HS: Suomen asekaupoissa on huutava pula patruunoista – ”Suurin syy on amerikkalainen, joka ostaa paniikissa kaiken mitä irti saa”

HS: Suomen asekaupoissa on huutava pula patruunoista – ”Suurin syy on amerikkalainen, joka ostaa paniikissa kaiken mitä irti saa”

Kotimaa|Aseet

Suomen asekaupoissa on huutava pula patruunoista – ”Suurin syy on amerikkalainen, joka ostaa paniikissa kaiken mitä irti saa”

Yhdysvaltojen hamstrausinto heijastuu myös Suomeen. Pulaa on etenkin käsiaseiden ja kiväärien patruunoista ja nalleista.

Esimerkiksi 9mm pistoolin patruunoita on tällä hetkellä vaikea saada.

Esimerkiksi 9mm pistoolin patruunoita on tällä hetkellä vaikea saada. KUVA: SILAS STEIN / ZUMA

Lotta Loikkanen HS

16:40

PATRUUNOIDEN toimitusajat ovat pidentyneet ja niitä on vaikea saada, kertoo kaupallinen johtaja Kimmo Laaksonen asetarvikkeita maahantuovasta Hjorth Urheilutukusta.

Pulaa on etenkin käsiaseiden ja kiväärien patruunoista. Esimerkiksi .223 kaliiperin kiväärin patruunat ja 9mm pistoolin patruunat ovat vähissä.

”Yleisesti niistä, joita ammutaan ampumaradalla, on huutava pula.”

Moni harrastaja lataa omat panoksensa eli hankkii komponentit patruunan valmistamiseen ja tekee ne itse. Sekin on nyt hankalaa, sillä komponentteja on vaikea saada.

”Nalleista on iso pula, joka heijastuu lataajille, mutta myös siihen, etteivät patruunoiden valmistajat saa riittävästi nalleja, jolloin heidän tuotantonsa viivästyy.”

Joka suunnassa on jonkinlainen haaste vastassa, kuvailee Laaksonen tilannetta. Yhdysvalloissa on omat vaikeutensa, koronan aiheuttamat tuotantokatkokset tuntuvat edelleen ja Euroopassa nallit ovat lopussa.

YHDYSVALLOISTA saataviin aseisiin ja patruunoihin vaikuttavat maan omat markkinat. Laaksosen mukaan ne heilahtavat aina, kun demokraatti valitaan maassa presidentiksi.

”Amerikassa koetaan, että on riski, että demokraatti alkaa kiristää aselakia. Siksi ihmiset reagoivat hamstraamalla tavaraa. Usein juuri ennen virkaanastujaisia tulee paljon uusia aseenomistajia. Näin kävi jälleen kerran, kun Joe Biden valittiin presidentiksi.”

”Meille se heijastuu niin, että Eurooppa ja Suomi ei saa tavaraa niin paljon tai saa sitä huomattavasti hitaammin kuin normaalioloissa.”

Tämän päälle vaikuttaa Venäjän helmikuussa aloittamat sotatoimet Ukrainassa.

”Valtiot satsaavat puolustushankintoihin, ja se näkyy yksityisille kuluttajille.”

MYÖS Helsingin Asenurkan yrittäjä Markku Talvisto kertoo, että suosituimmista patruunoista olevan pulaa. Lisäksi joissakin patruunoissa hinnat ovat nousseet niin, etteivät tuotteet myy.

”Tässä on ollut sellaisia 50 prosentin hinnannousuja puolessa vuodessa, myös sadan prosentin.”

Talvisto uskoo, että edellä mainittujen syiden lisäksi taustalla vaikuttaa yleinen hintatason ja raaka-aineiden, kuten metallien hinnannousu.

Patruunoille on kova kysyntä, mutta aseiden myynti ei ole Talviston mukaan erityisemmin vilkastunut, vaikka maanpuolustusinto on kasvanut.

”Aseisiin tarvitaan lupa ja nyt kun on luvan hakijoita ja uusijoita, niin lupaa joutuu odottamaan useista kuukausista jopa puoleen vuoteen. Voi olla, että se näkyy vasta ensi vuonna.”

ERILAISIA asetarvikkeita, kuten jälleenlatauskomponentteja, myyvän Asetarvike-verkkokaupan Antti Luukkonen kääntää katseensa suoraan rapakon taakse.

Luukkosen mukaan tarvikkeiden saatavuus alkoi heiketä jo kesällä 2020, kun Yhdysvalloissa oli Black Lives Matter -mielenosoituksia ja presidentin vaihtuminen alkoi näyttää todennäköiseltä.

”Silloin amerikkalaiset alkoivat hamstrata ihan tosissaan. He ostavat koko maailman tyhjäksi.”

Luukkonen ei usko, että Ukrainan tilanne on kovin paljon vaikuttanut siviilipuolen myyntiin.

”Armeijat käyttävät kuitenkin eri tavaraa ja niillä on eri toimittajat. Jossain määrin ehkä, mutta suurin syy on amerikkalainen, joka ostaa nyt paniikissa kaiken mitä saa irti, ja ne sen 200 miljoonaa kaveria.”

AINAKIN 19 koululaista ja kaksi aikuista sai surmansa kouluampumisessa viikko sitten tiistaina Uvaldessa Texasissa. Presidentti Biden nosti jälleen esiin vaatimukset aseväkivallan vähentämiseksi.

Luukkonen uskoo, että tapaus vain lisää aseiden ostohalukkuutta Yhdysvalloissa.

”Heti, kun demokraatit avaavat suutaan, että jotakin rajoitetaan, niin aseenomistajat painavat ostokannalle, jos he vain löytävät jotain, mitä ostaa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *