Puolustusvoimat suunnittelee täystuhoa ampumaurheiluun

Puolustusvoimat suunnittelee täystuhoa ampumaurheiluun

Puolustusvoimat jatkaa ammunnan olemassolon heikennyksiä. Jo aiemmin keväällä puolustusvoimat ensin supisti huippu-urheilijoille suunnattavaa tukeaan ( Leppa.fi uutinen 9.4. 2020: https://www.leppa.fi/2020/04/09/puolutusvoimat-supistaa-rajusti-tukeaan-urheilulle/ ), sitten puolustusvoimat lopetti osan sotilas-SM-lajiesta ( Leppa.fi uutinen 19.4. https://www.leppa.fi/2020/04/19/puolustusvoimat-jatkaa-supistuksiaan-ampumatoimintaan/ ja vielä paikkasi ensimmäistä päätöstään (Leppa.fi uutinen 23.4.2020: https://www.leppa.fi/2020/04/23/puolustusvoimat-muutti-aiempaa-paatostaan/ .

Olisi luullut, että tässä on jo riittävästi kuritettu yhtä Suomen menestyneintä olympia- ja sotilasurheiluperhettä, mutta mitä vielä. Nyt pääesikunta on aloittanut selvityksen tärkeimpien sotilaslajien poistamisesta kokonaan Sotilas-SM-ohjelmistosta. Tämä tietää rankkoja aikoja koko sotilasammunnalle Suomessa.

Leppa.fi on saanut käsiinsä pääesikunnan suunnitelman, mikä on lähetetty puolustusvoimien joukko-osastoille lausuntopyynnölle sekä tiedoksi Olympiakomitealle sekä joillekin järjestöille, mm Suomen Ampumaurheiluliitolle.

Pääesikunta suunnittelee mm seuravaa:

  • Varusmiesten 300m kivääriammunta (20ls) poistuu ohjelmistosta ja sen tilalle suunnitellaan jonkinlaista tarkuuskivääriammuntaa, jonka etäisyydestä ei ole tietoa.
  • 300m molemmat kiväärilajit vakiokivääri ja kiväärin pika-ammunta poistuvat ohjelmistosta kokonaan ja tilalle suunnitellaan tarkkuuskivääriammunta
  • 25m molemmat pistoolilajit isopistooli ja pistoolin pika-ammunta poistuvat ohjelmistosta kokonaan ja tilalle suunnitellaan palveluspistooli ( 9mm) ammunta.

Puolustusvoimat on merkittävällä tavalla ollut tukemassa suomalaista ampumaurheilua. Ilman puolustusvoimien kivääri- ja pistoolivalmennustoimintaa olisi useimman urheilijan kansainvälinen menestys jäänyt saavuttamatta. Puolustusvoimien kilpailutoiminta, joka oli vielä 1990 -luvulla erittäin laajaa, kannusti varusmiehiä ja henkilökuntaa kilpaurheilun maailmaan. Tällöin kilvoiteltiin joukko-osastojen, sotilasläänien ja myöhemmin maanpuolustusalueiden, meri- ja ilmavoimien ja ammattiliittojen mestaruuskilpailuissa huipentuen puolustusvoimien mestaruuskilpailuihin. Kilpailutoiminta koettiin tärkeäksi sotilas- ja urheilumaailmaa yhdistäväksi tekijäksi. Tämä toiminta tuki puolustusvoimien kansainvälistä toimintaa. Suomi on ollut huippumaa kansainvälisen sotilasurheiluliiton (CISM) ampumakilpailuissa.

-Uskallan arvioida, että ilman suomalaista sotilasurheililua ja sen valmennusryhmiä, ei Henri Häkkinen olisi saavuttanut olympiapronssia, eikä Aleksi Leppä olisi kaksinkertainen maailmanmestari eikä Kai Jahnsson olympafinalisti monesta muusta puhumattakaan, sanoo itsekin 1999-2006 puolustusvoimien pistoolin edustusvalemnnusryhmässä ampunut ja sitä valmentanut Marko.

Ampumaurheilua, vaikka se lähin sotilaslaji onkin, on kuritettu jo pitkään. Mikäli tämä järjetön suunnitelma hyväksytään, tulee se pienellä viiveellä heikentämään 25m ja 300m menestystä kotimaassa ja kansainvälisellä kentällä. Pidemmällä viiveellä luo tämä suunnitelma hyvän mahdollisuuden poistaa kartalta näiden lajien valmennustoiminta ja sitä kautta käytännössä lakkauttaa esim koko 300m kotimainen kilpailutoiminta, johon heijastus säteilee. Lisäksi se tulee horjuttamamaan CISM:n ampumaurheilutoimintaa, joka nyt jo kamppailee olemassaolostaan.

”Huippu-urheilija on huippusotilas” matra joutaa hautaan. Moni ampumaurheilija on hakeutunut sotilasuralle ja luonut merkittän uran puolustusvoimissa kilpauran jälkeen. Jatkossa näiden intressit suuntautuvat muualle.

Toivottavasti joukko-osastoissa on vielä sen verran kilpaurheiluhenkeä ja järkeä enemmän kuin näiden asioiden valmistelijoissa, että näinkin järjetön ja ampumaurheiluvastainen esitys kuopattaisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *