Avoin kirje Mikko Taussille

Avoin kirje Mikko Taussille

Hyvä Mikko!

Olen tuntenut Sinut yli 20 vuotta. Olet olut esimieheni, ystäväni, jury-kollegani ja nykyään myös valmentajakollegani. Luulen, että tunnemme toisemme aika läpikotaisin.

Sinua, kuten minuakin, pidetään joissain piireissä varsin ”punaisen vaatteena” ja minulta on usein kyselty, kuinka tulen kanssasi toimeen? Rehellisenä ihmisenä olen vastannut, että on usein päiviä, jolloin on hienoa työskennellä kanssasi, mutta valitettavasti myös niitä, jolloin olet saanut jonkin asian päähäsi ja et usko, vaikka millainen guru mieltäsi yrittäsi muuttaa.

Juryn jäseninä me olemme kuin poliisimiehet. Meidän tehtävänä on valvoa eduskunnan (ISSF:n) säätämiä lakeja ja niiden noudattamista. Ei ole väliä, onko sääntökohta meidän mielestämme hyvä ja tarpeellinen, mutta jos se on kirjattuna sääntöihin, niin niiden mukaan mennään. Tämä ei ole sinulle käynyt. Jos olet ollut eri mieltä säännöstä tai sen tulkinnasta, olet pitänyt pääsi, vaikka asiantuntijat ovat sanoneet mitä. Tästä on hyvä esimerkki Elva Open -kisoista 2022, jolloin paikallinen jury ei tiennyt sääntöä varmasti ja minä sen puheenjohtajana ja pistoolin edustajana halusin alla asiastani varma, niin soitin sinulle. Toit esiin oman mielipiteesi, et oikeaa sääntöä. Olen jälkikäteen pyytänyt virheellistä menettelyäni anteeksi sekä urheilijalta, että hänen valmentajaltaan ja selvittänyt asian ja myös sen julkaissut.

Sinä kommentoit asiaa heti tuoreeltaan kirjoittamalla: ”Olen eri mieltä, mutta jos kyseessä olevaan asiaan kirjoitetaan uusi sääntö, asia muuttuu”. Sääntöjä ei ole vieläkään kirjoitettu, joten jatkoit omalla linjallasi myös PM-kisoissa antamalla varoituksen Ruotsin Marcus Madsenille samasta syystä. Sait varmaan suoraa palautetta kisojen TD:ltä?

Olet ajanut tuota kiväärin hihna-asiaa jo pitkään. Olet kuulemma puhunut siitä myös suomalaisurheilijoille. He eivät ole olleet kiinnostuneita asiasta, koska he ovat jatkuvasti maailmalla kisailemassa ja siellä se on ollut hyväksytty. Sinä, joka väität olleesi koko tapauksen aikana sivussa, käynnistit koko jutun EM-kisoissa, näin arvellaan. Miksi muuten asia kohdentui vain karsinnassa ampuneeseen Sebastian Långströmiin ja yllättäin seuraavana päivänä ainoana peruskisaan selvinneeseen Aleksi Leppään, arvelevat suomalaisurheilijat. Aleksin vieressä ampunut urheilija levitti hihnansa mahdollisimman levälleen, mutta tarkkasilmäinen ja valkoiseksi pesty jury ei huomannut mitään? Oliko kaikilla muillakin hihnat oikein, kun niitä ei tarvinnut edes tarkastaa? Muistatko Mikko, mitä sanoit Marianne Palolle hänen hihnastaan hänen valmistautuessaan kisaan?

Tässä oli vaan pari juttua pinnalta. Mutta mieti hiukan aikaa taaksepäin. Minä en syytä sinua mistään, onhan ESC juuri kirjallisesti todennut sinun toimineen oikein, mutta epäilen, että suurin intosi ”panna suomalaiset kuriin” perustuu hakeutumiseesi ISSF:n kiväärikomiteaan, jonne jäsenet valitaan ensi kuussa. Halusit näyttää, että täältä pesee. Jos sinussa on miestä, vedä hakemuksesi pois. Olet myös jo huseerrannut ESC:ssäkin riittävän pitkään ja siitäkin olisi hyvä vetäytyä pois, kuten minäkin tein. Näillä toimilla voitaisiin rauhoittaa ja yrittää voittaa takaisin suomalaisten luottamus ampumaurheilun tuomaritoimintaan.

ystäväsi, Marko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *