HS: Satoja tehokkaita ilma-aseita myyty luvattomasti suomalaisissa kaupoissa: ”Se aiheuttaa pahaa jälkeä, jos ampuu läheltä”

HS: Satoja tehokkaita ilma-aseita myyty luvattomasti suomalaisissa kaupoissa: ”Se aiheuttaa pahaa jälkeä, jos ampuu läheltä”

Kotimaa|Aseet

Satoja tehokkaita ilma-aseita myyty luvattomasti suomalaisissa kaupoissa: ”Se aiheuttaa pahaa jälkeä, jos ampuu läheltä”

Tullin mukaan yksityishenkilöiden pitää luovuttaa luvattomat aseet poliisille.

Tullin mukaan tehokkaita ilma-aseita on myyty ja hankittu luvattomasti Suomessa.

Tullin mukaan tehokkaita ilma-aseita on myyty ja hankittu luvattomasti Suomessa. KUVA: TULLI

Lasse Kerkelä HS

10:51

SUOMALAISET yritykset ovat myyneet Tullin mukaan satoja tehokkaita ilma-aseita ilman asianmukaisia lupia. Myös yksityishenkilöt ovat tilanneet tällaisia ilma-aseita ulkomailta Suomeen ilman lainmukaisia edellytyksiä.

Tehokkaat ilma-aseet eivät ole yhtä vaarallisia kuin perinteiset ampuma-aseet, mutta niillä voi silti vahingoittaa ihmistä.

”Se aiheuttaa pahaa jälkeä, jos ampuu läheltä”, sanoo tutkinnanjohtaja Kimmo Kaunisto Tullista.

Yritykset ja yksityishenkilöt ovat saattaneet erehtyä luulemaan kyseisiä tehokkaita ilma-aseita tavallisiksi ilma-aseiksi, jotka eivät ole luvanvaraisia. Esimerkiksi ammunnan harrastajat ovat voineet hankkia niitä harjoitellakseen aseen käsittelyä muualla kuin ampumaradalla.

ESITUTKINNAT saivat alkunsa viime vuonna, kun Tulli takavarikoi ulkomailta saapuneista postilähetyksistä epäiltyjä tehokkaita ilma-aseita. Ne olivat yksityishenkilöiden tilaamia.

Tehokkaalla ilma-aseella tarkoitetaan ilman tai muun kokoon puristetun kaasun paineella toimivaa asetta, jolla ammutaan metalliluoteja. Sen piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35 millimetriä.

Tulli hankki kyseisistä saksalaisen Umarexin ilma-aseista T4E HDR50 ja T4E HDS68 lausunnon Poliisihallitukselta. Se luokitteli ne luvanvaraisiksi tehokkaiksi ilma-aseiksi.

Tullille selvisi tapauksen selvittelyn yhteydessä, että Umarexin T4E-tuoteperheen tehokkaita ilma-aseita myydään Suomessa luvattomasti alan yrityksissä. Kyse on liikkeistä, joissa kaupataan myös esimerkiksi värikuula-aseita.

”Teimme etsinnät alan yrityksiin maaliskuussa 2022 ja takavarikoimme useasta yrityksestä ympäri Suomea noin 140 tehokasta ilma-asetta, joita epäilemme laittomasti maahantuoduiksi. Yrityksillä ei ole ollut oikeutta tuoda tehokkaita ilma-aseita kaupallisessa tarkoituksessa maahan ja myydä niitä edelleen ilman Poliisihallituksen myöntämiä lupia”, Kaunisto sanoo.

YRITYSTEN epäillään myyneen vuosien varrella satoja tehokkaita ilma-aseita ympäri Suomea henkilöille, joilla ei ole ollut lainmukaista oikeutta hankkia sellaisia. Yritysten vastuuhenkilöitä epäillään ampuma-aserikoksista.

Tulli ohjeistaa Umarex-tuoteperheen aseita hankkineita henkilöitä varaamaan ajan paikallispoliisiin aseen luovutusta varten, jos heillä ei ole ollut edellytyksiä hankkia ja pitää hallussa tällaista asetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *