Kouvolan Sanomat: Myllykoskelainen mestariampuja Viivi Kemppi, 19, muuttaa Lappeenrantaan – Tällä viikolla hän tavoittelee menestystä PM-kisoissa Kouvolassa

Kouvolan Sanomat: Myllykoskelainen mestariampuja Viivi Kemppi, 19, muuttaa Lappeenrantaan – Tällä viikolla hän tavoittelee menestystä PM-kisoissa Kouvolassa

Myllykoskelainen mestariampuja Viivi Kemppi, 19, muuttaa Lappeenrantaan – Tällä viikolla hän tavoittelee menestystä PM-kisoissa Kouvolassa

Viivi Kemppi harjoitteli keskiviikkona Utti-hallissa torstaina käynnistyviä PM-kisoja varten. ROOPE HARTIKAINEN

Tyrrin ampumakeskuksessa ja Utti-hallissa ratkotaan loppuviikon aikana Pohjoismaiden mestaruudet. Viivi Kemppi tavoittelee kaikissa henkilökohtaisissa kilpailuissa finaalipaikkaa.

Timo Ranta

Tänään 6:00

Timo Ranta

Myllykosken Ampujia edustava kouvolalainen Viivi Kemppi, 19, urakoi loppuviikon aikana Kouvolassa Tyrrin ampumakeskuksessa ja Utti-hallissa käytävissä ampumaurheilun Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

Nuorten sarjassa kisaava Kemppi ampuu torstaina ilmakiväärin henkilökohtaisen kisan karsinnan ja mahdollisen finaalin sekä joukkuekilpailun alkukarsinnan Utti-hallissa.

Perjantaina Kempin kalenterissa on ilmakiväärin parikilpailu sekä mahdollinen joukkuekisan finaali.

Lauantaina myllykoskelainen vaihtaa pienoiskivääriin ja ampuu Tyrrissä asentokilpailun henkilökohtaisen ja parikisan.

– Henkilökohtaisissa kilpailuissa tavoittelen kaikissa finaalipaikkaa. Joukkue- ja parikilpailuja on vaikeampi arvioida. Pääasia on suoriutua kaikista kisoista mahdollisimman hyvin, miettii Kemppi kisaviikonlopun urakkaa.

Ilmakiväärilajit ovat olleet Kempille koko yhdeksänvuotisen ampumauran ajan vahvempia kuin pienoiskiväärilajit.

– Uskon, että ilmakiväärilajeissa minulla on hyvät mahdollisuudet menestyä. Pienoiskiväärilajeissa onnistuminen ja hyvä tulos voivat viedä finaaliin asti.

Viivi Kemppi aloittaa syksyllä opiskelun Saimaan ammattikorkeakoulussa. ROOPE HARTIKAINEN

Tyrrin rata on tuttu paikka

Tyrrin rata on tuttu harjoittelupaikka Kempille, mutta Utti-hallissa hän ei ollut päässyt treenaamaan ennen keskiviikon virallisia harjoituksia.

Näyttökisoissa olen jo rikkonut EM-kisarajat ja minut on valittu jo mukaan EM-joukkueeseen.

Viivi Kemppi

– Tyrrin rata on tuttu, mutta en tiedä onko siitä kisassa mitään sen suurempaa hyötyä. Utti-hallissa en ole pääsyt harjoittelemaan, koska siellä ei ole normaalisti ampumarataa. Ilmakiväärin kanssa olen käynyt treenaamassa Puhjonmäen ilma-aseradalla.

Kesän pienoiskiväärikausi on Kempiltä sujunut hyvin. Nuorten SM-kilpailuissa pari viikonloppua sitten Kemppi tähtäsi hopean ja pronssin. Aikuisten kisassa hän putosi viidentenä finaalista.

– Näyttökisoissa olen jo rikkonut EM-kisarajat ja minut on valittu mukaan EM-joukkueeseen. MM-joukkuetta ei ole vielä julkaistu.

EM-kilpailut käydään syyskuun alussa Puolassa. MM-kisat ammutaan Egyptissä lokakuun puolivälissä.

– EM-ja MM-kilpailut ovat minulla kauden päätavoitteena. Kansainvälisissä kisoissa nuorten sarjassa saavat ampua vielä 20-vuotiaat ja nuoremmat, kertoo 19-vuotias Kemppi.

Viivi Kemppi tavoittelee PM-kisoissa finaalipaikkaa kaikissa lajeissa mihin hän osallistuu. ROOPE HARTIKAINEN

Lappeenrantaan opiskelemaan

Toukokuun lopulla Kemppi valittiin Kouvolan Urheiluakatemian lukuvuoden 2021–22 parhaaksi akatemiaurheilijaksi. Hän ampui lukuvuoden aikana U20-sarjassa kolme SM-kultaa. Alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa hän sijoittui henkilökohtaisessa kisassa seitsemänneksi ja oli mukana neljänneksi tähdänneessä Suomen joukkueessa.

– Olin vielä kevään Urheiluakatemiassa, mutta nyt olen muuttamassa Lappeenrantaan, kertoo Saimaan ammattikorkeakouluun fysioterapeutiksi opiskelemaan lähtevä Kemppi.

Kempin harjoittelupaikat vaihtuvat syksyllä Saimaan rannoille, mutta hän uskoo jatkossakin edustavansa kasvattajaseuraansa Myllykosken Ampujia.

– Lappeenrannassa on hyvät harjoitteluolosuhteet ja vähän niiden perusteella kartoitin opiskelupaikkaakin. Olen miettinyt asiaa, mutta varmasti jatkan vanhassa seurassa.

Koko uran ajan Kemppiä on valmentanut myllykoskelainen Jukka Jokinen. Maajoukkueessa toimii tällä hetkellä nuorten valmentajana vuoden alussa aloittanut Joni Stenström.

– Jokisen kanssa on yhteistyö sujunut koko ajan hyvin. Hän keskittyy enemmän tekniseen valmentamiseen. Maajoukkuevalmentajan tehtävä on enemmänkin tukea urheilijaa kisamatkoilla.

Pariisi 2024 tavoitteena

Kempin iso tulevaisuuden tavoite on Pariisin olympialaisissa vuonna 2024.

– Olen aina sanonut, että sinne yritän. Tulevat EM-kilpailut ovat nyt ensimmäiset joissa jaetaan maapaikkoja olympialaisiin. Maailmalla on kova taso, mutta maapaikkaa lähden EM-kisoihin tosissaan Suomelle tavoittelemaan, luottaa Kemppi.

Ennen Pariisia riittää kuitenkin vielä hyviä välitavoitteita.

– EM-kisat ja aikuisten MM-kilpailut ovat joka vuosi, nuorten MM-kisat joka toinen vuosi. Hyviä sijoituksia ja maapaikkaa olympialaisissa voi tavoitella kansainvälisistä kisoista, listaa Kemppi tulevia koitoksia.

Ampumaurheilun PM-kilpailut

Tyrrissä ja Utti-hallissa kisataan

Kouvolassa ja Orimattilassa järjestetään viikonlopun aikana 3.–7. elokuuta ampumaurheilun Pohjoismaiden mestaruuskilpailut.

Utti-hallissa ja Tyrrin ampumakeskuksessa ammutaan ilmakiväärin ja pienoiskiväärin 10 metrin, 25 metrin ja 50 metrin lajit, kun taas haulilajit ammutaan Orimattilassa.

Kilpailuihin osallistuu kaikkiaan kahdeksan maata, sillä muun muassa Iso-Britannia kuuluun Nordic Shooting Regioniin.

Kilpailemaan on ilmoittautunut kaikkiaan 215 urheilijaa aikuisten ja nuorten sarjoihin.

Kilpailu oli alkujaan tarkoitus järjestää jo vuonna 2020, mutta ne peruttiin kahdesti koronan takia.

PM-kisat toimivat hyvänä valmistautumisen urheilijoille, jotka kisailevat kuukauden kuluttua ammuttavissa EM-kisoissa Puolassa

Kilpailuja ammutaan päivittäin torstaista sunnuntaihin. Kisoihin on yleisöllä vapaa pääsy.

Kymenlaaksolaisista ampujista Suomea edustavat Viivi Kemppi (Myllykosken Ampujat) ja Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *