SuomiUrheilu: Loistavaa! – Suomalaisurheilija pamautti Intiassa uransa parhaan maailmancup-sijoituksensa

SuomiUrheilu: Loistavaa! – Suomalaisurheilija pamautti Intiassa uransa parhaan maailmancup-sijoituksensa

SuomiKiekko

Loistavaa! – Suomalaisurheilija pamautti Intiassa uransa parhaan maailmancup-sijoituksensa

24.03.2021 13:26© Kuva: Getty Images

Aleksi Leppä otti uransa parhaan maailmancup-sijoituksensa, kun hän oli neljäs Intian Delhissä keskiviikkona ammutussa pienoiskiväärin asentokilpailun finaalissa. Juho Kurki sijoittui seitsemänneksi. Kolmanneksi sijoittunut Tanskan Steffen Olsen nappasi toistaiseksi epävirallisten tietojen mukaan maailmancup-pisteidensä turvin jaossa olleen maapaikan Tokion olympialaisiin.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden toinen maailmancup on käynnissä Intian Delhissä. Siellä kilpaillaan haulikko-, kivääri- ja pistoolilajeissa. Cupiin osallistuu noin 300 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 53 maata.

Maailmancupin toisen suomalaislajin eli miesten 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailun finaali ammuttiin varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Kahdeksan parhaan finaalissa olivat mukana suomalaiset Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) ja Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura).

Tämä oli Kurjen, 29, kahdeksas kerta maailmancupin finaalissa – ja neljäs kerta ”piekkarin” asentokisassa. Hän sijoittui Fort Benningin ilmakiväärissä toiseksi vuonna 2018 ja saavutti ilmakiväärin EM-pronssia vuonna 2013. Leppä, 26, ampui nyt ensimmäisen kerran maailmancupin finaalissa. Ennen tätä hänen paras maailmancup-sijoituksensa oli vuodelta 2017, jolloin hän oli Gabalan ilmakiväärissä 11:s.

Leppä sijoittui tiistain peruskilpailussa kolmanneksi, kun hän tähtäsi 1167 pistettä (polvi 387, makuu 391, pysty 389). Kurjen tulos oli 1165 (394+391+380), jolla hän sijoittui kuudenneksi. Kurjen polviasennon tulos oli kilpailun paras.

Delhin maailmancupissa ei jaeta olympiamaapaikkoja, vaan maailmancupin pisteitä, joiden perusteella voi saavuttaa paikan Tokioon. Neljältä Delhin-finalistilta puuttui olympiapaikka – Kurjen ja Lepän lisäksi Sveitsin Jan Lochbihleriltä ja Tanskan Steffen Olsenilta. Maapaikka ratkaistiin näiden neljän välillä, koska Intian maakiintiö oli jo täynnä, ja Unkarin Istvan Penillä oli paikka jo saavutettuna.

Leppä oli finaalissa polviasennon jälkeen kolmantena 1,5 pistettä Olsenia jäljessä. Kurki oli viidentenä. Makuuasennon jälkeen tilanne oli muuttunut niin, että Olsen johti kilpailua, Leppä oli kuudentena ja Kurki seitsemäntenä. Suomalaisten piste-ero oli 1,0 pistettä. Lochbihler oli neljäntenä.

Ratkaisevassa viimeisessä asennossa eli pystyssä Olsen piti kärkipaikkaa hallussaan, kun 35 laukausta oli ammuttu. Leppä oli neljäntenä ja Kurki seitsemäntenä. Leppä sijoittui lopulta neljänneksi (435,5) ja Kurki seitsemänneksi (400,9). Tämä oli siis Lepän uran paras maailmancup-sijoitus.

Intian Aishway Tomar tuuletti finaalin voittajana (462,5). Peni oli toinen ja hävisi Intian Aiswar Tomarille 0,9 pistettä. Pitkään kilpailua johtanut Olsen jäi kolmanneksi. Lochbihler oli viides. Intian Sanjeev Ranput, joka oli peruskilpailun ykkönen (1172) sijoittui kuudennneksi.

Toistaiseksi epävirallisten tietojen mukaan Olsen sai maailmancup-pisteidensä turvin olympiapaikan Tokioon. ISSF:n vahvistus siis puuttuu.

– Hyvä kamppailu meidän miehiltämme, mutta ei valitettavasti ihan riittänyt, sanoi Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentaja Pirjo Peltola.

Kurki sijoittui maailmancupin avauspäivänä eli viime viikon perjantaina käydyssä ilmakiväärikilpailussa 20:nneksi (624,5) ja Leppä 26:nneksi (623,4).

Delhin maailmancup jatkuu sunnuntaihin asti, mutta suomalaisia ei siellä enää kilpaile. ISSF:n seuraava maailmancup on haulikkolajien maailmancup Italian Lonatossa 7.-17. toukokuuta. Etelä-Korean Changwonissa piti kilpailla 16.-27. huhtikuuta, mutta kilpailu on siirretty eikä uusi ajankohta ole vielä tiedossa.

Egyptissä järjestettiin haulikkolajien maailmancup helmi-maaliskuussa. Siellä ei ollut mukana suomalaisia.

Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) on jo nimetty Suomen olympiajoukkueeseen¨Tokioon. Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet) on saavuttanut maapaikan miesten skeetissä.

Lähde: Ampumaurheiluliitto

One thought on “SuomiUrheilu: Loistavaa! – Suomalaisurheilija pamautti Intiassa uransa parhaan maailmancup-sijoituksensa

  1. Hienoja suorituksia,tulokset vielä nousee,kun pääsee lisää kilpailemaan.Tsemppiä Lepälle ja Kurjelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *