pitää yleiskokouksen 21. lokakuuta Bakussa, missä Suomen aloitteen mukaan olisi hyvä pitää luottamusäänestys Ratneristä.

Kokouksen esityslistalla ei kuitenkaan ole mitään mainintaa äänestyksestä. Esityslistan kymmenennessä kohdassa lukee vain: ”keskustellaan johtamisjutuista”.

– Kansainvälinen liittohan on maiden muodostama järjestö ja jos puolet maista vaatii agendalle jotain asiaa, eikä se sinne ilmesty, niin sehän vasta kummallista onkin, Nissinen toteaa ja jatkaa:

– Ratner ei kunnioita minkäänlaisia pelisääntöjä, mutta sehän on venäläisille tyypillistä. He eivät paljoa nakkaa meidän demokraattisista säännöistä, vaan tekevät mitä haluavat.

Asiaa ei kuitenkaan jätetä tähän.

Suomi ja muut maat hakevat luottamusäänestyksen saamista esityslistalle toisenlaisella keinolla.

– Päätimme, että viemme asian kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen eli Casiin niin nopeasti kuin mahdollista. Pyydämme heitä selvittämään, onko johto toiminut hyvien toimintamallien mukaisesti, kun ei olla saatu enemmistön vaatimaa asiaa agendalle.

Suomen näkökulmasta luottamus Ratneriin on mennyt.

– Uskomme demokraattiseen päätöksentekoon ja järjestötoimintaan siinä mielessä, että kyse on luottamustehtävästä, niin se elin, joka on äänestänyt luottamuksen puolesta, voi äänestää sen myös pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *